Гальмує «велике будівництво»: звягельчанам немає, чим дихати

Гальмує «велике будівництво»: звягельчанам немає, чим дихати

Спочатку радість, тоді стриманий оптимізм, а нині розчарування й злість. «Велике будівництво» — мабуть, аж надто велике, якщо спромоглося викликати в містян цілий спектр емоцій.
Капітальний ремонт доріг і тротуарів на вулицях Соборності й Надслучанській та на площі Лесі Українки помпезно розпочали ще 15 липня. Відтоді на цих об’єктах устигли пропіаритися чимало нинішніх претендентів на крісло найвищої посадової особи Новоград-Волинської об’єднаної громади.
Кожен із них запевняв, що залучення коштів із держбюджету на капітальний ремонт доріг відбулося винятково за його сприяння. Хоча, коли справа доходила до контролю за ходом робіт, то всі місцеві чиновники кивали на область. Мовляв, замовник — управління дорожнього будівництва й інфраструктури Житомирської ОДА. А ми тут, у Новограді, ні на якість, ні на швидкість вплинути не можемо…
А більшість містян, яким, відверто кажучи, усе одно, чиє там сприяння, просто тішилися, що в центрі Новограда нарешті з’явиться нормальний асфальт і безпечні для гомілок тротуари.
Час спливав… Підрядна організація розкопала центр — ні пройти, ні проїхати — і практично зупинила роботи.
Новоградці мовчали. Хочеш покращення — мусиш перетерпіти тимчасові незручності.
Та ось терпець містян почав уриватися. Бо «тимчасовість» дуже затягнулася. Липень, серпень, вересень: погода — практично ідеальна для проведення дорожніх робіт, а робота стоїть.
Відсутність дощів призвела до накопичення пилюки. Машини, які проїжджають переритими вулицями, здіймають хмари пилу. Пішоходам (яких у центрі багато, адже по вулиці Соборності розташовано чимало важливих установ, магазини тощо) і жителям навколишніх будинків не позаздриш — мусять дихати пилюкою, не можуть нормально провітрити квартири.
А підрядна організація особливо й не квапиться завершувати асфальтування. На площі Лесі Українки ще навіть не увесь старий асфальт зняли. Чи, може, уже старий асфальт і не чіпатимуть? Тут би хоч те, що розрили, заасфальтувати до дощів і морозів…
До речі, Новоград-Волинська міська рада рішенням позачергової сесії (23 вересня) виділила на співфінансування «великого будівництва» 4,5 мільйона гривень із міського бюджету. Тоді чому ж на інформаційному стенді, який рекламує програму Президента України і Житомирську ОДА (як замовника робіт), не вказано і Новоград-Волинську міську раду?
Олег БРЮХАНОВ