Ігор ПАЛИЦЯ: «Бездіяльність МОЗу та Кабміну — це вбивство українців»

Ігор ПАЛИЦЯ: «Бездіяльність МОЗу та Кабміну — це вбивство українців»

У влади було два місяці жорсткого карантину навесні та пів року часу, за який можна було повністю підготувати країну до боротьби з епідемією. Але держава втратила цей дорогоцінний час. Із 64 мільярдів, так званого «коронавірусного» фонду, лікарні так і не отримали того необхідного обладнання, яке потрібне для порятунку людей. Саме через таку бездіяльність уряду, яка призвела до загрозливої ситуації із захворюваністю, партія «ЗА МАЙБУТНЄ» ініціювала відставку міністра охорони здоров’я. Детальніше про це — у інтерв’ю лідера партії Ігоря Палиці.
— Чому Ви так жорстко вимагаєте звільнення міністра охорони здоров’я Максима Степанова, і Ваша партія навіть розпочала загальнонаціональний збір підписів за його відставку?
— Бо це вже крайній ступінь бездіяльності чиновника на своїй посаді. Люди навесні сиділи на карантині, позакривали бізнеси, втратили роботу та гроші, щоб дати державі час підготувати лікарні до напливу пацієнтів із коронавірусом. Але держава втратила цей дорогоцінний час. Було створено величезний Фонд боротьби з епідемією COVID-19 — 64 млрд грн, а на закупівлю та облаштування лабораторій для тестування і придбання комп’ютерних томографів не було витрачено нічого. А охоплення швидкою та якісною діагностикою всіх тих, хто має перші симптоми, — ось ефективний засіб проти стрімкого розповсюдження вірусу. 100 млн грн було закладено на ШВЛ, і жодного за пів року не придбали. Треба було купувати тисячі кисневих концентраторів та облаштовувати якомога більше точок подачі кисню, без яких наявність просто ліжка в лікарні не допоможе врятувати пацієнта. Нічого з цього центральна влада та МОЗ за пів року не закупили. Усе робилося за рахунок місцевих бюджетів та благодійників. Тому ми ініціювали відставку міністра, і ми доб’ємося її. І якщо Президент не прибере його з посади й не поставить фахівця, менеджера, який організує роботу й почне рятувати людські життя, то дуже швидко потрапить у ситуацію, коли буде нести відповідальність разом із цим міністром за смерть українців.
— Ще в липні Степанов обіцяв придбати 210 томографів. Тепер уже говорять про 160 КТ. Але коли вони будуть? Чому настільки затягують у міністерствах погодження, тендери й усе інше?
— Я вам розкажу, як це відбувається. «Державні медичні закупівлі» отримують від міністерства замовлення і проводять тендер. Так-от, МОЗ ці пів року замість того, щоб просто дати технічне завдання, намагалося «засунути» в це замовлення виробників, з якими є домовленості. А «Державні закупівлі» не хотіли цього. Для прикладу, була виставлена на сайті держзакупівель стартова ціна на томограф у 21 мільйон гривень. Нам же виробники пропонують такий же КТ за 17 мільйонів і ще 15% готові перерахувати відкату. Тобто, такий томограф можна купити за 14-14,5 млн грн. Різниця — 6 мільйонів. На 200 томографах, бачите, скільки можна було б покласти в кишеню. А тим часом умирають українці. Тому бездіяльність МОЗу й Кабміну — це вбивство людей. І має розслідуватися за цією статтею Кримінального кодексу.
— І, до речі, Ви хоч раз чули, щоб міністр публічно виступав проти того, щоб половина COVID-фонду була перерозподілена на будівництво доріг?
— Ні, не чув. При цьому на дороги спокійно можна було надрукувати гроші, і я казав це міністрам. Те, що йде на будівництво доріг, не спричиняє інфляції, бо 90% матеріалів виробляється в Україні. Тобто, через будівництво доріг не буде імпорту й додаткового попиту на валюту та впливу на курс. Натомість люди отримали б зарплату, купили продукти, оплатили послуги, запрацювала б економіка. А в нас з «ковідного» фонду в 4 рази більше грошей пішло на правоохоронні органи, ніж на захист медиків.
— Ви вже не раз казали про необхідність перезавантаження уряду та парламенту. Чи не призведе це до ще більшого хаосу?
— Я вважаю, що Президенту потрібно було давно розігнати уряд. Це — уряд непрофесіоналів, який завалив економіку, зараз завалив охорону здоров’я та боротьбу з епідемією. І що він завалить завтра, я не знаю. Монобільшість теж непрофесійна. Уряд, який вони обрали за вказівкою Президента, вони не контролюють. І або просто не можуть приймати професійні рішення, або їм Офіс Президента не дає приймати закони, які врятують Україну. Тому, безумовно, треба переобирати й Верховну Раду.
Роман МАРКІВ