«Просимо не допустити ліквідацію відділу заготівлі крові!»

«Просимо не допустити ліквідацію відділу заготівлі крові!»

Новоград ризикує опинитися без донорської крові. Про це попереджають у колективному листі до редакції «Звягеля» працівники Новоград-Волинської філії Житомирського обласного центру крові.
«6 серпня 2020 року всіх працівників нашого відділу попередили про заплановане скорочення та наступне звільнення, яке мало б відбутися 6 жовтня 2020 року, що, по суті, означає повну ліквідацію нашого відділу.
Новоград-Волинський відділ заготівлі крові працює з 1968 року, забезпечуючи компонентами донорської крові населення міста Новограда-Волинського та району, Ємільчинського, Баранівського та Олевського районів. За весь час роботи колектив відділу виконував усі планові показники для залучення донорів та заготовлення донорської крові. Якщо наш відділ буде ліквідовано, то надання ургентної медичної допомоги, враховуючи значну віддаленість районів обслуговування від міста Житомира, значно ускладниться. Переливання компонентів донорської крові найчастіше здійснюється за життєвими показами, коли дорога кожна хвилина, потреба в гемотрансфузіях виникає при важких дорожньо-транспортних пригодах, кровотечах при пологах, шлунково-кишкових кровотечах, в онкохворих пацієнтів. І кожна згаяна хвилина може коштувати людського життя!
У місті Новограді-Волинському за роки роботи сформовано контингент постійних добровільних донорів, які при ліквідації відділу не зможуть надалі здавати кров, оскільки ніхто не компенсуватиме вартість проїзду до Житомира і витрачений час. А в умовах загальнодержавного карантину питання доїзду донорів стає ще складнішим.
Крім того, із впровадженням реформи місцевого самоврядування планується зменшення кількості районів, але Новоград-Волинський район залишається. Також триває будівництво хірургічного корпусу КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО». У такій ситуації потреба в центрі крові в нашому місті є дуже важливою.
Враховуючи все викладене вище, просимо вас втрутитися в ситуацію, що склалася, просимо не допустити ліквідації Новоград-Волинського відділу заготівлі крові та скорочення працівників відділу», — закликає колектив Новоград-Волинського відділу заготівлі крові та її компонентів КНП «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради.
Рішення про закриття Новоград-Волинської філії Житомирського центру крові приймалося на обласному рівні. Проте проблеми це може створити для новоградців. Газета «Звягель» звернулася за коментарем до заступника міського голови Оксани Гвозденко.
Приміщення по вулиці Герцена, 63, у якому діяла філія Центру крові, уже передано на баланс Новоград-Волинського медичного коледжу, — повідомила Оксана Гвозденко. Тобто, відділ Центру крові в такому вигляді і за тією адресою, до якої звикли місцеві жителі, існувати не буде.
Зараз вирішується питання підбору належного приміщення на території міськрайТМО, щоб обладнати мініцентр для забору донорської крові хоча б на два ліжко-місця. Цього має бути достатньо, адже центр крові — це не той заклад, де щодня вишиковуються черги з донорів.
«Впевнена, що в межах існуючого штату міськрайТМО ми зможемо перерозподілити посади і забезпечити прийом донорів. Я вже доручила Любомиру Дутчаку, начальнику відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради, вивчити це питання і запропонувати шляхи вирішення», — запевнила Оксана Гвозденко.
…Разом із тим зрозуміло, що в повному складі штат працівників уже колишньої філії Центру крові роботу не збереже. І це вже питання не до місцевих керманичів, а, як мінімум, до обласних. Реформи — це завжди болісно. Тому й важливо правильно обирати реформаторів.
Олег БРЮХАНОВ