На Житомирщині поліція розпочала 29 кримінальних проваджень через порушення, пов’язані з виборчим процесом

На Житомирщині поліція розпочала 29 кримінальних проваджень через порушення, пов’язані з виборчим процесом

Про це 26 жовтня журналістам повідомив начальник ГУ Національної поліції в Житомирській області Юрій Олійник на підсумковій прес-конференції, присвяченій забезпеченню законності та правопорядку на місцевих виборах. Захід проводився спільно з координатором громадянської мережі ОПОРА в області Тарасом Чмутом.
Загалом із початку виборчої кампанії поліцейські Житомирщини зареєстрували 140 повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом, причому до 25 жовтня — 102 повідомлення; у день волевиявлення — 36 повідомлень та ще 2 повідомлення наступного дня. За результатами їх перевірки відкрито 29 кримінальних проваджень та складено 38 адміністративних протоколів.
— Безпосередньо в день голосування поліція Житомирщини зареєструвала 36 повідомлень про порушення виборчого законодавства. За результатами проведених перевірок 25 жовтня відкрито 8 кримінальних проваджень та складено 5 адміністративних протоколів. Ще два кримінальні провадження поліцейські відкрили 26 жовтня, — зазначив Юрій Олійник.
Досудові розслідування розпочаті за низкою статей, передбачених у розділі правопорушень проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина КК України. Також триває перевірка за заявою в соцмережі одного з кандидатів на посаду Житомирського міського голови та уточнюється правова кваліфікація події.
Адміністративні протоколи в день волевиявлення поліцейські склали за ознаками правопорушення, передбаченого ст.212-23 (Пошкодження, приховування, знищення свого виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі або винесення його за межі приміщення для голосування) Кодексу України про адміністративні правопорушення відносно жителів Бердичева, Житомира, Овруча та Радомишльського і Хорошівського районів.
Координатор громадянської мережі ОПОРА в області Тарас Чмут відзначив низьку підготовленість членів дільничних виборчих комісій, відсутність у них базових розумінь виборчого законодавства та складність процедури підрахунку голосів, що призводили до тих чи інших порушень або спроб маніпуляцій.
— Маю зазначити, що поліція разом з іншими правоохоронними органами та громадянською мережею ОПОРА спрацювали на «відмінно», — прокоментував начальник ГУНП області Юрій Олійник. — Поліція працювала на ефективну превенцію, зокрема, були факти, коли вчасне прибуття правоохоронців у місця скупчення людей допомагало запобігти правопорушенням.
Поліцейські продовжують працювати поблизу приміщень ДВК, де ще триває підрахунок голосів, а також охороняють виборчу документацію під час її транспортування до територіальних виборчих комісій. Забезпечується охорона і будівель, де працюють ТВК.
Відділ комунікації поліції Житомирської області