Новоград-Волинський віднесено до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19

Новоград-Волинський віднесено до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19

13 жовтня в.о. міського голови Дмитро Ружицький (розпорядження від 24.09.2020 р. №369(к)) провів спільне засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС і штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації (COVID-19).
У зв’язку зі зростанням кількості хворих на коронавірусну інфекцію, протокольним рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС місто Новоград-Волинський із 12 жовтня віднесено до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
Відтак, на території Новоград-Волинської міської ОТГ упроваджені обмежувальні протиепідемічні заходи встановленого «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19 (враховуючи протиепідемічні обмеження, передбачені для «зеленого» та «жовтого» рівня епідемічної небезпеки), а саме:

  • проведення масових (спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більш, як 220 осіб та більше однієї особи на 10 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід;

  • діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів;

  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більш, як 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;

  • проведення закладами охорони здоров’я планових заходів із госпіталізації, крім:

  • надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів;

  • надання медичної допомоги вагітним, породіллям, новонародженим;

  • надання медичної допомоги в спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я пацієнтам з онкологічними захворюваннями;

  • надання паліативної медичної допомоги в стаціонарних умовах;

  • надання планової медичної допомоги закладам охорони здоров’я національного рівня, що надають високоспеціалізовану допомогу, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

  • проведення інших невідкладних і термінових заходів із госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) існує значний ризик для життя або здоров’я людей;
    (Пацієнти, яким надається медична допомога, у зв’язку з проведенням планових заходів із госпіталізації, підлягають тестуванню на COVID-19, відповідно до стандартів Міністерства охорони здоров’я).

  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, крім спортивних залів, фітнесцентрів, які здійснюють прийом відвідувачів не більше однієї особи на 10 кв. метрів приміщення;

  • прийом дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. У разі встановлення «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки під час оздоровчої зміни в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку, робота такого закладу триває до кінця зазначеної зміни з дотриманням протиепідемічних заходів;

  • оздоровлення та відпочинок дітей за межами зазначеної території;

  • відвідування пунктів (місць) тимчасового тримання осіб, пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, та пунктів тимчасового розміщення біженців, крім осіб, які надають правову допомогу особам, які перебувають у таких пунктах;

  • прийом відвідувачів закладами торговельного (у тому числі — у магазинах, що розташовані в торговельно-розважальних центрах) і побутового обслуговування населення, крім випадків забезпечення перебування в приміщенні не більше одного відвідувача на 10 кв. метрів торговельної площі;

  • діяльність із надання послуг громадського харчування, крім випадків прийому відвідувачів із забезпеченням наповненості не більш, як на 50 відсотків посадкових місць у приміщенні закладу.


На вході до передбачених цим пунктом закладів, місць проведення заходу, де встановлено обмеження щодо максимальної кількості осіб, залежно від площі, розміщуються інформаційні матеріали із зазначенням можливої максимальної кількості відвідувачів.
Організатор заходу, власник закладу, який приймає відвідувачів, зобов’язаний контролювати їх кількість та обмежити доступ, у разі перевищення допустимої кількості відвідувачів.
Зауважимо, що Державна комісія з питань ТЕБ та НС раз на 7 днів ухвалює рішення про встановлення рівнів посилення та послаблення рівнів карантинних обмежень у регіонах. Рішення про послаблення «червоного», «помаранчевого» та «жовтого» рівня не може бути переглянуто раніше, ніж 14 днів.
Наразі епідемічна ситуація в місті та районі залишається напруженою. Зростає кількість хворих із підозрою на коронавірус. У хворих із підтвердженим діагнозом COVID-19 значно ускладнюється перебіг захворювання, який супроводжується пневмоніями (запаленням легенів). Медичні працівники, які надають допомогу хворим, також знаходяться в зоні ризику та виснажуються як фізично, так і психологічно.
Під час засідання було проінформовано, що станом на 13 жовтня на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» перебуває 38 хворих на коронавірус (у важкому стані — одна жінка з підтвердженим діагнозом та одна пацієнтка з підозрою на COVID-19). Серед пацієнтів — 24 жителі міста, 9 — із Новоград-Волинського району, 5 — з інших районів. В ізоляційному відділенні з підозрою на COVID-19 знаходиться 41 хворий.
Директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» міської ради Інна Вошко повідомила, що станом на 13 жовтня 123 хворих на COVID-19 отримують лікування в амбулаторних умовах під наглядом сімейних лікарів. Також під наглядом сімейних лікарів перебуває близько 135 осіб із діагнозом пневмонія, які потенційно підлягають проведенню ПЛР-діагностики. Щоденно близько 65-70 осіб звертаються на прийом до сімейного лікаря. Постійно спостерігається зростання кількості контактних осіб, які також перебувають під наглядом сімейних лікарів.
Враховуючи ускладнення епідситуації із захворюваності на СОVID-19, із боку Новоград-Волинського районного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області продовжується посилений контроль за дотриманням протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування, а також на об’єктах продовольчої і непродовольчої торгівлі міста. Про це доповів начальник зазначеного управління Олександр Коваль.
Так, упродовж тижня (з 5 по 12 жовтня) проведено 82 перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання ними профілактичних та протиепідемічних заходів із запобігання поширенню коронавірусу СOVID-19, у т.ч. — 20 позапланових та 62 комісійних перевірок. Позапланово перевірено ринки (12), родуктовий магазин (1), ДНЗ (3), ЗЗСО (3), заклад громадського харчування (1).
Під час роботи мобільної групи комісійно обстежено продуктових магазинів (32, виявлено 7 порушень), промислових магазинів — 28, виявлено 8 порушень), перукарня — 1 та заклад громадського харчування — 1), у результаті чого складено 4 протоколи про адміністративні правопорушення, згідно зі ст.42 КУпАП, на власників магазинів роздрібної торгівлі харчовими продуктами, надано 11 інформаційних листів суб’єктам господарювання.
Також про роботу в цьому напрямку проінформував заступник начальника Новоград-Волинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області Олександр Вовченко, який, зокрема, зазначив, що протягом минулого тижня працівники поліції склали 5 протоколів за порушення карантинних вимог.
Було повідомлено, що, враховуючи рекомендації Міністерства освіти і науки України та зважаючи на зростання захворюваності на інфекційні хвороби серед учителів (від 20 до 50% у закладах), управлінням освіти і науки міської ради прийнято колегіальне рішення про перенесення осінніх канікул на 15-28 жовтня, які були заплановані в період із 05 по 11 жовтня та з 16 по 22 листопада.
На засіданні виступили перевізники щодо готовності забезпечити додаткові рейси громадського транспорту в години пік та опрацювання питання із зміни інтервалів руху автотранспорту на окремих маршрутах.
За результатами засідання керівникам структурних підрозділів міської ради, керівникам суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, Новоград-Волинському відділу поліції, Новоград-Волинському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області доручено забезпечити виконання та контроль за дотриманням, своєчасним і повним проведенням профілактичних та протиепідемічних заходів, відповідно до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки (з урахуванням «зеленого» та «жовтого» рівня епідемічної небезпеки поширення коронавірусу).
Штаб (COVID-19) закликає жителів громади дотримуватися протиепідемічних норм та вимог! Аби уникнути захворювання на коронавірусну інфекцію, дотримуйтеся основних правил: ретельно мийте та дезінфікуйте руки; носіть захисну маску в громадських місцях; уникайте великого скупчення людей; дотримуйтеся соціальної дистанції. НАПОЛЕГЛИВО ПРОСИМО: при перших симптомах занедужання звертатися до свого сімейного лікаря в ТЕЛЕФОННОМУ РЕЖИМІ.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради