У результаті дій поліції в лісовій галузі зросли надходження до бюджету

У результаті дій поліції в лісовій галузі зросли надходження до бюджету

На території області з 15 липня поліцейські розпочали спеціальні заходи із протидії зловживанням у лісовій галузі. Правоохоронці перевіряють транспортні засоби, пилорами та фізичних осіб. Наразі з обігу вилучено 1,7 тисячі кубометрів незаконно зрубаної деревини. Окрім того, відчутно збільшилися виплати до бюджету з підприємств цієї галузі.
За вказаний період поліцейські рейдові групи перевірили близько 1900 транспортних засобів, які перевозили деревину чи лісопродукцію. У понад 100 випадках були відсутні необхідні документи або наявні викликали сумніви в їх достовірності.
— Сьогодні ми перевіряємо практично кожну вантажівку, яка виїздить із лісу. Це — наша принципова позиція: навести порядок і законність у цій галузі, припинити знищення лісових ресурсів на користь збагачення окремих осіб, — прокоментував начальник ГУНП Житомирщини Юрій Олійник.
У 45 випадках із названого слідчі відкрили кримінальні провадження саме після перевірок транспортних засобів. Ще 18 досудових розслідувань розпочато після роботи правоохоронців у місцях обробки деревини — на пилорамах, а таких візитів було здійснено майже 700.
Загалом виявлено такі правопорушення, як незаконні порубки або перевезення лісу (ст.246 ККУ — 47), крадіжки (ст.185 ККУ — 9), привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем (ст.191 ККУ — 3), підроблення документів або службове підроблення (ст.358 ККУ — 2 та ст.366 ККУ — 2).
За результатами розгляду клопотань слідчих судами вже накладено арешт на майже 750 куб м вилученої деревини та 10 транспортних засобів (автомобілі, трактори, причепи).
За офіційними статистичними даними, за 7 місяців підприємства галузі сплатили 400 млн грн до бюджету. Відрахування трьох державних лісгоспів збільшилися від 8 до 13%. Ще два лісгоспи видали податків майже вдвічі більше, ніж будь-коли. Так, ДП «Олевський лісгосп АПК» сплатив 7,6 млн, що у 1,8 раза більше, ніж минулоріч; ДП «Лугинський держлісгосп АПК» — удвічі більше (9,8 млн грн).
Відділ комунікації поліції Житомирської області