Хроніка 39/2020

Хроніка 39/2020

ПОРЯДОК ТА БЕЗПЕКУ ПІД ЧАС МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ ЗАБЕЗПЕЧУВАТИМУТЬ МАЙЖЕ 136 ТИС. ПРАВООХОРОНЦІВ
Будуть залучені всі підрозділи МВС та авіація. Про це під час наради заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.
«Я бачу два основних напрямки роботи під час забезпечення правопорядку виборчого процесу. Це — превентивна робота та підготовка особового складу. Основний тягар ляже на Національну поліцію. Головне завдання поліцейських — виявлення адміністративних та кримінальних правопорушень і доведення їх до суду. Загалом до несення служби із забезпечення правопорядку під час виборів буде залучено майже 136 тис. правоохоронців», — сказав Сергій Яровий.
За його словами, залучатимуться всі сили та авіаційні підрозділи МВС.
«Для передислокування особового складу, вирішення невідкладних завдань та при змінах обстановки залучатиметься авіація. Уся система авіаційної безпеки МВС чергуватиме в посиленому режимі», — додав Сергій Яровий.
Перший заступник міністра окремо підкреслив, що весь особовий склад, який залучатиметься до забезпечення порядку під час виборів, буде забезпечений засобами індивідуального захисту: «Наш особовий склад виконуватиме завдання в умовах пандемії, тож ми маємо повністю убезпечити кожного правоохоронця засобами захисту та гідними умовами праці».
Сергій Яровий визначив завдання для проведення командно-штабних навчань до 15 жовтня із залученням ситуаційних центрів у всіх регіонах.
За словами голови Нацполіції Ігоря Клименка, на сьогодні вже зареєстровано 330 заяв та повідомлень, пов’язаних із порушенням виборчого процесу. До ЄРДР внесено відомості щодо 34 кримінальних правопорушень, з яких 9 — за ст.160 ККУ «Підкуп виборця».
Він наголосив, що поліція також невідкладно реагуватиме на спроби створення мереж агітаційних сіток, які потенційно можна використати для скуповування голосів виборців.
«Іншим потужним фактором для здійснення махінацій із результатами голосування є використання спрощеного механізму зміни виборчої адреси. Так, із 98 тисяч випадків зміни виборчої адреси напередодні місцевих виборів, близько 30 тисяч викликали увагу поліції аномальним збільшенням кількості виборців в окремих адресах або виборчих ділянках. Наразі розпочато 10 кримінальних проваджень за фактами відповідних порушень», — додав голова Нацполіції.
За словами Ігоря Клименка, поліцейські приділятимуть пильну увагу профілактиці порушень, пов’язаних зі здійсненням протиправної агітації та забезпеченню надійного кіберзахисту.
За словами голови ДСНС Миколи Чечоткіна, співробітники Служби продовжать перевірки об’єктів, де будуть розміщуватися дільниці, а також проведуть інструктажі з питань техногенної та пожежної безпеки для членів виборчих дільниць.
Державна міграційна служба сконцентрує діяльність на видачі ID-карткок, щоб кожен громадянин міг проголосувати, а також разом із Держприкордонслубою своєчасно реагуватиме на всі можливі питання, які виникатимуть при в’їзді на територію України спостерігачів.
Національна поліція України

ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ ОТРИМАЛА ОПІКИ ДИТИНА
19 вересня, о 04:23, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку в с.Тупальцях Новоград-Волинського району. Про це рятувальників сповістила власниця оселі, прокинувшись уранці від їдкого запаху диму.
По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику було встановлено, що загоряння сталося в житловій кімнаті помешкання. Займання вже погасили господарі. Як з’ясувалося, у кімнаті в ліжку спав хлопчик, 2019 року народження. Там був увімкнений електрообігрівач «жужик», який стояв упритул до ліжка. Електроприлад загорівся, унаслідок чого вогнем знищено 2 кв. м підлоги, пошкоджено диван та дитяче ліжко. Окрім того, полум’я дісталось і до дитини, яка отримала опіки рук та ніг різного ступеня тяжкості.
Каретою «швидкої», яка прибула разом із вогнеборцями, постраждалого відвезли до лікувального закладу. Малюка було госпіталізовано до травматологічного відділення Новоград-Волинської лікарні. У подальшому дитину перевезли до Житомирського шпиталю.
