Відбулося спільне засідання комісії ТЕБ та НС і штабу щодо протидії поширенню випадків захворювання коронавірусом

Відбулося спільне засідання комісії ТЕБ та НС і штабу щодо протидії поширенню випадків захворювання коронавірусом

Про продовження адаптивного карантину, обмеження «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки поширення коронавірусу, готовність територіальної та дільничних виборчих комісій до проведення місцевих виборів в умовах пандемії, посилення контролю за дотриманням протиепідемічних заходів на території міської ОТГ говорили 20 жовтня на спільному засіданні міської комісії з питань ТЕБ та НС і штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації (COVID-19). Засідання провела тимчасово виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко.
Із 19 жовтня в Житомирській області діють «червоний» та «помаранчевий» рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Відтак спостерігається стабільно високий рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію, у зв’язку з недотриманням карантинних та профілактичних заходів, які є запорукою подолання пандемії.
Директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» міської ради Інна Вошко повідомила, що, станом на 20 жовтня, 196 хворих на коронавірус отримують лікування в амбулаторних умовах під наглядом сімейних лікарів. Також під наглядом сімейних лікарів перебуває 265 осіб із діагнозом пневмонія. Лікарі перевантажені, адже, окрім того, постійно зростає кількість контактних осіб та осіб, які звертаються на прийом до сімейного лікаря за лікарняними листами. У посиленому режимі працюють три мобільні бригади, які виїздять до тих, хто самостійно не може звернутися в медичний заклад.
Як проінформував головний лікар КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Василь Борис, усі ліжко-місця в лікарні, які передбачені для госпіталізації хворих із коронавірусною інфекцією та ізоляції хворих із підозрою на COVID-19, заповнені. Для госпіталізації хворих із підозрою на коронавірус під ізоляційне відділення перепрофільовані кардіологічне, дитяче та неврологічне відділення.
Лікарня наразі забезпечена засобами індивідуального захисту та лікарськими препаратами. Кошти на закупівлю є, однак уже відчувається брак усього необхідного на ринку. Наразі перебоїв із постачанням кисню не було. Завдяки благодійникам, закупили додатково 25 балонів для транспортування кисню. У наявності було 45. Також підписали додаткову угоду з фірмою-постачальником про отримання до кінця року 1500 кисневих балонів. Профінансували аванс для виготовлення установки для вироблення газоподібного кисню. Виготовлення займе близько 10-12 тижнів, після чого установка працюватиме та забезпечуватиме потребу в кисні хворих на COVID-19.
Стосовно обстеження хворих на КТ, то наразі в місті є один апарат у приватного власника. Безоплатно таку діагностику можна буде проходити після надходження підтвердження про включення діагностики в пакет з коронавірусу та проведення тендерних процедур із визначення суб’єкта, який надаватиме зазначену послугу.
Крім того, для міськрайТМО благодійником закуплено апарат штучної вентиляції легень екстракласу. Наразі відбувається його налаштування.
Як підкреслила тимчасово виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Олена Пономаренко, міська рада також не усунулася від проблеми забезпечення протиепідемічних заходів, а працювала на випередження. Усі бюджетні установи профінансовані в повній мірі.
Відтак під час засідання 39-ї сесії міської ради сьомого скликання, 27 лютого 2020 року, були виділені з резервного фонду кошти на випадок поширення епідемії коронавірусу. Під час засідання позачергової, 42-ї, сесії міської ради пріоритетним напрямком здійснення фінансування капітальних видатків, передбачених бюджетом міської ОТГ, було визначено придбання медичного обладнання, передбаченого для запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) для КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО».
Також було наголошено на важливості посилення контролю за дотриманням самоізоляції хворих на коронавірус і контактних осіб, локалізації вогнищ хвороби, що є одним із ключових питань у боротьбі із поширенням COVID-19.
Голова Новоград-Волинської міської територіальної виборчої комісії Лідія Барановська озвучила проблемні питання щодо забезпечення протиепідемічних заходів на виборчих дільницях на території сіл, які з 1 січня 2021 року увійдуть до складу міської ОТГ, а до цього часу фінансуються з районного бюджету. А також порушила питання щодо убезпечення членів виборчої комісії під час проведення голосування на спеціальній виборчій дільниці в міськрайТМО.
Загалом на території міської громади утворено три територіальних виборчих округи з виборів депутатів міської ради, які складаються з 38 виборчих дільниць (31 — на території міста та Майстрівського старостинського округу; решта 7 — на території сіл, які з 1 січня 2021 року увійдуть до складу міської ОТГ).
Згідно зі зверненням міської територіальної виборчої комісії, 9 жовтня на 101-му позачерговому засіданні виконавчого комітету міської ради з бюджету міської ОТГ було спрямовано 117,9 тис. грн на забезпечення протиепідемічних заходів на виборчих дільницях (захисні маски, рукавички, дезінфікувальні засоби, прилади для температурного скринінгу тощо).
Крім того, було обговорено питання щодо проведення перевірок та комісійних обстежень суб’єктів господарювання на території міської ОТГ. Упродовж минулого тижня фахівцями районного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області було виявлено порушення вимог протиепідемічного режиму на 15 об’єктах нагляду, у результаті чого складено 4 протоколи про адміністративні правопорушення, згідно зі ст. 42 КУпАП, на власників магазинів роздрібної торгівлі харчовими продуктами (не проводиться температурний скринінг працівникам, відсутні дезінфекційні засоби та умови для збору використаних засобів індивідуального захисту).
Працівники відділу поліції з початку жовтня склали та направили до суду 46 протоколів, зокрема за останній тиждень — 18, згідно зі ст.44-3 КУпАП, санкція якої передбачає покарання — штраф на громадян — від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За результатами засідання комісії ТЕБ та НС і штабу керівникам структурних підрозділів міської ради, керівникам суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, Новоград-
Волинському відділу поліції, Новоград-Волинському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області, мобільним групам доручено забезпечити та посилити контроль за неухильним дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів.
Термін дії карантину на території Новоград-Волинської міської ОТГ продовжено до 31 грудня 2020 року. Новоград-Волинський продовжує знаходитися в «помаранчевій» карантинній зоні, тож заборонено:

