«Якщо ситуація з COVID-19 і надалі буде так розвиватися, то ми станемо перед вибором, власне, кого госпіталізувати, а кого відправляти додому», — Василь Борис

«Якщо ситуація з COVID-19 і надалі буде так розвиватися, то ми станемо перед вибором, власне, кого госпіталізувати, а кого відправляти додому», — Василь Борис

Про оперативну ситуацію із поширенням коронавірусної інфекції говорили на черговому засіданні штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації (COVID-19) 5 жовтня. Засідання провів в.о. міського голови Дмитро Ружицький (розпорядження від 24.09.2020 р. №369(к)).
Відповідно до протокольного рішення Державної комісії з питань ТЕБ та НС від 01.10.2020 р. №34, місто Новоград-Волинський та район продовжують перебувати в «жовтому» рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Епідемічна ситуація залишається напруженою. Щоденно спостерігається зростання кількості хворих із підозрою на коронавірус, а у хворих із підтвердженим діагнозом COVID-19 значно ускладнюється перебіг захворювання, який супроводжується пневмоніями (запаленням легенів).
Під час засідання директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» міської ради Інна Вошко проінформувала, що станом на 5 жовтня на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейних лікарів знаходиться 53 особи із лабораторно підтвердженим діагнозом COVID-19. Крім того, під наглядом сімейних лікарів перебуває близько 90 осіб із діагнозом пневмонія, які підлягають проведенню ПЛР-діагностики. Прийом проводять 31 сімейний лікар та 14 лікарів-педіатрів. Щоденно близько 50 осіб звертаються на прийом до сімейного лікаря. Постійно спостерігається зростання кількості контактних осіб, які також перебувають під наглядом сімейних лікарів. Медичним працівникам систематично проводяться ІФА-діагностика на виявлення імуноглобулінів двох типів: M і G. Також особам, які потребують планової госпіталізації, проводиться обстеження на наявність імуноглобулінів типу М. У посиленому режимі працює мобільна бригада, яка виїздить до тих, хто самостійно не може звернутися в медичний заклад.
Як повідомив головний лікар КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Василь Борис, у закладі розгорнуто 80 ліжко-місць для лікування хворих із коронавірусною інфекцією та ізоляції хворих із підозрою на COVID-19. Госпіталізуються хворі з важким та середньої важкості перебігом захворювання. Станом на ранок 5 жовтня всі ліжко-місця заповнені: 54 особи з підтвердженим діагнозом і 30 — із підозрою. Наразі у вкрай важкому стані — 5 пацієнтів: троє — з підтвердженим діагнозом і 2 — із підозрою.
«Якщо ситуація з COVID-19 і надалі буде так розвиватися, то ми станемо перед вибором, власне, кого госпіталізувати, а кого відправляти додому. Це я відповідально говорю. Бо якщо далі піде такий вал, то ми не справимося. Ми, окрім хворих із коронавірусом, надаємо допомогу хворим з інсультами, інфарктами, травмами, гострою хірургічною патологією. Усі відділення зайняти під лікування пацієнтів з COVID-19 ми не можемо, бо в радіусі 100 км у нас немає лікарні, яка б надавала цю допомогу. Ці питання я неодноразово піднімав на колегії управління охорони здоров’я, на щотижневих селекторних нарадах, на госпітальній раді, яка відбувалася тиждень тому за участі першого заступника міністра охорони здоров’я України і заступника голови Житомирської ОДА. Ми вже 5 листів написали в обласне управління охорони здоров’я із проханням змінити маршрути або відкрити лікарню другої хвилі, яка мала б бути в Баранівській центральній районній лікарні. На щастя, сьогодні ми одержали наказ обласного управління охорони здоров’я, де змінено маршрути пацієнтів, і тепер пацієнтів із Баранівського району будуть госпіталізувати в Любарську ЦРЛ, а пацієнтів із Ємільчинського району — в Олевську ЦРЛ. Ми ж будемо надавати допомогу пацієнтам тільки із міста і Новоград-Волинського району», — зазначив Василь Борис.
Крім того, Василь Миколайович наголосив на проблемі забезпечення пацієнтів киснем. Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України, у міськрайТМО має бути, як мінімум, 80% палат із підведеним киснем для хворих. У наявності — 55-60%. Постачальником кисню наразі є фірма з міста Києва, яка має філію в Новограді-Волинському. При потребі на місяць 1200 балонів кисню постачальник може забезпечити максимум 450 балонів. «Ми зараз ведемо перемовини з фірмою, яка виготовляє потужні кисневі концентрати, які виробляють кисень із повітря. За сприяння депутатів обласної ради планується залучення коштів з обласного бюджету для закупівлі установки вартістю понад 1 млн гривень. Але це — українська фірма, яка виготовляє обладнання з імпортних запчастин і на виготовлення їм треба мінімум 10-12 тижнів (2-3 місяці)», — підкреслив головний лікар міськрайТМО.
На засіданні були обговорені питання щодо здійснення мобільними групами контролю за дотриманням протиепідемічних заходів у супермаркетах, продуктових та непродовольчих магазинах, у закладах торгівлі міста, проведення моніторингу роботи міського пасажирського транспорту, виконання карантинних вимог у закладах освіти та спорту тощо.
Зокрема, члени штабу заслухали інформацію начальника Новоград-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександра Коваля, який доповів, що, враховуючи ускладнення епідситуації із захворюваності на COVID-19, з боку районного управління Держпродспоживслужби продовжується посилений контроль за дотриманням протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування, а також на об’єктах продовольчої і непродовольчої торгівлі міста. Упродовж минулого тижня проведено 66 перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання ними профілактичних та протиепідемічних заходів із запобігання поширенню коронавірусу, у т.ч. — 17 позапланових та 49 комісійних перевірок. При позаплановому обстеженні Новоград-Волинського кооперативного ринку «Урожай» 27.09.2020 року встановлено порушення маскового режиму відвідувачами та наявність контрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій території. Адміністрації ринку наданий припис про усунення виявлених порушень. Під час моніторингових перевірок було виявлено порушення вимог протиепідемічного режиму на 10 об’єктах нагляду, у результаті чого складено 3 протоколи про адміністративні правопорушення, згідно зі ст.42 КУпАП, на власників магазинів роздрібної торгівлі харчовими продуктами, надано три приписи з пропозиціями про усунення порушень та 6 інформаційних листів суб’єктам господарювання.
За результатами засідання штабу відповідальним особам доручено забезпечити та посилити контроль за дотриманням вимог профілактичних і протиепідемічних заходів та виконанням обмежень, визначених «жовтим» рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
Міський штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації вкотре закликає дотримуватися встановлених протиепідемічних норм та вимог! Використання масок, рукавичок, антисептиків та дотримання соціальної дистанції знижують ризики захворювання на COVID-19. При перших симптомах занедужання звертатися до свого сімейного лікаря в ТЕЛЕФОННОМУ РЕЖИМІ.
Будьте свідомими та відповідальними! Бережіть себе і своїх близьких!
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради