Хроніка 44/2020

Хроніка 44/2020

У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ РОЗСЛІДУЮТЬ ФАКТ ВІДЧУЖЕННЯ ПОНАД 100 КУБОМЕТРІВ ЛІСОМАТЕРІАЛІВ, НА ЯКІ СУДОМ НАКЛАДЕНО АРЕШТ
Новоград-Волинська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом відчуження майна, на яке було накладено арешт, особами, яким це майно ввірене (ч.1 ст.388 КК України).
За даними слідства, у двох жителів Новоград-Волинського району на орендованих землях виявлено зберігання понад 120 кубометрів незаконно зрубаної деревини різних порід, що заподіяло істотну шкоду, за фактом правопорушення розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.246 КК України.
У ході досудового розслідування ухвалою слідчого судді Новоград-Волинського міськрайонного суду на виявлені лісоматеріали накладено арешт та, з метою забезпечення речових доказів, вилучена деревина передана на відповідальне зберігання зазначеним особам.
Однак, під час перевірки слідчими збереження речових доказів встановлено, що фігуранти справи, яким передано на відповідальне зберігання арештоване майно, незаконно розпиляли та відчужили понад 100 куб. метрів деревини.
За цим фактом 19.10.2020 р. розпочато ще одне кримінальне провадження стосовно відчуження цими ж особами майна, на яке було накладено арешт.
Досудове розслідування в обох кримінальних провадженнях проводить Новоград-Волинське відділення поліції.
Новоград-Волинська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВСТАНОВЛЮЮТЬ ОБСТАВИНИ ТРАВМУВАННЯ ЖИТЕЛЬКИ ЄМІЛЬЧИНСЬКОГО РАЙОНУ
26 жовтня до поліції надійшло повідомлення від медиків про шпиталізацію до місцевої лікарні 53-річної жительки району з тілесними ушкодженнями. Поліцейські розпочали досудове розслідування та встановили причетного до побиття жінки.
За інформацією, наданою медиками, у жінки діагностували травми тулуба, струс головного мозку та гематоми.
За місцем проживання потерпілої працювала слідчо-оперативна група Ємільчинського відділення поліції. Правоохоронці вилучили слідову інформацію, опитали ймовірних свідків та очевидців. Попередньо встановили, що в обідню пору в домоволодінні розгорівся конфлікт між 53-річною господинею та співмешканцем її дочки. У розпалі сварки 34-річний чоловік завдав жінці ударів.
Чоловіка доставили до відділення поліції для з’ясування всіх обставин. Слідчі призначили низку експертиз. Попередня правова кваліфікація події — ч.1 ст.122 (Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) КК України.
Законодавством таке правопорушення карається виправними роботами на строк до 2 років або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

РЯТУВАЛЬНИКИ НАВЧАЮТЬ НАСЕЛЕННЯ БЕЗПЕЧНО ОПАЛЮВАТИ ОСЕЛІ
Під час похолодання різко зростають кількість і загроза виникнення пожеж через необережне використання електрообігрівачів та опалювальних печей, їхню несправність, короткі замикання внаслідок перевантаження електромереж тощо. Минулого опалювального сезону в області сталося понад 2,5 тис. пожеж, на яких загинуло 55 осіб, з них — двоє дітей. Із початком цього опалювального сезону на території Житомирщини вже почастішали пожежі із зазначених причин. Аби не допустити збільшення сумної статистики, рятувальники посилюють роз’яснювальну роботу серед населення.
Зокрема, 22 жовтня фахівці ДСНС провели пожежно-профілактичне відпрацювання м.Овруча. На території Овруцького району упродовж осіннього періоду вже виникла одна пожежа через порушення вимог пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення.
Враховуючи епідеміологічну ситуацію в країні, рятувальники проводили зазначену роботу на вулиці, з дотриманням маскового режиму та на безпечній відстані.
Під час особистого спілкування з населенням фахівці ДСНС звернули увагу на стан електродротів у будинках, справність і правильну експлуатацію опалювальних побутових електроприладів. Також рятувальники роз’яснювали громадянам, що перед початком опалювального сезону обов’язково треба перевіряти, чи немає в пічках тріщин або щілин. Якщо є, то їх необхідно замастити глиною. Підлога перед піччю повинна бути захищена металевим листом. У жодному разі не можна сушити речі над плитами, адже в будь-яку мить вони можуть загорітися.
Окремо рятувальники нагадували батькам про безпеку дітей. Під час обігріву приміщення малеча постійно повинна перебувати під наглядом дорослих.
УПРОДОВЖ ДОБИ РЯТУВАЛЬНИКИ ПРОВЕЛИ ДЕЗІНФЕКЦІЮ 33-Х ОБ’ЄКТІВ
На Житомирщині спостерігається тенденція щодо захворювання населення на COVID-19. У зв’язку з цим органи місцевого самоврядування звертаються до рятувальників області, аби ті провели дезінфікувальні заходи місць із найбільшим відвідуванням людей, а також тих, де були виявлені випадки захворювань.
Народицькі рятувальники здійснили санобробку 18 об’єктів, до яких увійшли: будівлі органів влади, 2 відділення банків, а також магазини та аптеки.
В Олевську бійці ДСНС провели санітарну обробку в музичній школі.

Проведено знезараження в Управлінні пенсійного фонду України в Ємільчинському районі, де напередодні виявлено захворювання на COVID-19 у 3 працівників.
Обробка здійснюється за допомогою моторизованих оприскувачів зі спецрозчином, для особистої безпеки бійці ДСНС одягнені в спеціальні захисні костюми із захистом органів зору та дихання.
Шановні громадяни! Задля вашої безпеки, а також із метою запобігання поширенню вірусних інфекцій серед населення, Служба порятунку закликає вас суворо дотримуватися карантинних та противірусних заходів! Бережіть себе.
УДСНС України в Житомирській області

У ЖИТОМИРСЬКОМУ РАЙОНІ В ДТП ЗАГИНУЛА ЖІНКА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 25 жовтня, близько 18:15, на автошляху «Київ — Чоп», у с.Іванівці Житомирського району.
Попередньо, водій автомобіля Chevrolet Cruze, 22-річна жителька Житомира, рухаючись у напрямку обласного центру, здійснила наїзд на пішохода, 66-річну місцеву жительку, яка перетинала проїжджу частину.
У результаті ДТП пішохід загинула на місці події.
Триває з’ясування всіх причин та обставин події в межах кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Поліцейські звертаються до водіїв із закликом суворо дотримуватися Правил дорожнього руху та заходів безпеки під час кермування. Зважайте на ускладнення дорожніх умов, у зв’язку з настанням осінньої пори. Слизьке полотно, ранні сутінки, туман і опади — додаткові фактори ризику потрапляння в ДТП, тож будьте уважними та обережними. Крім того, обирайте таку швидкість руху, щоб мати змогу постійно контролювати свій транспортний засіб і вчасно реагувати на зміну дорожньої ситуації. Пам’ятайте, що дозволена швидкість руху в населених пунктах — 50 км/год.
У ДТП ЗАГИНУВ ПЕНСІОНЕР
Дорожньо-транспортна пригода сталася 25 жовтня, близько 16:30, у с.Глибочиці Житомирського району.
82-річний чоловік, який переходив автошлях, від отриманих травм загинув на місці події. Поліція розпочала кримінальне провадження.
Попередньо, водій автомобіля «VOLVO», 29-річний житель Житомира, рухаючись у напрямку обласного центру, на автодорозі «Київ — Чоп» здійснив наїзд на пішохода, жителя с.Глибочиці.
У результаті ДТП чоловік від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці події.
Триває встановлення всіх причин та обставин у межах досудового розслідування, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
ЗА ДОБУ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗКРИЛИ ПІВДЕСЯТКА КРАДІЖОК НА ЖИТОМИРЩИНІ
У жителів області викрадали гаджети, гроші, харчові продукти та інше майно. За добу поліцейські встановили кількох причетних до злодіянь, тривають досудові розслідування.
Уранці 23 жовтня працівниця транспортної компанії, розташованої в обласному центрі, виявила зникнення власного мобільного телефону з робочого місця. На місці події поліцейські з’ясували, що гаджет жінка лишила на столі та в якийсь момент відвернулася, працюючи з відвідувачами.
Оперативники карного розшуку встановили, що до вчинення крадіжки причетний 28-річний житомирянин. Чоловік визнав свою провину, чужу річ у нього вилучили.
Також поліцейські встановили причетність 37-річного жителя Романова до крадіжки мобільного телефону з будинку знайомої. Саме після його відвідин і зник гаджет. Поліцейські розшукали чоловіка, він визнав свою провину, телефон слідчі вилучили.
У Житомирі з автомобіля АЗЛК було викрадено сабвуфер. Зранку 21-річний власник лишив авто на декілька годин на вулиці та пішов у справах, а згодом виявив таку неприємність.
На місці події поліцейські з’ясували, що злодій пошкодив в автомобілі заднє скло і таким чином потрапив усередину. У результаті проведених заходів оперативники встановили причетність до крадіжки 27-річного та 36-річного місцевих жителів. У молодшого чоловіка вилучили речові докази. Відомо, що він вже був раніше засуджений за вчинення майнових злочинів. Місце знаходження старшого чоловіка встановлюють.
Увечері 23 жовтня до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення про крадіжку грошей у пенсіонерки. З’ясувалося, що поки жінка прибирала могилку на кладовищі в с.Гульську, з її сумочки зникли 500 гривень. Пенсіонерка розповіла, що неподалік місця, де вона лишила свої речі, крутився її 15-річний односелець. Нині поліцейські з’ясовують обставини, у тому числі — й щодо причетності хлопця до правопорушення.
Жителя Андрушівщини поліцейські викрили в крадіжці спиртного з кафе в одному з сіл району. Чоловік уночі пошкодив вікно та заліз до приміщення, звідки й забрав кілька пляшок з оковитою.
За всіма фактами тривають відповідні перевірки. Статтею 185 (Крадіжка) КК України за таке правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу — від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 80 до 240 годин, або виправних робіт на строк до 2 років, або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області