  • проведення масових (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більш, як 20 осіб (у разі проведення заходів із кількістю учасників до 20 осіб, організатор забезпечує дотримання між учасниками фізичної дистанції — не менше ніж 1,5 метра);

  • діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів;

  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більш, як 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;

  • проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, крім:

  • надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів;

  • надання медичної допомоги вагітним, породіллям, новонародженим;

  • надання медичної допомоги в спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я пацієнтам з онкологічними захворюваннями;

  • надання паліативної медичної допомоги в стаціонарних умовах;

  • проведення інших невідкладних і термінових заходів із госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) існує значний ризик для життя або здоров’я людей;

  • надання планової медичної допомоги закладам охорони здоров’я національного рівня, що надають високоспеціалізовану допомогу, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Пацієнти, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів із госпіталізації, підлягають тестуванню на COVID-19, відповідно до стандартів Міністерства охорони здоров’я;

  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, крім спортивних залів, фітнесцентрів, які здійснюють прийом відвідувачів — не більше однієї особи на 10 кв. метрів приміщення;

  • прийом дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. У разі встановлення помаранчевого рівня епідемічної небезпеки під час оздоровчої зміни в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку, робота такого закладу триває до кінця зазначеної зміни з дотриманням протиепідемічних заходів;

  • оздоровлення та відпочинок дітей за межами зазначеної території;

  • відвідування пунктів (місць) тимчасового тримання осіб, пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, та пунктів тимчасового розміщення біженців, крім осіб, які надають правову допомогу особам, які перебувають у таких пунктах;

  • прийом відвідувачів закладами торговельного (у тому числі — у магазинах, що розташовані в торговельно-розважальних центрах) і побутового обслуговування населення, крім випадків забезпечення перебування в приміщенні не більше одного відвідувача на 10 кв. метрів торговельної площі;

  • діяльність із надання послуг громадського харчування, крім випадків прийому відвідувачів із забезпеченням наповненості — не більш, як на 50 відсотків посадкових місць у приміщенні закладу. На вході до передбачених цим пунктом закладів, місць проведення заходу, де встановлено обмеження щодо максимальної кількості осіб, залежно від площі, розміщуються інформаційні матеріали із зазначенням можливої максимальної кількості відвідувачів. Організатор заходу, власник закладу, який приймає відвідувачів, зобов’язаний контролювати їх кількість та обмежити доступ, у разі перевищення допустимої кількості відвідувачів.


Також заборонено роботу закладів громадського харчування — з 22:00 до 7:00, окрім доставки і замовлень на винос, та заборонено перевезення пасажирів у громадському транспорті в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння.
Шановні жителі Новоград-Волинської міської ОТГ! Щоб перервати ланцюжок передачі COVID-19: прикривайте обличчя, коли кашляєте або чхаєте; часто та ретельно мийте або обробляйте антисептиком руки; намагайтеся не торкатися поверхонь у громадських місцях; уникайте масового скупчення людей; дотримуйтеся дистанції —1,5 метра, якщо не вдається, — надягніть маску; почуваєтеся погано — залишайтеся вдома та телефонуйте сімейному лікарю.
Нагадуємо, що рішення комісії ТЕБ та НС, прийняті в межах її повноважень, є обов’язковими для виконання органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, розташованими на її території.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради