Яку роль відіграє фолієва кислота в організмі вагітної?

На жаль, такі ускладнення вагітності, як невиношування, викидні, передчасні пологи, виникнення вад розвитку дитини, продовжують існувати. Для кожної жінки, яка зустрічається з цією проблемою, вона стає особистою трагедією.
Основну роль у формуванні аномалій та дефектів нервової трубки плода, з якої формуються найголовніші структури нервової системи — спинний та головний мозок, відіграє дефіцит фолієвої кислоти або фолатів (віт. В9).
Вагітні жінки більш за все схильні до виникнення дефіциту фолієвої кислоти. Єдиним джерелом поживних речовин для плоду є мама, тому раціональне харчування для материнського організму є основою не лише для жінки, але й для здоров’я майбутньої дитини.
Фолати також містяться в продуктах харчування:

  • бобові, особливо зелений горошок;

  • овочі (шпинат, салат, помідори, морква, буряк тощо);

  • цитрусові;

  • яйця, печінка;

  • крупи, хліб;

  • кисломолочні продукти, сири.


У вагітних дефіцит фолієвої кислоти з перших днів вагітності призводить до розвитку ускладнень: на першому триместрі це може бути самовільний викидень, токсикоз або завмирання вагітності.
На більш пізніх термінах — затримка розвитку плода, гіпоксія (кисневе голодування) плода та його загибель. Щодо здоров’я дитини при дефіциті фолатів у період внутрішньоутробного розвитку, наслідками можуть бути порушення зору, аутизм, дефекти нервової системи, дефекти кінцівок.
Прийом фолієвої кислоти з метою попередження її дефіциту та профілактики розвитку вад плоду необхідно починати ще на етапі підготовки (планування вагітності), мінімально за три місяці до передбачуваного терміну зачаття. Якщо вагітність настала позапланово, то препарат слід вживати одразу після встановлення вагітності.
У більшості випадків протягом вагітності і за три місяці до неї необхідно приймати 400 мкг фолієвої кислоти на добу. Також існують стани, при яких дозування слід збільшити:

  • 1 мг на добу — при епілепсії та цукровому діабеті;

  • 4 мг на добу, якщо у минулому були вагітності з дефектами нервової трубки.


Вітамін В9 є водорозчинним, тому його передозування практично неможливе.
Якщо у вас з’явилися питання з приводу планування вагітності, прийому фолієвої кислоти, збалансовування раціону харчування вагітним, — звертайтеся до лікаря акушер-гінеколога кабінету планування сім’ї (128 каб., поліклінічний корпус міськрайТМО). Завжди будемо раді допомогти та відповісти на ваші питання.
Н.БУГАЙ, лікар-акушер-гінеколог кабінету планування сім’ї КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»