Микола УСЕНКО: «Поради небайдужого» Як зробити Новоград-Волинський найкращим містом в Україні!

Микола УСЕНКО: «Поради небайдужого» Як зробити Новоград-Волинський найкращим містом в Україні!

На місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року, за посаду Новоград-Волинського міського голови змагатимуться 16 кандидатів. Ураховуючи те, що я маю певний досвід роботи в органах місцевого самоврядування, був учасником останніх мерських перегонів і не з фейсбуку знайомий з міським господарством, хочу висловити своє бачення перспектив розвитку нашого міста. Можливо, це допоможе окремим кандидатам «приземлитись», а виборцям не помилитися вкотре, пам’ятаючи вислів Отто фон Бісмарка: «Ніколи стільки не брешуть, як під час війни, після полювання і до виборів».
Працюючи 5 років у команді В.І.Загривого на посаді першого заступника міського голови, я безпосередньо відповідав за фінансово-бюджетну та житлово-комунальну сферу, будівництво об’єктів соціально-культурного призначення. Як і всі наші попередники, ми також внесли певні позитивні зміни в розвиток міста:
— будували дороги, створювали підприємства, придбали асфальтний завод та необхідну комунальну техніку, встановили майже 3000 енергозберігаючих ламп вуличного освітлення, провели масштабну реконструкцію Водоканалу, місто перейшло на цілодобове водопостачання, замінили всі котли в Теплокомуненерго, збудували 8 модульних котелень, що дало змогу протягом 5 років удвічі зменшити споживання газу, налагодили якісний вивіз твердих побутових відходів сучасним автотранспортом, запустили в експлуатацію нові автобуси; багато уваги приділялося соціальним програмам, збудовано станцію швидкої допомоги, туберкульозний та шкірвенерологічний диспансери, розпочато будівництво хірургічного корпусу, — відкрили 3 амбулаторії сімейного типу, встановили сучасне медичне обладнання в міськрайТМО, провели реконструкцію міського Палацу культури та Молодіжного центру (колишній кінотеатр), реконструювали приміщення для музичної й художньої шкіл, відкрили низку спортивних залів.
Але головне: до минулих виборів ми підійшли з чітким перспективним планом і професійною командою. Нам не повірили. Повелися на заклик Порошенка «Жити по-новому» і довірили місто фактичному лідеру «Солідарності» на той момент — Весельському В.Л.

Ми добре пам’ятаємо, як усе починалося: «Боже, як же ви тут жили всі 17 років, поки мене не було? Що за ціни в аптеках? Скрізь — одні хабарники, бур’янами позаростали. Розжалувати! Посадити! Я повертаюся!».
У результаті, як казав Жванецький: «Пришел — спасибо, ушел — большое спасибо».
Чому не вийшло? Мабуть, «перезасідали». Небажання і невміння брати відповідальність за конкретні рішення замінили сотнями нарад і комісій, численними «хороводами».
Разом із тим сьогодні хочу від імені сотень жителів міста і району подякувати Віктору Леонідовичу за те, що він завжди особисто переймався станом здоров’я мешканців, а його миттєва реакція на людські біди зберегла не одне життя. Це — дорогого вартує і за це багато чого можна пробачити.
Відверто треба сказати, що ціла низка недоліків у роботі виконавчої влади — це результат роботи депутатського корпусу. Окремі депутати отриманий мандат сприйняли як можливість «порулить», не маючи при цьому поняття про умови формування і порядок використання бюджетних коштів; частина ж — просто власні інтереси маскувала під державні потреби; а окремі — за 5 років взагалі жодного слова не промовили на сесіях і сьогодні, до речі, знову йдуть на вибори.
Взагалі, якщо неупереджено проаналізувати роботу депутатів, мені приємно, що фракція Народної партії, яку я мав честь очолювати, була однією з найконструктивніших і послідовних. Проєкти рішень, які вносили мої колеги — Олександр Остапчук, Олександр Гарбовський, Сергій Мельник, Юра Мірзабекян, Сергій Усенко, — завжди були достатньо аргументовані і відповідали інтересам усієї громади. Сьогодні команду Народної партії на вибори веде Литвин Петро Михайлович. Я впевнений, що вони продовжать наші традиції в міській раді.
Дуже важливо, щоб нова команда, яка прийде, не почала знову з огульної критики попередників, а з першого дня конструктивно працювала на результат, бо насправді проблем накопичилося досить багато.
На які пріоритети, на мою думку, варто було б звернути увагу новообраному міському голові і депутатам:

  1. Наповнення дохідної частини бюджету за рахунок залучення інвестицій, створення нових робочих місць, сприяння в перереєстрації на території ОТГ нових платників податків. Управління муніципальних ініціатив і інвестицій має бути головним у структурі виконавчої влади.

  2. Реорганізувати збиткові комунальні підприємства шляхом передачі їх у довгострокову концесію або створенням спільних підприємств при умові влиття в них приватного капіталу.

  3. Максимально обмежити фінансування різного роду пільг (у т.ч. — безкоштовного проїзду) за рахунок міського бюджету, ми не можемо за рахунок місцевих податків фінансувати державні зобов’язання.

  4. Припинити практику виділення коштів на депутатські округи, зосередивши бюджетні видатки на реалізації загальноміських соціальних програм, у тому числі — винятково на зміцнення матеріальної бази закладів охорони здоров’я та придбання житла лікарям на умовах безвідсоткового кредитування.

  5. Програма «Питна вода» — основна на найближчі 5 років. У зв’язку з критичною ситуацією на Водоканалі призупинити повернення кредиту Світовому банку (провести його реструктуризацію), що дасть змогу направляти щорічно майже 12 млн грн на реконструкцію старих мереж і будувати нові. Паралельно бурити артезіанські свердловини за рахунок усіх джерел фінансування в приватному секторі та в селах.

  6. Усе поточне і капітальне будівництво зосередити в одному управлінні, відібравши ці функції в керівників навчальних закладів, охорони здоров’я та інших бюджетних установ як невластиві їм.

  7. Враховуючи, що зі 180 км доріг у місті лише 75 мають асфальт, щорічно планувати будівництво не менше 10 км нових доріг із твердим покриттям, 2 км тротуарів у плитці.

  8. Провести капітальну реконструкцію місць масового відпочинку населення (міський парк, парк по вул.Леваневського).

  9. Враховуючи вимоги законодавства про функціонування полігону ТПВ — винятково, як об’єкта комунальної власності, створити окреме підприємство «Полігон», зобов’язавши споживачів сплачувати за утилізацію відходів «Полігону», а не перевізникам.

  10. Прийняти на найближчій сесії рішення про місцевий референдум (опитування жителів ОТГ). Будь-які питання пов’язані з перейменуваннями вулиць, наданням різного роду пільг окремим категоріям громадян, великомасштабними будівельними проєктами реалізовувати з врахуванням опитування людей.


Плани — цілком реальні. У наступному номері «Звягеля» порадимося, кому довірити їх реалізацію.