Відповідальне батьківство після реінтеграції з інтернатного закладу

17 вересня Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно із соціальними партнерами — Новоград-Волинським міським центром зайнятості, Новоград-Волинським ВП ГУНП України в Житомирській області — провів семінар-навчання для батьків, чиї діти повернулися в біологічні сім’ї із закладів інституційного догляду та виховання.
Директор Новоград-Волинського МЦСССДМ Антоніна Лапинська наголосила, що пріоритетом у політиці держави є повернення дітей з інтернатних закладів у родини. Для зменшення ризиків впливу реінтеграції на батьків і дітей надаються базові соціальні послуги.
Провідний фахівець із профорієнтації відділу активної підтримки безробітних Новоград-Волинського міського центру зайнятості Ольга Кашаєва ознайомила присутніх із актуальними питаннями: що означають поняття «перспективний працівник», «біла» зарплата, професійне навчання, профорієнтація для дітей, послуги рекрутингу, допомога при безробіттю.
Руслан Швайківський, старший інспектор відділу ювенальної превенції Новоград-Волинського ВП ГУНП України в Житомирській області, наголосив, що відповідальність за протиправну поведінку дітей нестимуть насамперед батьки, які зобов’язані належним чином виконувати батьківські обов’язки, не допускати вчинення домашнього насильства, приділяти дітям максимум уваги, звертати особливу увагу на соціальне оточення.
Провідний практичний психолог МЦСССДМ Ніна Трояновська пояснила батькам особливості, методи та прийоми виховання дітей, які тривалий час виховувалися в інтернатному закладі.
Учасники заходу активно обговорювали наявні проблеми у вихованні та поведінці дітей. Усі переконалися, наскільки важливо слухати і чути, дивитися й бачити своїх дітей, любити й піклуватися про них.
Антоніна ЛАПИНСЬКА, директор МЦСССДМ