Усі інші обставини надзвичайної події продовжують встановлювати фахівці.
УДСНС України в Житомирській області

У ТРЬОХ РАЙОНАХ ЖИТОМИРЩИНИ ПОЛІЦІЯ ЗАФІКСУВАЛА ПОРУШЕННЯ У СФЕРІ ЛІСООБІГУ
За останні кілька днів у результаті профілактичних відпрацювань подібні факти задокументовані в Малинському, Новоград-Волинському та Олевському районах.
Під час чергового рейду на автодорозі між селами Дубниками та Городницею Новоград-Волинського району працівники групи реагування місцевого відділення поліції зупинили автомобіль марки ЗІЛ. За кермом перебував 29-річний житель сусідньої області, а в салоні — двоє звягельчан. У вантажному відсіку перевозилися колоди дуба, граба і вільхи.
Однак під час перевірки виявилося, що водій не мав жодних супровідних документів на такий вантаж. Вказані обставини задокументували поліцейські слідчо-оперативної групи. Автомобіль та деревину доставлено до відділу поліції.
Увечері, 17 вересня, поблизу с.Радовеля на Олевщині правоохоронці зупинили для перевірки ЗІЛ-131 із деревиною. Загалом у вантажівці знаходилися 18 кубометрів колод сосни. А от супровідних документів на них у водія, 31-річного місцевого жителя, не знайшлося. Автомобіль із лісоматеріалом вилучено. Триває з’ясування всіх обставин.
У ході відпрацювання лісопилень у районі оперативники Малинського відділення поліції виявили на території однієї з них необліковану деревину. Походження понад 300 колод хвойних дерев підприємець не зміг підтвердити офіційним документом. Обставини правопорушення задокументували поліцейські слідчо-оперативної групи.
За всіма вказаними фактами розпочаті досудові розслідування за ст.246 (Незаконна порубка лісу) КК України.
ПЕРЕКРИЛИ КАНАЛ НАДХОДЖЕННЯ АМФЕТАМІНУ
17 вересня оперативники Управління боротьби з наркозлочинністю Житомирщини ДБН НПУ, спільно з рівненськими колегами, вилучили у 21-річного жителя обласного центру наркотичні засоби та психотропні речовини, щойно отримані в одному з відділень сервісу доставки в якості відправлення. Триває досудове розслідування.
Поліцейські, перевіряючи наявну інформацію, затримали неподалік одного з поштових відділень Житомира місцевого жителя з пакунком. Згодом з’ясувалося, що всередині знаходилося близько 150 г порошку, ймовірно, амфетаміну, та понад півкілограма канабісу. Того ж дня за місцем проживання хлопця, в одному з гуртожитків обласного центру, правоохоронці провели невідкладний обшук. Під час слідчих дій поліцейські виявили в кімнаті близько тисячі сліп-пакетів та електронні ваги.
За наявною інформацією, студент забезпечував функціонування в Житомирі телеграм-каналу з продажу наркотичних засобів та психотропів, виконуючи роль «закладчика» оптових партій.
Вилучене буде направлене на експертне дослідження до Житомирського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. За цінами «чорного ринку», його вартість становить близько чверті мільйона гривень.
Слідчі в межах кримінального провадження встановлюють усі причини та обставини події. Попередня правова кваліфікація — ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) ККУ. Остаточна кваліфікація правопорушення буде визначена після висновків експертів.
У ЖИТОМИРІ ПОЛІЦІЯ ВСТАНОВЛЮЄ ОБСТАВИНИ ІНЦИДЕНТУ З ДЕПУТАТОМ МІСЬКРАДИ
18 вересня до Житомирського відділу поліції надійшло повідомлення про хуліганські дії на одній із вулиць обласного центру щодо депутата Житомирської міської ради. На місці події затримано 19-річного парубка, ймовірно, причетного до інциденту. Триває встановлення всіх обставин.
Близько 11:30 очевидці повідомили до поліції про облиття зеленкою жителя обласного центру, 1973 р.н.
Встановлено, що під час садіння дерев до чоловіка підбігли двоє молодиків, які кинули в нього борошно та облили зеленкою. Одного з парубків потерпілому вдалося затримати на місці події.
Працівники слідчо-оперативної групи поліції вилучили в 19-річного хлопця предмет, схожий на стартовий пістолет. Парубка доставили до Житомирського відділу поліції. Також встановлено особу іншого учасника інциденту.
