Хроніка 36/2020

Хроніка 36/2020

ТРИВАЄ ВІДНОВЛЕННЯ БУДИНКІВ БІЛЯ ЛІНІЇ РОЗМЕЖУВАННЯ
Рятувальники ДСНС України продовжують проводити роботи з відновлення пошкоджених від артилерійських обстрілів у 2014-2017 р. приватних будинків, що розташовані в населених пунктах поблизу лінії розмежування.
Бригада аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Житомирській області в складі 10 чоловік ремонтує дахи будинків місцевого населення. Станом на 29 серпня було відновлено п’ять житлових будинків самотніх літніх людей, пенсіонерів та багатодітних родин.
Попри складні умови праці та постійний ризик для життя, рятувальники виконують роботу якісно та професійно. Власники будинків зі сльозами на очах дякували хлопцям за роботу та розуміння.
ЗНИЩИЛИ ДВА БОЄПРИПАСИ ЧАСІВ МИНУЛИХ ВІЙН
27 серпня група піротехнічних робіт Управління ДСНС України в Житомирській області знищила два вибухонебезпечні предмети часів минулих війн. Обидві знахідки виявлено в Ємільчинському районі.
Перший виклик зафіксовано з с.Середів. Під час земляних робіт на присадибній ділянці селяни відкопали підозрілий предмет. Фахівці ДСНС, які прибули на місце виклику, ідентифікували знахідку як артилерійський снаряд калібром 76 мм часів минулих війн.
Інше повідомлення надійшло з районного центру. Тамтешні «мисливці» за металом відшукали на околиці населеного пункту ручну гранату Ф-1.
Шановні громадяни! Якщо ви виявили підозрілий предмет, то одразу припиніть усі роботи на місці виявлення знахідки; попередьте про предмет осіб, які знаходяться поруч; відійдіть на безпечну відстань; позначте місцезнаходження знахідки й по можливості огородіть її; повідомте оперативні служби за номерами «101» та «102». У жодному разі не чиніть ніяких маніпуляцій із боєприпасами.
ДІСТАЛИ ЛЕГКОВИК ІЗ ВОДОЙМИ
27 серпня, о 07:50, до Служби порятунку «101» від працівників поліції надійшло повідомлення про те, що посеред річки Уборть в Олевську знаходиться автомобіль. Необхідно було його дістати.
На місці пригоди рятувальники з’ясували, що легкове авто «Таврія» тоне у водоймі за 5 м від берега. З’ясувалося, що в салоні автівки нікого немає, коли один із бійців ДСНС підплив до легковика. Також він зачепив «лебідкою» з пожежного авто за бампер «Таврії», щоб відбуксирувати транспортний засіб на берег. Унаслідок надзвичайної події загиблих чи травмованих не виявлено.
Цього ж дня олевські рятувальники виїжджали для надання допомоги населенню. Літня жінка з с.Кам’янки сповістила за номером «101», що на горищі в її оселі завелися шершні.
ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ ОСОБОВОГО СКЛАДУ
27 серпня в територіальному управлінні Служби судової охорони відбулося теоретичне заняття з особовим складом за участю психолога Управління ДСНС України в Житомирській області. Провели обговорення зі складом підрозділу основних ознак суїцидальної поведінки, надано рекомендації щодо встановлення контакту з особою в передсуїцидальному стані, психологічної підтримки людини в кризовому психологічному стані. Присутнім доведено інформацію щодо правил проведення евакуації, обговорено дії при виникненні пожежі тощо.
Слухачі мали можливість ознайомитися з аварійно-рятувальною технікою та обладнанням, яке є на озброєнні рятувальників.
КОРОНАВІРУСУ — БІЙ
Для запобігання поширення коронавірусної інфекції на території області рятувальників залучають до комплексу протиепідемічних заходів.
28 серпня рятувальники Ємільчинського районного сектору Управління ДСНС Житомирщини провели роботи зі знезараження двох об’єктів у селищі Ємільчиному. Перебуваючи в засобах індивідуального захисту та використовуючи спеціальний розчин, рятувальники продезінфікували автозаправну станцію та адмінбудівлю Укртелекому.
Крім того, фахівці аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління провели подібні заходи у двох навчальних корпусах та гуртожитку навчального закладу «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення» в обласному центрі.
У м.Коростишеві фахівці ДСНС здійснили обробку дезінфікувальним розчином автомобіля швидкої допомоги, що транспортував чоловіка до центральної районної лікарні з підозрою на Covid-19. Також коростишівські рятувальники здійснили санобробку двох найбільших продуктових магазинів.
Шановні громадяни! Задля вашої безпеки, із метою запобігання поширенню вірусних інфекцій серед населення, Служба порятунку закликає вас суворо дотримуватися карантинних та противірусних заходів!
УДСНС України в Житомирській області

ЯРУНЦІ СТУРБОВАНІ СМЕРТЮ МОЛОДОЇ БІБЛІОТЕКАРКИ
25 серпня в с.Яруні відбувся схід села. У загальних зборах громади взяв участь голова Новоград-Волинської районної державної адміністрації Сергій Литвинчук, його заступник Михайло Остапчук, заступник керівника обласної поліції Артем Лісогор та начальник Новоград-Волинського відділу поліції Андрій Гнатенко.
Приводом для зібрання стала резонансна подія, що трапилася за декілька днів до цього в Яруні. 22 серпня на вулиці, за 200 м від власної оселі, виявили тіло місцевої бібліотекарки Юлії Алєксєєвої — з ознаками насильницької смерті.
Ярунці підозрюють, що злочин міг вчинити неповнолітній місцевий хлопець, який уже був фігурантом кількох кримінальних проваджень. Наразі правоохоронці перевіряють вказану особу на причетність до вчинення злочину, триває встановлення всіх обставин та можливих осіб, причетних до події.
Після низки призначених експертиз, які наразі проводяться, правоохоронці пообіцяли особисто повідомити громадськість і призначили наступну зустріч на 10 вересня.
Також керівництво поліції та голова РДА разом оглянули майбутнє приміщення, яке планують облаштувати під поліцейську службу, де базуватиметься два дільничних інспектори та службові автомобілі. Сергій Литвинчук пообіцяв посприяти найшвидшому проведенню підготовчих робіт. А заразом підняв питання освітлення вулиць та встановлення дорожніх знаків, що обмежують рух великовагового транспорту через село.
З сайту райдержадміністрації

У ВБИВСТВІ ПІДОЗРЮЮТЬ ШКОЛЯРА
На березі річки в с.Смолдиреві Баранівського району 28 серпня знайшли тіло місцевого жителя з ознаками насильницької смерті. У вчиненні злочину підозрюють 15-річного хлопця. Про це повідомляють на сайті ГУНП у Житомирській області.
«Повідомлення про виявлення тіла надійшло до поліції 28 серпня від медиків, які констатували смерть чоловіка. Під час його перевірки поліцейські з’ясували, що загиблий — 25-річний житель цього ж села, інвалід. За висновком судово-медичної експертизи, смерть настала унаслідок закритої черепно-мозкової травми та крововиливу. Відтак поліцейські розпочали кримінальне провадження.
Попередньо встановлено, що увечері на березі річки в альтанці відпочивала група молоді. Пізнього вечора до них підійшов потерпілий. Через якийсь час між чоловіком та одним із хлопців виник конфлікт. Він продовжився сутичкою, у ході якої загиблому й були завдані тілесні ушкодження. Ймовірною причиною сварки стало неналежне ставлення загиблого до власного батька. За кілька днів до цього між ними відбулася бійка на фоні зловживання обома алкоголем», — йдеться в повідомленні.
За доказами, зібраними слідчими на місці події, до смертельного травмування чоловіка може бути причетний 15-річний хлопець. Йому оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України. Законодавством такі протиправні дії караються позбавленням волі на строк від 7 до 10 років.
ПРАЦІВНИКИ ПІДПРИЄМСТВА ПРИЙМАЛИ ЗМІНУ ТА ВИЯВИЛИ МЕРТВОГО КОЛЕГУ
У Хорошівському районі Житомирської області 28 серпня на каменеоброблювальному підприємстві «Рута» було виявлене тіло працівника. Задля з’ясування причин смерті чоловіка створена комісія, яка проводить спеціальне розслідування. Про це 31 серпня повідомила прес-служба управління Держпраці в Житомирській області.
«Під час прийому зміни в цеху каменеобробки колеги виявили в кабіні пульта управління фрезою тіло фрезерувальника каменю без ознак життя», — йдеться в повідомленні. Управління Держпраці в Житомирській області утворило комісію, яка проводить спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, що стався з фрезерувальником каменю приватного підприємства «Рута». Комісія має з’ясувати остаточні обставини та причини нещасного випадку.
У відділі комунікації поліції Житомирської області в коментарі Житомир.info уточнили, що загиблий був 1975 року народження.
Житомир.info