Розбудуємо нашу громаду разом!

Розбудуємо нашу громаду разом!

Микола Боровець народився 1 листопада 1961 року на Рівненщині. Має дві вищі освіти. Навчався в Рівненському інституті інженерів водного господарства за спеціальністю «Інженер-механік» та в Рівненському економіко-гуманітарному інституті за спеціальністю «Фінанси».
Протягом 2002-2010 рр. двічі був обраний на посаду міського голови міста Новограда-Волинського. На цей час працює заступником директора будівельної компанії ПП «Моноліт Індустрія». Одружений, має двох дітей. Безпартійний.

— Миколо Петровичу, уже майже десять років минуло з того часу, коли Ви залишили посаду міського голови Новограда-Волинського. Чи змінилися Ваші погляди щодо діяльності місцевого самоврядування?
— Так, минуло вже майже десять років, і кожна людина, безумовно, дещо переосмислює. У мене була можливість працювати в Житомирі на посаді заступника міського голови, потім робота в підприємницьких структурах дозволила мені поглянути на свою роботу на посаді міського голови з іншого боку — і це стало особистим поштовхом до вдосконалення та висновків. Тепер я набагато глибше усвідомив, що саме було не так.
На будь-якій посаді, особливо керівній, є негативні явища, які «тягнуть» людину вниз, — це зверхність, самовпевненість, самолюбство, небажання до когось прислухатися. Були і з мого боку різкість, емоційність, які десь не дозволили приймати мудрі, правильні рішення. Правда, цьому є певне пояснення — хотілося дуже швидко і багато всього зробити. Нині я дуже добре все усвідомлюю і намагаюся уникати таких моментів. Одним словом, маю досвід своїх помилок. Зазначу, що за час нашої роботи ніхто не дорікне, що не було активності або креативних ідей. Постійно здійснювався пошук чогось нового, нестандартні підходи й рішення лише віталися.
— Миколо Петровичу, читаючи газету «Звягель», бачила звернення Ваших колег, з якими Ви працювали: вони виклали в певній мірі результати роботи Вашої команди.
— Так, я щиро дякую моїм колегам за ті часи нашої роботи і за підтримку зараз. Було зроблено дійсно багато.
— Що послужило або що підштовхнуло Вас знову балотуватися на виборах на посаду міського голови?
— Відверто і чесно скажу: насамперед це та ситуація, у якій опинилося наше місто. Перш, ніж зробити цей крок, я радився з людьми, котрі працюють у різних галузях, багато спілкувався з керівниками промислових підприємств, представниками громадських організацій. Я запитував, чи варто мені робити цей крок, чи потрібно знову мені балотуватися на посаду міського голови? І 15 вересня на зборах громадськості міста, що проходили на стадіоні «Авангард», я публічно оголосив про прийняття рішення та презентував програмні цілі й принципи, з якими йду сьогодні до людей.
Я — безпартійний. І на обрання міського голови йду без висування політичними партіями, шляхом самовисування. З досвіду своєї роботи маю велике переконання, що міський голова не повинен бути уособленням якоїсь однієї політичної сили чи іншого угрупування, яке приводить до влади, бо потім ці сили тобою починають управляти, і ти повинен будеш їм «відпрацьовувати». Але це не означає, що міський голова не повинен бути політиком: навпаки, він повинен бути сильним політиком саме тому, щоб зуміти об’єднати навколо проблем громади міста всіх політичних діячів і всі політичні сили.
Вірю, що до складу міської ради прийдуть кращі представники багатьох політичних сил і нам вдасться об’єднатися. Адже тільки так — разом зі всіма депутатами, усією громадою, відкрито, чесно та професійно — ми зможемо долати труднощі і розбудовувати нашу громаду.
— Миколо Петровичу, добре знаючи всі моменти життя нашого міста, як Ви ставитесь до поточного стану справ у Новограді? Як оцінюєте нинішню ситуацію?
— Оцінюю ситуацію як дуже критичну. Місто повинно завжди розвиватися. Але, на превеликий жаль, воно нині не тільки втратило темпи розвитку, але й опустилося до стану, коли зруйновано або перестало функціонувати навіть те, що було зроблено раніше.
Втратили кінотеатр, втрачено полігон твердих побутових відходів, обірвалися тісні відносини з міжнародними організаціями, не використано можливості розширити межі міста в інтересах мешканців. Підтвердженням хаосу і критичної ситуації в управлінні містом стала остання сесія міської ради: її просто не було кому проводити…
Хто може пояснити ось таку ситуацію: коли ще був міський голова — працювали, отримували заробітні плати, премії ще сім заступників, а тепер усі порозбігалися, по 3 місяці у відпустках, нікому працювати? Якщо міський голова перестав виконувати свої обов’язки, то проявляйте себе, працюйте — уже ніхто ж не заважає!
— Безумовно, така ситуація нічого доброго принести не могла. Миколо Петровичу, за останній час у Новограді-Волинському виникло багато моментів, які просто сколихнули міську громаду. До прикладу — завезення львівського сміття.
— Так, це жахлива ситуація. Гострота цієї проблеми лежить у площині того, що наш полігон, який побудований у 2009 році та розрахований десь на 25 років експлуатації, був за 5 років завалений львівським сміттям і, можна сказати, наразі майже повністю зруйнований. На превеликий жаль, не закінчено, не здано в експлуатацію другу чергу цього полігону. 23 вересня я особисто їздив на цей полігон і бачив, що там робиться. Слів немає, щоб все те передати! Сміття возилося протягом 5 років і ніхто на це не реагував. Більше того: додумалися возити львівське сміття на територію м’ясокомбінату! До цього часу, як відомо, ніхто нікого не притягнув за це до відповідальності.
Обіцяю і це публічно заявляю: ставши міським головою, перше, що буде мною зроблено, — це притягнення до відповідальності всіх, хто до цього причетний.
Наступним гострим питанням є річка Случ і якість води, яка подається жителям нашого міста. Цю проблему сьогодні вже всі побачили, починають пропонувати програми, «рецепти» розв’язку цієї задачі. Це дуже добре, але чому, коли я протягом декількох років намагався звернути увагу на цю проблему депутатів цієї каденції, то не отримував жодної підтримки? Зрештою, на одній із сесій міської ради було прийнято протокольне доручення організувати і провести наукову конференцію із залученням інститутів та фахівців за темою «Збереження річки Случ». Але ніхто не приступив до виконання цього доручення. Я переконаний, що це — складне питання і його вирішення потрібно починати саме з наукового підходу та в комплексі.
— Зрозуміло, що проблем багато, їх бачать, про них багато говорять, на розв’язання їх багато чого потрібно. У чому стосовно цього питання — Ваші пріоритети і Ваші перші кроки на посаді міського голови?
— Дуже хотів би, щоб, незалежно від того, хто буде міським головою, ті програмні цілі та плани, які написані людьми різних галузей нашого міста і запропоновані від різних політичних партій, знайшли своє втілення. Я презентую громадськості свої програмні цілі та пріоритети в інших публікаціях на сторінках газет. Безумовно, у програмі буде відображено завершення розпочатих справ, розв’язання найактуальніших питань, про які ми сьогодні говорили. Також не менш важливі для сьогодення питання освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, спорту й молодіжних тем.
Хотів би звернути увагу на ще один особливий момент цієї виборчої кампанії. До міської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) увійшло багато нових сіл (с.Дідовичі, с.Борисівка, с.Пилиповичі, с.В.Молодьків, с.Груд, с.Майстрів, с.Маковиці, с.Наталівка, с.Олександрівка) — це вже частина нашої спільної громади. Я вже декілька разів об’їхав ці села, зустрічався з людьми, з’ясували найбільш гострі проблеми — вони різні і їх багато. Але є одна спільна проблема — це проблема водозабезпечення. Хочу запевнити, що в кожному селі будуть розроблені проєкти вирішення цих питань і ми будемо активно ними займатися.
— Миколо Петровичу, для розв’язання складних питань потрібна команда. Чи Ви її маєте?
— Безумовно, для розв’язання важливих тем і завдань потрібно мати фахово підготовлених спеціалістів. У своїх попередніх каденціях я зумів зібрати хорошу команду, ми про це сьогодні говорили. Упевнений, що і тепер мені буде під силу підібрати ефективних управлінців.
Хочу зазначити, що потрібно змінювати і саму систему організаційного управління життєзабезпечення міста. Йдеться про ситуативні виклики, які організаційно забезпечуються відповідальними людьми конкретно під вирішення чітко поставленого завдання.
Штат працівників після аналізу і обгрунтування буде скорочено. Зараз у виконавчих структурах на 80 осіб більше, ніж це було на той час, коли я працював міським головою. У нинішньому складі керівний склад, разом з міським головою і секретарем, складає 8 осіб. Я вже говорив раніше, що планую брати тільки три заступники.
З вірою в людей нашої громади, у їх згуртованість і небайдужість, з вірою у власні сили, усвідомлюючи необхідність зміни нинішньої влади і наведення порядку в нашій громаді, я прийняв рішення балотуватися на посаду міського голови. Сподіваюся, що ті, хто знає мене, хто вірить мені і моєму досвіду роботи, мене підтримають в цьому.
Дякую за нашу бесіду і вам, шановні читачі, за увагу.
Розмовляла Анастасія БАРТНИЦЬКА