Коронавірусна хвороба — актуальність сьогодення

Почавшись з поодиноких випадків навесні, коронавірусна інфекція невпинно шириться серед населення України та, зокрема, нашого регіону. Щотижня захворюваність б’є нові антирекорди, уже переступивши поріг у 3 тис. захворювань за добу. Тому, зважаючи на високі ризики для всіх верств населення, важливо вкотре нагадати про шляхи поширення вірусу, основні прояви та заходи профілактики.
Коронавірусна інфекція — це гостре вірусне захворювання, що характеризується переважним ураженням дихальної системи з частим розвитком загрозливих для життя ускладнень.
Джерелом коронавірусної інфекції є хвора людина. Період максимальної заразності припадає на перші сім днів захворювання. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом під час розмови, кашлю, чхання. Особливо небезпечною є відстань менше двох метрів від хворого. Захворювання загрожує всім віковим групам. «Вхідними воротами» для інфекції є слизова оболонка верхніх дихальних шляхів.
Інкубаційний період коронавірусної хвороби становить від 1 до 14 днів (у середньому — 5-7 днів). Людина стає заразною з останніх днів інкубації. Протікає захворювання найчастіше як звичайний грип, парагрип або будь-яка інша гостра респіраторна інфекція з усіма характерними для них ознаками:

  • кашель;

  • підвищення температури;

  • утруднене дихання та задишка.


Перебіг захворювання може бути як легким і майже непомітним, так і вкрай важким.
При появі будь-яких ознак хвороби слід звернутися до свого сімейного лікаря. Тільки лікар може оцінити стан пацієнта і визначити подальшу тактику лікування. Пам’ятайте, що самолікування може призвести до серйозних ускладнень.
Щодо профілактики хвороби, то знання достовірних фактів і дотримання запобіжних заходів допоможуть вам захистити себе й оточуючих.
Щоб зупинити поширення COVID-19:

  • часто мийте руки милом і водою або використовуйте спиртовмісний антисептик для рук;

  • тримайтеся на безпечній відстані від усіх, хто кашляє або чхає;

  • вдягайте маску, якщо дотримуватися дистанції неможливо;

  • не торкайтеся руками очей, носа або рота;

  • під час кашлю або чхання прикривайте ніс і рот зігнутим ліктем або серветкою;

  • не виходьте з дому, якщо погано почуваєтесь;

  • якщо у вас лихоманка, кашель і вам важко дихати, то зверніться до лікаря.


Щоб сімейний лікар міг швидко направити вас у потрібний заклад охорони здоров’я, зателефонуйте йому заздалегідь. Так ви захистите себе й зменшите ризик поширення вірусів та інших інфекцій.
В.КОРПАЧ, координатор за напрямком «інфекційні хвороби» КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»