Триває встановлення причин та обставин події. Попередня правова кваліфікація — ст.296 (Хуліганство) КК України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЗА ДОБУ ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ СІМ ЗАГОРЯНЬ СУХОЇ ТРАВИ ТА ДЕСЯТЬ — СМІТТЯ
16 вересня, о 09:00, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про загорання сухої трави поблизу с.Білокоровичів Олевського району.
На місці події рятувальники встановили, що на відкритій території горить суха рослинність та чагарники на площі 4 га. Через суху та вітряну погоду вогонь швидко розповсюджувався. Зусиллями рятувальників о 15:20 пожежу вдалося ліквідувати на зазначеній площі. Вогнем знищено сухий трав’яний настил та чагарники.
Подібні займання сухостою сталися ще у двох районах області, під час яких вогнем пройдено ще 8 га території.
Лише за одну добу оперативно-рятувальні підрозділи області десять разів залучалися до гасіння сміття на відкритих територіях. У результаті вогнем пройдено ще понад 2 га території.
Під час усіх пожеж загиблих та травмованих немає. Остаточні обставини надзвичайних подій встановлюють фахівці.
Із початку року на території області сталося вже 1825 пожеж в екосистемах, під час яких вогнем пройдено понад 46 тис. га території. У зв’язку з цим рятувальники закликають громадян відповідальніше ставитися до прибирання присадибних ділянок, перебування в лісових масивах та неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки!
У випадку виникнення будь-яких надзвичайних подій чи ситуацій, терміново звертайтеся до Служби порятунку за номером «101»!
РЯТУВАЛЬНИКИ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗАПОБІГАТИ ПОШИРЕННЮ ІНФЕКЦІЇ COVID-2019
На Житомирщині тривають заходи щодо протидії поширенню COVID-19, а саме: дезінфекція місць, де перебували люди з підтвердженою інфекцією. Звернення з проханнями надати допомогу щодо дезінфекції надходять від місцевих органів влади, керівників підприємств тощо.
Зокрема, у м.Олевську бійці ДСНС провели обробку чотирьох приміщень Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради. У трьох працівниць цього центру напередодні був підтверджений діагноз Covid-19.
Також, за зверненням керівника РЕМ у Ємільчиному рятувальники провели знезараження приміщень та робочих автомобілів.
Усі роботи бійці ДСНС здійснюють у спеціальних костюмах, масках, окулярах, а також одноразових захисних рукавицях. Для обробки застосовують мотооприскувачі, заповнені спеціальним розчином.
Шановні громадяни! Закликаємо вас бути відповідальними та чітко дотримуватися вимог карантину. При відвідуванні місць масового перебування людей необхідно використовувати засоби індивідуального захисту (маски). Дотримуйтеся правил елементарної особистої гігієни, аби убезпечити себе та зменшити ризики інфікування. Подбайте про свою безпеку та безпеку оточуючих!
ЗГОРІЛИ ДВА АВТОМОБІЛІ
16 вересня, о 09:17, до Служби порятунку «101» м.Коростеня надійшло повідомлення про загоряння автомобіля на одній із вулиць районного центру. За вказаною адресою виїхали вогнеборці 8-ї Державної пожежно-рятувальної частини.
З’ясувалося, що під час руху автомобіля Chevrolet Aveo водій відчув запах диму. Чоловік зупинив автівку, і, коли відкрив капот, спалахнув моторний відсік. Він намагався загасити пожежу вогнегасником, що знаходився в машині. Однак зрозумівши, що не справиться, зателефонував рятувальникам.
Майже за десять хвилин бійці ДСНС ліквідували пожежу та не дали вогню повністю знищити салон транспортного засобу. Унаслідок надзвичайної події вогнем знищено відсік двигуна та пошкоджено салон автомобіля.
Ще одну пожежу легковика тієї ж доби бійці ДСНС ліквідували в м.Олевську.
Під час проведення зварювальних робіт кузова автомобіля загорівся килимок, попередньо оброблений розчинником. Врятувати транспортний засіб не вдалося, оскільки автомобіль не був обладнаний вогнегасниками. Крім того, водій не одразу викликав рятувальників.
Усі обставини обох подій встановлюють фахівці.
УДСНС України в Житомирській області