Із засідання штабу (COVID-19)

Із засідання штабу (COVID-19)

11 вересня відбулося чергове засідання штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації (COVID-19). Як проінформував начальник відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Любомир Дутчак, в Україні, у тому числі — і в місті Новограді-Волинському, зростає кількість підтверджених випадків захворюваності населення на коронавірус. Головний лікар КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Василь Борис повідомив, що всього в закладі охорони здоров’я розгорнуто 80 ліжок для лікування хворих із коронавірусною інфекцією, з них 45 — обладнано подачею кисню, наявні 6 апаратів ШВЛ для лікування саме цієї категорії пацієнтів.
На засідання штабу були запрошені керівники закладів позашкільної освіти: директор Палацу дітей та молоді Ольга Добровольна, директор Центру науково-технічної творчості учнівської молоді Валентина Найдюк та директор Школи мистецтв міста Лілія Полтавченко, які проінформували про роботу в умовах адаптивного карантину. Зокрема, було зазначено, що наразі заклади забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту та дезінфекції. У зв’язку з нещодавнім виявленням коронавірусу у вчительки ліцею №11 та переведенням з 9 по 18 вересня навчального процесу в ліцеї на дистанційну форму, списки учнів, які визначено як контактні особи, передано в заклади позашкільної освіти та на період їх самоізоляції не допускаються до навчання в зазначені заклади або ж із ними проводяться дистанційні заняття.
Також члени штабу заслухали начальника Новоград-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександра Коваля, який, зокрема, доповів, що в період із 4 по 10 вересня фахівці Держпродспоживслужби в складі мобільної групи комісійно обстежили 19 об’єктів різних форм власності (заклади громадського харчування, заклади роздрібної торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами) щодо дотримання санітарних вимог та протиепідемічних заходів. Виявили порушення на 2 об’єктах (продовольчі магазини), власникам закладів винесли попередження.
Крім того, були обговорені питання щодо визначення кола контактних осіб, проведення заключної дезінфекції приміщень у сімейних вогнищах хворих на COVID-19, які перебувають на стаціонарному лікуванні, відпрацювання алгоритму дій при виявленні особи з підозрою на коронавірусну інфекцію.
Як підкреслює координатор за напрямком інфекційні хвороби КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Віталій Корпач: «Коронавірусна інфекція невпинно шириться серед населення як всієї України, так і нашого регіону зокрема. Щотижня захворюваність б’є нові антирекорди. Джерелом коронавірусу є хвора людина. При цьому період максимальної заразності припадає на перші сім днів захворювання.
Вірус передається повітряно-крапельним шляхом під час розмови, кашлю, чхання. Особливо небезпечною є зона менше 2-х метрів від хворого. У людей сприйнятливість до коронавірусу дуже висока. Захворювання загрожує всім віковим групам. «Вхідними воротами» для інфекції є слизова оболонка верхніх дихальних шляхів.
Інкубаційний період коронавірусної хвороби становить від 1 до 14 днів (у середньому 5-7 днів). Людина стає заразною вже з останніх днів інкубації. Протікає захворювання найчастіше як звичайний грип, парагрип або будь-яка інша гостра респіраторна інфекція з усіма характерними для них ознаками: кашель; підвищення температури; утруднене дихання та задишка. Перебіг захворювання може бути як дуже легким, майже непомітним, так і вкрай важким.
При появі будь-яких ознак хвороби слід звернутися до свого сімейного лікаря. Тільки лікар може оцінити стан пацієнта і визначити подальшу тактику лікування. Самолікування може призвести до серйозних ускладнень».
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради