Віктор Развадовський: «Люди, чиї долі понівечив Чорнобиль, повинні відчути захист та турботу»

Віктор Развадовський: «Люди, чиї долі понівечив Чорнобиль, повинні відчути захист та турботу»

Відомий державний і політичний діяч, благодійник, учасник бойових дій, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС Віктор Развадовський — людина, яка не на словах знає про всі випробування, через які повинні були пройти люди, котрі за професійним обов’язком рятували країну від наслідків вибуху на Чорнобильській АЕС. Саме він сьогодні переймається долею тих людей, які не по своїй волі стали «чорнобильцями» і через невидиму війну з мирним атомом втратили домівки, сімейні традиції. У когось життя продовжується далеко від рідної землі.
— Вікторе Йосиповичу, як ліквідатор аварії на ЧАЕС, ви знаєте про важливість для України дбати про соціальний захист людей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Чи не має у Вас відчуття, що тема Чорнобиля потроху забувається? А пам’ять про ліквідаторів обмежується лише пам’ятним реквіємом 26 квітня?
— Знаєте, герої — серед нас. І це — не лише учасники антитерористичної операції на Сході України. Це — і афганці, і ліквідатори аварії на ЧАЕС. Пам’ятаю, як я, будучи народним депутатом, разом із колегами слідкували і дбали про те, аби «чорнобильське законодавство» відповідало реальності. Щоб люди вчасно отримували обіцяні державою виплати на ліки, на оздоровлення. У 2013 році вдалося зупинити наступ влади на права та пільги постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС. Тільки після мого публічного звернення до тодішнього Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, отриманої та оприлюдненої письмової відповіді керівника уряду із запевненням про те, що без згоди обласних рад ані ці пільги, ані статус територій, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, не зазнають змін, попередня влада відмовилася від своїх страшних намірів. На жаль, проігнорувавши вітчизняне законодавство, не очікувано вночі 29 грудня 2014 року ці дії реалізували її наступники. Тому, безперечно, не можна допускати маніпуляцій з боку влади на темі Чорнобиля. Як на мене, потрібно провести аудит реального стану справ у законодавстві, яке покликане захищати права людей. І адаптувати його до сьогоднішніх потреб людей.
— Свого часу Ви створили та очолили Житомирський осередок Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії «За добробут та соціальний захист народу». Згодом політична сила зазнала переформатування, і зараз Ви та Ваші однопартійці йдете на вибори разом із політичною партією «ЗА МАЙБУТНЄ». Скажіть, на Вашу думку, як нова політична сила зможе вирішувати питання чорнобильців?
— Як доктор юридичних наук я авторитетно заявляю: найголовнішим для будь-якого державного діяча, обраного депутатом чи міським головою, мають бути права людини, її свободи та розуміння того, що найбільша цінність — життя. Так, дійсно, свого часу ми опікувалися чорнобильцями систематично. Люди отримували грошову підтримку, більшість із них удостоєні заслужених високих нагород. Я і сьогодні знаю, чим живуть чорнобильці та які в них біди. Сьогодні я разом із професійною командою ідемо на вибори з політичною партією «ЗА МАЙБУТНЄ». Цим особисто я хочу довести: «чорнобильське питання» не повинно і не піде в забуття, як цього хочуть багато посадовців. Я не дозволю образити людей, які сьогодні беззахисні перед державою, яка лишила їх наодинці із проблемами. Я захищав і буду захищати людей, які ціною власного здоров’я врятували Україну.
— Сьогодні все частіше постає питання про перегляд зон радіоактивного забруднення. Багато хто вважає, що опісля цього люди взагалі втратять свої прописані в законі права?
— На мою думку, перегляд зон радіоактивного забруднення — прерогатива науковців та спеціальних комісій. Це не сфера політичних маніпуляцій. Пригадайте, коли навесні палали ліси на Овруччині. Тоді науковці били на сполох, і не безпідставно. Адже радіаційний пил поширювався за сотні кілометрів від локального вогнища. Тому, на мою думку, зміни в переліку радіоактивних територій повинні переглянути фахівці та діячі науки. Але виключення території з переліку радіоактивної не повинно позбавляти статусу постраждалих людей.
— Ви вже згадали про страшні пожежі, які охопили цьогоріч північні райони Житомирщини і ліквідація яких тривала кілька тижнів. 11 мільйонів державних грошей так і не були освоєні, люди залишилися без житла. Обіцяні модульні будинки місцева влада погорільцям так і не купила. А це «чорнобильські» землі. Люди лишилися, або повернулися туди після відселення за власної волі. Як бути? Хто має подбати про них?
— Влада, місцева влада насамперед. І та ситуація, яка склалася в селах Личманах і Магдині — доказ повного безвладдя. Як можна напередодні зими лишити людей даху над головою?! Тим більше, при наявності фінансового ресурсу. Мене іще обурює той факт, що погорільців змушували їхати до Житомира, аби поновити втрачені у вогні документи. Верх цинізму. ЦЕ влада має прийти до людини і запитати, чим їй допомогти. Людям уже досить терпіти. Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» готова стати союзником для всіх постраждалих. Ви — не одні зі своєю бідою. Але діяти треба негайно. І рятувати людей негайно.
Ми допоможемо відновити нормальне, повноцінне життя там, де його в людей відібрала цинічна й бездіяльна влада. У кожного із нас є шанс. Політична партія «ЗА МАЙБУТНЄ» — №7 у виборчому бюлетені до Житомирської обласної ради.
Я, Віктор Развадовський, ніколи не підводив тих, хто в мене вірить. І тепер не підведу. Будьмо разом!
Діна КАЛТАЄВА