Хвороба, що несе з собою багато неприємностей для чоловіків

Запалення передміхурової залози (простатит) — одне з частих урологічних захворювань у чоловіків усіх вікових груп. Його частота в популяції чоловіків досягає в середньому 35%, а пік традиційно припадає на осіб віком до 30 років і становить 65%. У старшому віці частота простатиту становить 22%.
Залежно від тривалості симптомів, виділяють гострий і хронічний простатит. Хронічний бактеріальний простатит є найчастішою причиною рецидивуючих (повторюваних інфекцій сечостатевої системи в чоловіків.
Гострий бактеріальний простатит може протікати як важка інфекція з лихоманкою, вираженим локальним (у певній ділянці) болем і загальними симптомами.
Основними симптомами простатиту є біль різної локалізації:

  • промежина,

  • яєчка,

  • статевий член,

  • сечовий міхур,

  • часті позиви на сечовипускання,

  • утруднене сечовипускання,

  • біль або посилення болю при сечовипусканні.


Лікар-уролог сам визначає, які дослідження слід проводити в кожного окремого пацієнта.
Чоловікам, які запідозрили в себе простатит, головна порада — не займатися самолікуванням, а негайно звертайтеся до сімейного лікаря, який при необхідності направить вас до лікаря-уролога.
Хочу зауважити, що профілактика завжди краща, ніж лікування. Звертайте увагу на спосіб життя. Конгестія — цим терміном урологи називають застій венозної крові в органах малого тазу та застій секрету в передміхуровій залозі. До першого призводить малорухливий спосіб життя, куріння, закрепи, зловживання алкоголем і нераціональна дієта. До другого — нерегулярне статеве життя, перерваний або навмисно затягнутий статевий акт.
З цієї точки зору, профілактика простатиту — це фізична активність: біг, ходьба, теніс. Гімнастика для м’язів тазу: присідання, махи ногами, «велосипед». Варто також уникати переохолоджень.
Ця патологія може призвести до раку передміхурової залози. Тож при вищевказаних симптомах вчасно звертайтеся за медичною допомогою та не займайтеся самолікуванням!
А.НИНЮК, лікар-уролог КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»