«Наша мета — відірвати людей від смартфонів», або Чи потрібні містянам нові екскурсії?

«Наша мета — відірвати людей від смартфонів», або Чи потрібні містянам нові екскурсії?

Birdwatching (бердвотчинг) — популярний у світі вид відпочинку, який полягає в спостереженні і вивченні птахів неозброєним оком або за допомогою оптичних приладів. Днями відділ культури і туризму запропонував пізнавальні екскурсії нашій громаді, зокрема школярам. «Діти зможуть поспостерігати за птахами, які мешкають у місті та дізнатися багато цікавих фактів із життя наших пернатих друзів. Такі екскурсії мають на меті сформувати усвідомлення, що наше помешкання — це не лише квартира чи будинок, а весь навколишній світ!» — закликали до співпраці в мережі.
Запрошення стати орнітологами-любителями, які знають свій рідний край, — новинка місцевого туризму. Про неї ми поспілкувалися з ініціаторами — спеціалістом відділу культури і туризму міської ради Юлією Петренко і орнітологом-любителем, фотографом Іваном Лавренчуком, про якого «Звягель» уже писав раніше. Нагадаємо, Іван спостерігає за птахами й фотографує рідкісні види. За період своєї роботи в нашому районі нарахував півтори сотні екземплярів.

ОРНІТОЛОГІЧНІ ПОХОДИ — НОВАТОРСТВО
можуть зацікавити абсолютно всіх. Поки їх вирішили проводити для дітей, але згодом це можна робити в межах сімейних екскурсій. Крім того, є люди, які цікавляться птахами і шукають нові види, щоб сфотографувати для своєї колекції, — бердвотчери з усього світу.
— Такі екскурсії проводять в інших містах, — розповів Іван, — вирішили й ми спробувати щось подібне. У Львові та Києві для професійних орнітологів існують спеціальні курси з визначення птахів за їх зовнішнім виглядом, голосом. Певні знання маю і я, адже багато років мандрую різними місцевостями й фіксую пташиний світ. Наша мета — відірвати людей, особливо дітей, від смартфонів! Спробувати дослідити світ навколо, природу, бодай у межах міста. Я цим давно цікавлюся, а тепер хотів би поділитися своїми знаннями з іншими.
Така прогулянка — чудовий спосіб із користю провести час, розслабитися, переключитися від проблем міських буднів. Екскурсії розвивають спостережливість, дають можливість побути на природі, звернути увагу на дрібниці. Зокрема, на птахів, які часто залишаються непоміченими.
Улітку на території Новограда можна спостерігати близько сотні різновидів птахів. Часом — дуже рідкісних, червонокнижних видів. Узимку, звісно, птахів менше, але, за спостереженнями Івана, й тоді можна нарахувати близько тридцяти.
— Паралельно можемо побачити рослинний світ, краєвиди, навіть плазунів чи ссавців, які теж існують поряд. Це такі собі натуралістичні прогулянки. Першу ми провели навесні до карантину, із невеликою групою школярів. Прогулялися вздовж річки з фотоапаратом і підзорною трубою. Діти були дуже здивовані відкриттями, які зробили, бо вони вважали, що в місті є тільки ворони, голуби та горобці, а нарахували лише під час цього походу більше двадцяти різних птахів.
Іван проводить екскурсії на волонтерських засадах. Це його улюблене хобі. Хоча, певна річ, такі зусилля мають матеріально винагороджуватися. Тим паче, коли йдеться про новаторство. Адже цікавим воно може бути не лише для дітей.
ВИРВАТИСЯ З ПОЛОНУ МІСТА
— Для дорослих, яких поглинули робота та сірі будні, це ще корисніше, — переконаний гід-любитель. — Звісно, я залюбки міг би показати туристам природу за межами міста, десь у лісах району, адже далі Новограда рідко хто буває. Є можливість і бажання відкрити для людей світ навколо, бо він прекрасний навіть у межах 30 найближчих кілометрів. Тому запрошую охочих помандрувати в такий спосіб.
У подібних екскурсіях нічого не можна запланувати, адже птахи не сидітимуть і не чекатимуть вашого приходу. Часом можна побачити щось дуже цікаве, а можна просто гуляти в пошуках, насолоджуючись процесом.
Бердвотчинг, як переконують спостережники, змінює людей на краще — природа допомагає багатьом гармонізувати внутрішній стан. Для тих, хто не любить прогулянки на довгі відстані, можна організувати похід у парки чи на вулицях. У нашому місті для цієї мети підійде, наприклад, парк Перемоги біля Будинку офіцерів.
«МАЄМО ВІСІМ ЕКСКУРСІЙ НА БУДЬ-ЯКИЙ СМАК»
Запропонувала Івану проводити такі цікаві екскурсії молодий спеціаліст із питань туризму відділу культури Юлія Петренко. Дівчина лише 2,5 роки працює на цій посаді, але спроможна генерувати нові ідеї, що вкрай необхідні провінційному місту для покращання туристичного іміджу.
— Розпочати цю роботу для мене було експериментом. За освітою я економіст (вивчала економіку підприємства), ця робота — зовсім інший напрямок. Вирішила спробувати, бо мені цікаво навчатися чомусь новому.Діяльність дуже цікава і різноманітна, не доводиться нудьгувати, доводиться бути «універсальним солдатом».
