Юлія ТИМОШЕНКО: «Захищати людей і рятувати країну треба негайно, спільними зусиллями, не витрачаючи часу й сил на з’ясування політичних стосунків»

Юлія ТИМОШЕНКО: «Захищати людей і рятувати країну треба негайно, спільними зусиллями, не витрачаючи часу й сил на з’ясування політичних стосунків»

Потрібно припинити взаємні звинувачення та «собачі бої» і діяти спільно заради захисту українців від епідемії та її наслідків. До цього закликала Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1».
Вона зауважила, що зусиль окремих міністерств чи відомств сьогодні вже недостатньо. Потрібні скоординовані дії уряду, парламенту, силових структур, волонтерів і бізнесу, ініціативу і відповідальність за які має взяти президент.
Лідер «Батьківщини» наголосила на п’яти першочергових кроках, які мають бути втілені в життя негайно. План Тимошенко, зокрема, передбачає:

  • відкриття єдиної багатоканальної «гарячої лінії», номер якої знатиме кожен українець, і куди за допомогою звертатимуться всі, хто відчує перші симптоми коронавірусу;

  • забезпечення безкоштовними тестами, які мають братися впродовж доби після звернення на «гарячу лінію» і робитися за 24 години;

  • запровадження мобільних бригад, забезпечених автотранспортом, засобами індивідуального захисту та наборами для тестування — хворі не повинні виходити з дому для консультації з лікарем і здачі аналізу;

  • надання безкоштовних ліків усім, хто отримав підтвердження хвороби, за протоколом, затвердженим Міністерством охорони здоров’я;

  • розгортання додаткових ліжок та перепрофілювання лікарень під допомогу хворим на КОВІД.


Юлія Тимошенко переконана: безкоштовне тестування потрібно було запровадити набагато раніше, не витягуючи з кишень людей останні гроші в без того непростий період.
«Батьківщина» неодноразово наголошувала на необхідності залучення до тестування приватних клінік — з тим, щоб для людей це тестування було безоплатним. Утім, влада пішла на це лише зараз, під тиском опозиції! Така ж ситуація наразі складається і з залученням вітчизняних потужностей для виробництва кисню та медичного устаткування. Україна могла б забезпечувати людей необхідними засобами й сприяти їх виробництву у власній країні. Але чомусь на такі важливі рішення у влади не вистачає політичної волі», — обурилася Голова партії.
Під час спілкування із лікарями Прилуцької ЦМЛ лідер партії також зазначила, що фракція «Батьківщина» ініціюватиме внесення змін у бюджет, щоб передбачити гроші на забезпечення людей безкоштовними тестами та ліками: як під час стаціонарного, так і амбулаторного лікування, а лікарів — гідною зарплатою та доплатами.
«20 жовтня ми ініціюватимемо перегляд того рішення по бюджету, яким виділялися гроші на КОВІД. Це потрібно для того, щоб перерозподілити кошти й направити їх, у тому числі, на безкоштовні ліки, на безкоштовні тести як у державних, так і в приватних лабораторіях і обов’язково на заробітні плати лікарям. Потрібно, щоб медики отримали обіцяну надбавку в 300%. Нам потрібно сьогодні з усього світу зібрати наших лікарів додому і забезпечити їх гідними зарплатами, не нижчими, ніж у сусідній Польщі», — запевнила Юлія Тимошенко.
Лідер «Батьківщини», зокрема, звернула увагу на перевірку діяльності НАК «Нафтогаз», який не доплатив у бюджет щонайменше 75 мільярдів.
«Цих коштів дуже не вистачає на боротьбу з наслідками пандемії, і їх можна було б спрямувати до бюджету, якби належну політичну волю продемонстрував президент», — обурилася Голова партії.
«Керувати країною сьогодні треба по-іншому і зовсім в іншому темпі. Адже мова йде про життя і здоров’я мільйонів українців», — резюмувала Юлія Тимошенко.
Валентин БОРТНИК