Хроніка 38/2020

Хроніка 38/2020

ПОДІЇ З 7 ПО 14 ВЕРЕСНЯ В ЦИФРАХ
Упродовж минулого тижня до підрозділів поліції регіону надійшло 4183 повідомлення про події, 394 із них — кримінального характеру. У 146 випадках правоохоронці вже встановили причетних осіб.
Серед розкритих злочинів: тілесні ушкодження, грабежі, хуліганства, шахрайства, крадіжки, дорожньо-транспортні пригоди, факти нелегального поводження зі зброєю та наркотичними засобами тощо.
За вказаний період до відділів та відділень поліції Житомирщини надійшли звернення з приводу встановлення місця знаходження десяти дітей. Усіх їх правоохоронці вже розшукали та повернули додому.
На автошляхах Житомирщини сталися 120 дорожньо-транспортних пригод, 28 із них — із потерпілими. Унаслідок вказаних ДТП травми отримали 26 людей, ще 6 — загинули.
ПОЛІЦІЯ АКТИВІЗУЄ ПРОТИДІЮ ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНАМ НАРКОТИКІВ
Упродовж останнього місяця активні дії оперативників поліції на Звягельщині дозволили виявити низку месенджер-каналів, які пропонували придбати наркотичні засоби та психотропи. Окремі з них уже припинили своє функціонування та недоступні користувачам. Поліцейські закликають громадян заявляти про появу в групах соцмереж, месенджерах тощо інформації про продаж заборонених речовин.
Комплекс оперативно-профілактичних заходів передбачає спільну роботу працівників територіальних підрозділів ГУНП у Житомирській області та регіональних Управлінь боротьби з наркозлочинністю і кіберполіції НПУ з викриття фактів розповсюдження наркотиків і психотропних речовин через месенджер-канали та соцмережі.
— Відповідні відпрацювання ми провели в Новоград-Волинському районі, де під час зустрічі з представниками місцевих ЗМІ прозвучали скарги на відверту рекламу в місті Інтернет-каналів продажу заборонених засобів. У результаті моніторингу мережі та інших оперативних заходів щодо встановлення причетних до організації такого наркобізнесу вісім виявлених у мережі каналів припинили своє функціонування. У цьому напрямку працюватимемо з колегами відповідних підрозділів Нацполіції і по всій території Житомирщини, — прокоментував начальник ГУНП в області Юрій Олійник.
За словами керівника Управління боротьби з наркозлочинністю в Житомирській області ДБН НПУ Вадима Савчука, збут наркотичних і психотропних засобів прогнозовано перекочовує в Інтернет-площину. Як правило, доставка дистанційно оплачених замовлень відбувається через, так звані, «закладки» в домовлених місцях. У процесі розробки оперативники документують протиправну діяльність причетних до збуту, найчастіше — саме «кур’єрів», а тоді розкручують увесь ланцюг. Нерідко окремі із закладників виявляються організаторами Інтернет-торгівлі.
Нагадаємо, у травні цього року в Житомирі працівники Управління боротьби з наркозлочинністю ДБН спільно зі слідчими Житомирського ВП ГУНП викрили в одному з Інтернет-месенджерів підпільний канал, через який житомирянин здійснював торгівлю в обласному центрі психотропними речовинами та галюциногенними грибами. За вказаним фактом триває вже судовий розгляд.
Не так давно фахівці Харківського національного університету внутрішніх справ розробили в месенджері «Telegram» спеціальний акаунт «Стоп Наркотик», за допомогою якого користувачі самостійно можуть блокувати наркокрамниці. Приєднатися до чат-боту можливо за посиланням https://t.me/stopdrugsbot?start=579357622 та безпосередньо у телеграм-каналі — @stopdrugsbot.
Поліцейські закликають жителів Житомирщини повідомляти про всі випадки рекламування чи реального функціонування каналів із продажу наркотиків у месенджерах, групах соцмереж, Інтернет-сторінках тощо. Повідомити до поліції про такі факти із наданням скріншотів, електронних адрес абощо можна на електронну скриньку: zhytomyr@antidrug.gov.ua або зателефонувавши на лінію «102». Такі повідомлення будуть ретельно перевірені. Кожен із свідомих громадян може долучитися до протидії наркозлочинності у своєму місті.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВНАСЛІДОК ПАДІННЯ ДЕЛЬТАПЛАНА ЗАГИНУВ ПІЛОТ
11 вересня, о 08:23, по лінії «101» селища Народичі надійшло повідомлення від працівників Національної поліції про те, що між населеними пунктами Народичі та Яжберень, на полі, впав літальний транспорт. На місце події було спрямовано відділення рятувальників 14-ї Державної пожежно-рятувальної частини.
За попередньою інформацією, дельтаплан здійснював обробку поля з соняшником, пілот не впорався з керуванням, унаслідок чого дельтаплан упав і чоловік загинув. На місці пригоди рятувальники проклали магістральну лінію для запобігання виникнення пожежі чи вибуху. Обставини падіння встановлюються.
УДСНС України в Житомирській області

У КОРОСТЕНСЬКОМУ РАЙОНІ — ДТП ІЗ ДВОМА ЗАГИБЛИМИ
Подія сталася близько 17:00, 13 вересня, на виїзді із с.Пугачівки Коростенського району. Унаслідок перекидання автомобіля 2 чоловіків загинули, травм зазнала ще одна пасажирка.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля ВАЗ-21063, 26-річний житель району, рухаючись у напрямку с.Ушомира, не впорався з керуванням і з’їхав у кювет. Після цього ВАЗівка декілька разів перекинулася.
Унаслідок ДТП керманич та один із його пасажирів, 49-річний житель району, загинули на місці. Ще одна пасажирка, 1972 р.н., отримала тілесні ушкодження та була доставлена до реанімаційного відділення Коростенської лікарні.
На місці події працювали поліцейські слідчо-оперативної групи місцевого відділу. Правова кваліфікація події — за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
У НАРОДИЦЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ТРАВМУВАННЯ ЧОЛОВІКА СПІВМЕШКАНКОЮ
Подія сталася 12 вересня в одному із сіл району. У розпалі сімейної сварки жінка побила співмешканця палицею. Чоловіка госпіталізовано. Винуватиця дає свідчення поліцейським.
У ніч із 12 на 13 вересня до Народицького відділення поліції від медиків надійшло повідомлення про госпіталізацію до місцевої лікарні чоловіка із травмою живота і надання йому хірургічної допомоги.
На місце події для з’ясування обставин виїхали працівники слідчо-оперативної групи поліції. Потерпілим виявився 30-річний житель с.В’язівки.
Попередньо правоохоронці встановили, що вдень, 12 вересня, за місцем проживання співмешканці посварилися між собою. У розпалі з’ясування сімейних стосунків 32-річна жінка вдарила чоловіка палицею, спричинивши йому серйозну травму черевної порожнини. Увечері того ж дня стан потерпілого погіршився і йому знадобилася медична допомога.
Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України.
За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПІРОТЕХНІКИ ДСНС ЗНИЩИЛИ ДВА БОЄПРИПАСИ ЧАСІВ МИНУЛИХ ВІЙН
11 вересня група піротехнічних робіт Управління ДСНС у Житомирській області знищила 2 вибухонебезпечних предмети часів минулих війн. Підозрілі знахідки виявлено в Пулинському районі.
У лісі поблизу с.Очеретянки місцеве населення виявило невідомий металевий предмет, схожий на боєприпас. Фахівці ДСНС, яких сповістили про знахідку, ідентифікували його як 82-мм мінометну міну часів Другої світової. Як виявилося, її залишили після себе, так звані, «чорні металошукачі».
За подібних обставин виявили ще один артилерійський снаряд часів Другої світової поблизу с.Курного.
Нагадуємо: при виявленні невідомих металевих предметів, схожих на боєприпаси, у жодному разі не торкайтеся їх, звертайтеся за номерами екстрених служб «101» або «102».
УДСНС України в Житомирській області

У ЧОТИРЬОХ РАЙОНАХ ЖИТОМИРЩИНИ ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА ОБОРУДКИ З НЕЛЕГАЛЬНИМ ЛІСОМ
В області триває посилена превентивна робота правоохоронців щодо протидії нелегальній вирубці лісів на Поліссі. Щодоби поліцейські фіксують порушення у сфері лісообігу. Упродовж 10 вересня в результаті профілактичних відпрацювань подібні факти задокументовані в Малинському, Радомишльському, Ємільчинському та Житомирському районах.
Пізно увечері, 10 вересня, у с.Баранівці Малинського району правоохоронці мобільної групи Управлінь превентивної діяльності та кадрового забезпечення ГУНП зупинили для перевірки «Урал» із деревиною. Водій надав поліцейським документи, які викликали обгрунтовані підозри щодо дійсності: внесені в них відомості не відповідали реальним характеристикам вантажу. Окрім того, реєстраційний документ на транспортний засіб також містив ознаки підробки. Вказаний факт задокументували працівники слідчо-оперативної групи Малинського відділення поліції. Вантажівку з лісоматеріалом вилучено. Триває з’ясування всіх обставин.
Того ж дня в Радомишльському районі рейдувальники зафіксували ще один подібний випадок. Під час перевірки поліцейські виявили невідповідності в наданих керманичем документах на причіп вантажного автомобіля, де перевозилась лісосировина. Автомобіль із вантажем доставлено до місцевого відділення поліції, працівники якого вже розпочали перевірки.
Дільничні офіцери Ємільчинського та Житомирського районних відділень поліції 10 вересня виявили порушення в діяльності пилорам, розташованих на територіях їх обслуговування. У першому випадку підприємець не знайшов документів на деревину породи дуба, що знаходилася на лісопильні. А на пилорамі під Житомиром не виявилось таких на 15 кубометрів сосни.
В обох випадках походження лісоматеріалів та обставини порушень з’ясовуються у межах відповідних кримінальних проваджень (ст.246 ККУ).
Нагадаємо, на території області з 15 липня поліцейські розпочали спеціальні заходи із протидії зловживанням у лісовій галузі. Упродовж півтора місяця поліцейські перевірили майже 2000 транспортних засобів, що перевозили деревину, та 700 місць її обробки. Наразі з обігу вилучено 1,7 тисяч кубометрів незаконно зрубаної деревини. Окрім того, відчутно збільшилися виплати до бюджету з підприємств цієї галузі.
Відділ комунікації поліції Житомирської області