Поліція просить відеокамери. Але підтримки в міській раді не знаходить

У Новограді-Волинському нині діє лише п’ять із десяти камер відеоспостереження в громадських місцях, які виведені на пульт чергового відділу поліції. Решта п’ять — непрацюючі. Та й ті, що працюють, потребують заміни на сучасніші. Новоград — найменш обладнане камерами вуличного спостереження місто в Житомирській області, поступається за цим показником Житомиру, Бердичеву й Коростеню. Це відчутно знижує ефективність дій поліції, особливо — коли йдеться про розкриття злочину «по гарячих слідах». Про це повідав на зустрічі з місцевими ЗМІ т.в.о. начальника міського відділу поліції Андрій Гнатенко.
Він додав, що місяць тому керівництво відділу поліції вело перемовини з Новоград-Волинською міською радою щодо фінансування і встановлення 90 камер відеоспостереження в громадських місцях, на головних вулицях, в’їздах до міста тощо. Проте далі розмов справа не пішла. Керівник міського відділу поліції погоджується, що питання оснащення Новограда відеокамерами, вочевидь, доведеться порушувати вже перед новим міським головою і новим складом міської ради. Тобто, після 25 жовтня.
Наразі ж Андрій Гнатенко повідомив, що впродовж останнього місяця місцеві поліцейські склали 950 протоколів про адмінпорушення. Із них 480 — за порушення правил дорожнього руху. Задокументовано адмінпорушення щодо 36 керманичів за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.
Протягом місяця поліція викрила двох квартирних злодіїв та двох грабіжників. Двоє підозрюваних затримано. Одному з них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Щодо іншого — триває процедура обрання запобіжного заходу.
У межах боротьби з незаконними порубками лісу щоденно перевіряють близько 10 автомобілів із деревиною, перевіряють супровідні документи, встановлюють законність походження деревини. Також перевіряють пилорами. Роботу двох пилорам, які діяли з порушеннями закону, припинено.
— Активно працюємо над недопущенням відкриття й роботи незаконних гральних закладів. Нещодавно вдалося викрити один із таких і припинити його роботу. Було вилучено комп’ютерну техніку, інші засоби, про що повідомлялося в ЗМІ, — зазначив керівник відділу поліції.
Із початку карантину збільшилася кількість заяв про домашнє насильство. Із 12 березня зафіксовано 565 таких випадків, тоді як за аналогічний період минулого року було 160.
Проведена перевірка за зверненням народного депутата України Дмитра Костюка щодо місцевого осередку однієї з політичних сил. Встановлено, що братство ОУН-УПА не використовує нацистської символіки (на що вказував нардеп) і діє в межах правового поля, про що надано відповідь депутату.
— Підозрюваний у вбивстві ярунської бібліотекарки перебуває під цілодобовим домашнім арештом. У селі постійно чергує екіпаж патрульних, які слідкують за дотриманням законності, водночас регулярно перевіряють, чи знаходиться підозрюваний за місцем проживання, — повідомив Андрій Гнатенко.
До наступному брифінгу він пообіцяв ознайомитися і повідомити про результати кримінального провадження щодо незаконного підвищення ставок податків. Нагадаємо, ще при міському голові Віктору Весельському на підпис міському голові було дано рішення сесії міської ради, у якому фігурували інші (завищені) ставки податків і зборів, аніж ті, що ухвалила сесія. Відтак було звернення до правоохоронців про службове підроблення.
Щодо тих справ, які громада міста називає «найбільш резонансними», у поліції досі немає чітких відповідей, крім «триває слідство». Йдеться про підпал Молодіжного центру, озброєний напад на депутата міської ради Олега Ващенка, пограбування екс-міського голови Віктора Весельського, розбійний напад із катуванням на місцевого підприємця… Цими справами, як пояснив Андрій Гнатенко, займається обласне слідче управління ГУ НП в Житомирській області.
Олег БРЮХАНОВ