У досвідчених фахівців різних галузей, можливо, більше знань за плечима. Але, як свідчить реальність, саме досвід часто заважає бачити сучасний світ ширше. Тож ми запитали молодого спеціаліста Юлію, як вона оцінює місцеву галузь туризму.
— За 10-бальною шкалою — наразі на трієчку з мінусом. Є до чого прагнути. Маємо багату історію і свій власний бренд — видатну поетесу, тож усе в нас буде добре, треба постаратися й привести туристичні об’єкти в належний стан. Саме з цією метою ми разом із директором краєзнавчого музею Оленою Жовтюк подали три проєкти на Бюджет участі. Ще кілька проєктів раніше подавали на грант від ЄС, але поки нічого не виграли. Екскурсії проводимо ми з Оленою Миколаївною. Коли я прийшла працювати, то було розроблено три екскурсійні маршрути. Я трохи їх переробила і розробила ще кілька нових. Зараз маємо вісім тематичних екскурсій на будь-який смак для різної вікової категорії.
ІНДИВІДУАЛЬНІ ТА КОСТЮМОВАНІ ЕКСКУРСІЇ
Не так давно (ми про це теж писали) гід ініціювала пішохідну екскурсію тривалістю декілька годин берегами Случі — теж туристична новинка для Звягеля, утім ажіотажу ідея досі не викликала. Спеціалісти вважають, що така ситуація склалася через карантинні обмеження. Бо містяни давно нарікають, що в місті бракує цікавого дозвілля, а такий формат екскурсії — не лише пізнавальний, а ще служить релаксом.
Новоградці досить пасивні, зазвичай екскурсії замовляють школи. Із початком навчального року місто зазвичай активно відвідують студенти та делегації викладачів із інших міст. Люди з інших міст цікавляться Новоградом. Торік було дуже багато замовлень. Особливо під час літніх таборів і на початку навчального року. Я просто з ніг падала! Приводили щодня по три класи учнів. А цього року карантин завадив.
Останнім часом дуже популярними стали індивідуальні екскурсії, наприклад для подружжя або родини.
— Завжди намагаюся показати наші об’єкти з незвичного ракурсу, — розповіла спеціаліст із питань туризму. — Наприклад, торік на «Лесині джерела» повела людей під фортецю, у хащі. Дуже хотілося показати їм ту гарну скелю. А ще розповідаю, що на тому місці Леся вчилася плавати. Хоч було трохи складно пробиратися через бур’яни, але люди залишилися дуже задоволені. Бо там справді гарне, мальовниче місце.
Під час екскурсій не використовую заучений текст. Більше уваги приділяю спілкуванню з туристами. Є, звісно, певні факти з історії, які не можна перекручувати, але не люблю перевантажувати розповідь сухими фактами. Часто використовую легенди.
Є інтерактивна екскурсія для найменших діток, коли малюємо й ліпимо з пластиліну, дивимося відео на планшеті. Вона дуже підходить для літніх таборів. Діти тоді зазвичай носять з собою ковдри, можна зручно вмоститися.
Для дорослих підійдуть екскурсія-релакс до городища або до млина. Є ще екскурсія в гарматному напівкапонірі, під час якої можна приміряти військову форму часів Другої світової і сфотографуватися.
НОВІ ПРОЄКТИ З ОБЛАШТУВАННЯ ТУРОБ’ЄКТІВ
На гранти Євросоюзу подали два проєкти: створення інтерактивної експозиції краєзнавчого музею і реставрацію фортеці. Щоб писати проєкти результативніше, Юлія розпочала навчання за програмою «Культурний трамплін».
На Бюджет участі подано проєкти, що стосуються благоустрою території навколо туристичних об’єктів: фортеці, гарматного напівкапоніру і пам’ятки природи «Кам’яний гриб». Вони пройшли перший етап, якщо в голосуванні наберуть потрібну кількість голосів, то будуть реалізовані. Долучайтеся!
ПІСЛЯ КРИТИКИ НА ТБ
Усі пам’ятають телепрограму, у якій місцева туристична галузь зазнала нищівної критики в порівнянні з роботою чиновників із Західної України. Новограду тоді забракло сучасності, нових підходів... Цікаво, що зараз, коли в місті почали впроваджувати екскурсійні новинки, усе одно не доводиться говорити про активний зворотній зв’язок із туристами!
— Критикували нас постійно, не тільки після тієї програми. Я почала працювати 8 лютого 2018 року, а 18 лютого відділ культури звітував перед громадою. І тоді у ФБ поставили питання: «А як містяни оцінюють розвиток туризму?» Звісно, почав литися бруд. Мені почали закидати: за що я отримую зарплату, коли туризм на нулю? У мене був шок, бо ще й двох тижнів не відпрацювала. Досі перед очима ті коментарі.
На мою думку, нашою помилкою була не відсутність нових креативних ідей, а те, що ми себе ніяк не рекламували, не вміли цього робити. Зараз пишемо оголошення у ФБ, розповідаємо про нашу роботу, новинки, фотографуємо екскурсії. Утім досі чуємо постійні нарікання, що туризм на нулю і немає креативних ідей, їх сучасної подачі. Якщо чесно, намагаюся з усіх сил, щоб зацікавити наших жителів. Кому цікаво — телефонуйте: (063)68-39-644, 2-42-81.
Нещодавно відділ культури і туризму проводив міський фотоконкурс «Погляд на рідне місто крізь об’єктив», утім люди й тут не проявили значної активності, хоч у кожного є нині смартфон із об’єктивом. Нагородження учасників відбудеться напередодні Всесвітнього дня туризму, який відзначатимуть наприкінці вересня.
Юлія КЛИМЧУК