Є реакція на публікацію: відстоювати «донорську кров» узялися депутати міської і районної рад

Є реакція на публікацію: відстоювати «донорську кров» узялися депутати міської і районної рад

У газеті «Звягель» №36 (1412) від 4 вересня 2020 року в статті «Просимо не допустити ліквідацію відділу заготівлі крові!» йшлося про реальну загрозу закриття Новоград-Волинського відділу Житомирського обласного центру крові.
До нас із колективним листом відчаю звернулися працівники відділу, які попереджали про заплановане звільнення й фактичне закриття установи в Новограді з 6 жовтня цього року.
«У місті Новограді-Волинському сформовано контингент постійних добровільних донорів, які при ліквідації відділу не зможуть надалі здавати кров, оскільки ніхто не компенсуватиме вартість проїзду до Житомира і витрачений час. А в умовах загальнодержавного карантину питання доїзду донорів стає ще складнішим.
Крім того, із впровадженням реформи місцевого самоврядування планується зменшення кількості районів, але Новоград-Волинський район залишається. Триває будівництво хірургічного корпусу КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО». У такій ситуації потреба в центрі крові в нашому місті є дуже важливою.
Враховуючи все викладене вище, просимо вас втрутитися в ситуацію, що склалася, просимо не допустити ліквідації Новоград-Волинського відділу заготівлі крові та скорочення працівників відділу», — йшлося в колективному листі працівників Новоград-Волинського відділу заготівлі крові та її компонентів КНП «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради.
Одним із ключових моментів є те, що Новоград-Волинський відділ — це структурний підрозділ «Обласного центру крові» Житомирської обласної ради. Тобто, рішення про закриття Новоград-Волинської філії Житомирського центру крові приймалося на обласному рівні.
Що важливо: рішення — хоч і обласне, проте в перспективі з проблемами повноцінного й оперативного забезпечення донорською кров’ю можуть зіткнутися люди нашої і сусідніх громад. Тому, отримавши такого листа, ми одразу звернулися за коментарем до Новоград-Волинської міської ради. Там пояснили, що приміщення по вулиці Герцена, 63, у якому діяв відділ заготівлі крові, уже передано на баланс Новоград-Волинського медичного коледжу (обидві структури перебувають у підпорядкуванні обласної ради).
Водночас у Новоград-Волинській міській раді тоді запевнили, що беруться за вирішення питання на місцевому рівні. Як один із варіантів — виділити відповідне приміщення на території міськрайТМО, де обладнати міні-центр для забору донорської крові хоча б на два ліжко-місця.
Нині ж, як стало відомо «Звягелю», депутати планують в екстреному порядку скликати позачергову сесію міської ради, щоб обговорити це питання. Адже якщо на місцевому рівні відкривати комунальний центр для забору донорської крові, то потрібно розробити кошторис і передбачити фінансування.
Депутати районної ради теж планують приділити увагу цій проблемі на плановій сесії. За наявною інформацією, вони готують звернення до обласної ради щодо недопущення закриття в Новограді-Волинському відділу заготівлі крові.
Олег БРЮХАНОВ