Про ЖКГ, гранти та околиці: Роман Седлецький розповідає про свої плани

Про ЖКГ, гранти та околиці: Роман Седлецький розповідає про свої плани

Роман Седлецький, кандидат на посаду міського голови, упевнений, що галузь житлово-комунального господарства має працювати зовсім по-іншому. Її потрібно модернізувати без значних капіталовкладень та шукати різноманітні грантові та донорські програми.
У міста є безліч проблем, які потребують негайного вирішення. І одна з основних тем для реформації — житлово-комунальне господарство.
Галузь ЖКГ — не нова для Седлецького, бо ще з 2012 року він працює в ній. Щоб знайти альтернативу постійно збитковому комунальному підприємству, міська рада запропонувала створити щось спільне. Того ж року створили товариство «Міськкомунсервіс». І вже через рік це дало результат: зекономили значну частину коштів платників податків з міського бюджету.
«Нашою метою було створити альтернативу збитковим комунальним підприємствам для ефективнішої роботи та надання якісних послуг у місті. І, як показує практика, наше підприємство виконувало роботи набагато швидше та дешевше, ніж комунальні, адже наперед прораховували та заощаджували кожну копійку», — розповідає кандидат на посаду міського голови.
Товариство «Міськкомунсервіс» працювало і отримувало гроші за виконані роботи. Через рік після створення воно стало приватним, тому що міська рада не змогла внести кошти до статутного фонду.
«Хочу звернути увагу на один факт. Деякі депутати, до кінця не розібравшись, озвучують думки, що нашому підприємству з міського бюджету за мільйон двісті тисяч купуватимуть техніку. Це не відповідає дійсності. Згідно з Законом України про надання послуг у сфері ЖКГ для населення, кожне підприємство, що цим займається, має створити програму розвитку та затвердити її на сесії міської ради. У цю програму ми включили придбання нової техніки за власний кошт. Деякі «великі знавці» в усіх сферах життєдіяльності міста неуважно готуються до найближчої сесії та вводять в оману населення міста перед виборами. Раджу їм уважно вивчати закони України.
Коли ТОВ «Міськкомунсервіс» займалось обслуговуванням вуличного освітлення та прибирало місто, нарікань від містян та від міської ради, як замовника цих послуг, не було. Бо все виконували вчасно та найголовніше — якісно. Проте деякі депутати почали стверджувати, що ми на цьому наживаємося. Тому прийняли рішення відмовитися від цих робіт. І що ми маємо: за ті самі послуги міський бюджет сплачує удвічі більше, а якість — далеко не найкраща. Адже за ці кошти можна було б зробити набагато більше. Вважаю, що комунальні підприємства — це тягар для міста, бо маємо роздуті штати та захмарні премії. Робив чи не робив, а премію отримав.
Зараз потрібно повернутися до такого ж принципу, що був раніше. Тобто міська рада має купувати готову послугу, а не утримувати ціле комунальне підприємство. Набагато ефективнішим буде залучати підприємців, які мають бажання брати участь в аукціонах на ProZorro. Можна обрати підрядника з найвищою якістю та найменшою ціною й коротшими термінами виконання робіт», — говорить Роман Седлецький.
Зміна цих основних принципів діяльності зможе забезпечити злагоджену роботу за менші гроші.
Ще одним дуже важливим аспектом, що допоможе розвивати та модернізовувати житлово-комунальне господарство, є участь у різноманітних грантових програмах.
«Ми зможемо багато чого зробити та досягти. Головне — бажання».
І насамкінець він зазначив: «Я не буду обіцяти золотих гір. Проте обіцяю зберегти та розвивати те, що маємо вже сьогодні. Моїм пріоритетом є не тільки розвинутий центр міста, а і його околиці. Через пандемію, військові дії та економічну кризу я розумію, що це буде дуже складно зробити, але я докладу максимум зусиль, щоб були зміни в цій галузі. Потрібно старанно працювати щодня, тоді в нас буде результат».
Ірина ПОДОЛЬСЬКА