Хроніка 45/2020

Хроніка 45/2020

УПРОДОВЖ ДОБИ ВОГНЕБОРЦІ ВРЯТУВАЛИ ВІД ЗНИЩЕННЯ ВОГНЕМ ТРИ ПРИВАТНІ ОСЕЛІ
Так, у Новограді-Волинському, ймовірно, через порушення правил монтажу димової труби твердопаливного котла, загорівся перестінок між кімнатами. Власниця, яка виявила пожежу, відразу ж викликала рятувальників. Їхніми зусиллями загоряння було ліквідовано в межах одного приміщення. Вогнем знищено лише 2 кв.м стіни.
У с.Осовій Ємільчинського району вогнеборці загасили палаюче майно в одній із кімнат хати-пустки, що попередньо зайнялося через необережне поводження з вогнем невстановленої особи.
У с.В’юнках Пулинського району бійці ДСНС загасили пожежу в одній із кімнат цегляного житлового будинку. Ймовірно, через коротке замикання в розетці зайнялася шафа, що стояла біля неї. Загалом вогнем знищено шафу, 1 кв.м підлоги та домашнє майно в кімнаті. Усі інші приміщення житла залишилися неушкодженими.
Під час усіх пожеж загиблих та травмованих немає. Остаточні обставини загорянь встановлюють фахівці.
УДСНС України в Житомирській області

ЧУДНІВСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ВАНТАЖІВКУ З НЕЛЕГАЛЬНИМ ЛІСОМ
Уночі 1 листопада поліцейські зупинили для перевірки DAF, завантажений сосновими колодами. З’ясувалося, що лісоматеріали перевозяться без відповідних документів. Триває відповідна перевірка.
Близько 02:00 працівники Чуднівського відділення поліції помітили на одній із вулиць районного центру вантажівку DAF та зупинили її для перевірки. Під час огляду з’ясувалося, що в кузові знаходиться майже сотня соснових колод.
Водій транспортного засобу, 38-річний місцевий житель, жодних документів, які б підтверджували законність перевезення такого вантажу, не надав.
За таких обставин поліцейські слідчо-оперативної групи вилучили автомобіль та вантаж до Чуднівського ВП ГУНП.
Попередня правова кваліфікація події — ч.1 ст.246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) КК України. Законодавством таке правопорушення карається штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі чи позбавленням волі на строк до 3 років.
НА ЛЮБАРЩИНІ В ДТП ЗАГИНУВ ВЕЛОСИПЕДИСТ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 31 жовтня, близько 18:00, на 165-му км автодороги «Кременець — Біла Церква», у Любарському районі. Триває з’ясування всіх обставин події.
Попередньо, водій автомобіля «Renault Megane», 61-річний житель Дніпропетровщини, рухаючись у напрямку Любара, здійснив зіткнення з велосипедистом, 48-річним жителем Любарського району.
Унаслідок ДТП чоловік від отриманих травм загинув на місці події.
Усі обставини ДТП з’ясовуються в межах розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Поліція закликає всіх учасників дорожнього руху суворо дотримуватися правил безпеки.
ЖИТОМИРСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ДВОХ ГРАБІЖНИКІВ
Оперативники карного розшуку Житомирського відділу встановили місце перебування жителів обласного центру, яких обгрунтовано підозрюють у пограбуваннях перехожих. У межах відповідних досудових розслідувань триває з’ясування всіх обставин.
У середині вересня до Житомирського відділу поліції надійшло повідомлення про пограбування жінки. На місці події працівники слідчо-оперативної групи з’ясували, що близько 20:50 на вулиці невідомий штовхнув у спину 31-річну житомирянку та відібрав у неї мобільний телефон.
Відомості про подію слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.186 (Грабіж) КК України. Поліцейські опитали потерпілу, а також ймовірних свідків та очевидців події та отримали опис грабіжника.
У результаті проведених заходів оперативники карного розшуку встановили причетність до події 34-річного місцевого жителя. Чоловіка розшукали. Чужий телефон він встиг продати, відтак правоохоронці з’ясовують, де нині знаходиться викрадена річ. Також перевіряють чоловіка на причетність до вчинення інших злочинів. Відомо, що він уже був раніше засуджений.
Увечері 29 жовтня в центрі Житомира молодики відібрали в 48-річного місцевого жителя особисті речі. Повідомлення про подію надійшло до поліції близько 23:00. Як з’ясувалося, чоловік знаходився у дворі багатоповерхівки, коли до нього підскочили хлопці та, завдавши декілька ударів, відібрали сумку. У результаті грабежу потерпілий втратив мобільний телефон, ключі, документи та банківську картку.
Уже за добу оперативники карного розшуку Житомирського відділу поліції встановили причетність до нападу 16-річного житомирянина та вилучили чуже майно. Також у межах кримінального провадження триває встановлення інших учасників події та з’ясування всіх обставин.
Відповідно до чинного законодавства, грабіж, поєднаний із насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб карається позбавленням волі на строк від 4 до 6 років.
ВИКРИТО ЧОТИРЬОХ ГРОМАДЯН У ЗБЕРІГАННІ НАРКОТИКІВ
29 жовтня правоохоронці Житомирщини розпочали кримінальні провадження за фактами зберігання наркотичних засобів жителями кількох районів області.
Уранці 29 жовтня поліцейські Радомишльського відділення, перевіряючи оперативну інформацію про можливе зберігання наркотичних засобів, провели обшук у домоволодінні 24-річного жителя району. У ході слідчої дії чоловік видав правоохоронцям поліетиленовий пакет із подрібненою масою зеленого кольору.
За попереднім оглядом експерта, вилучене ззовні схоже на сушені рослини коноплі. Триває слідство.
Того ж дня патрульні в обласному центрі двічі зупиняли підозрілих чоловіків. Під час їх поверхневих оглядів в обох були виявлені наркотичні засоби.
На місцях подій працювали слідчо-оперативні групи Житомирського відділу поліції. Правоохоронці вилучили в 32-річного та 51-річного житомирян пакунки з коноплею, задокументували всі обставини правопорушень та розпочали кримінальні провадження.
Крім того, 6 фольгованих згортків з, імовірно, наркотичними засобами поліцейські Житомирського відділу вилучили у 22-річного жителя Київщини.
Правова кваліфікація кожного правопорушення — ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). Законодавством подібні протиправні дії караються від штрафних санкцій до 3 років позбавлення волі.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ СМЕРТЕЛЬНУ ДТП У ЖИТОМИРСЬКОМУ РАЙОНІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 29 жовтня, близько 21:45, у с.Гуйві Житомирського району. Поліцейські розпочали кримінальне провадження.
Попередньо, водій автомобіля «Hyundai Sоnata», 51-річний киянин, рухаючись у напрямку міста Житомира, на 185-му км автодороги «Виступовичі — Могилів-Подільський» учинив наїзд на пішохода, який переходив проїжджу частину.
У результаті ДТП пішохід, 40-річний житель Коростишівського району, загинув на місці події.
Триває встановлення всіх причин та обставин ДТП у межах досудового розслідування, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
Шановні пішоходи! Переходьте дорогу винятково у встановлених місцях, переконавшись у безпечності ваших дій. Не виходьте на автошлях раптово, з-за припаркованого автотранспорту та інших перешкод. Пам’ятайте, що навіть за невеликої швидкості руху водій не здатен миттєво зупинити автомобіль, відтак, ступаючи на автошлях, переконайтеся, що керманичі транспортних засобів помітили та зрозуміли ваші наміри.
ЖИТОМИРСЬКІ ОПЕРАТИВНИКИ ЗА ДОБУ ВИКРИЛИ ДВОХ ЖІНОК, ПРИЧЕТНИХ ДО КРАДІЖОК
В одному з випадків пенсіонерка, загубивши банківську картку, втратила близько 4 тисяч гривень. А молодий чоловік, познайомившись із дівчиною у розважальному закладі, згодом не знайшов своїх речей. Поліцейські встановили причетних до крадіжок та закликають громадян бути обачними та відповідально ставитися до збереження власного майна.
Уранці 27 жовтня до Житомирського відділу поліції звернувся 28-річний житель обласного центру із повідомленням про крадіжку. Чоловік розповів, що вночі познайомився з дівчиною та запросив її відпочити разом у місцевому розважальному комплексі. Оговтався чоловік тільки під ранок у кімнаті відпочинку, де виявив зникнення власних речей: мобільного телефону, документів та 500 гривень.
З’ясовуючи обставини події, оперативники карного розшуку встановили, що новою знайомою потерпілого стала раніше судима за крадіжки 31-річна житомирянка. Жінка фігурує в ще одному кримінальному провадженні щодо крадіжки майна за схожих обставин. Її розшукали, жінка визнала свою провину. Частину викраденого поліцейські вилучили.
Інша житомирянка, перебуваючи у справах у місті, загубила банківську картку. Жінка не одразу помітила втрату. Відтак фінансовий рахунок не був заблокований і цією обставиною скористалась інша, 63-річна жителька обласного центру. Вона розрахувалася чужою карткою в супермаркеті, завдавши власниці збитків на суму близько 4 тисяч гривень. Утім її швидко розшукали оперативники карного розшуку.
В обох випадках триває з’ясування всіх обставин. Законодавством крадіжка (ст. 185) КК України карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років.
Поліцейські закликають жителів області бути обачними та відповідально ставитися до збереження власного майна.
Пам’ятайте, що випадкові знайомства на вулиці можуть обернутися неприємностями. Відтак не запрошуйте таких людей до свого помешкання, будьте вкрай обережні у разі пропозицій щодо спільного вживання спиртного.
Не розголошуйте особисті дані та не зберігайте коди доступу до ваших рахунків у доступних місцях (приміром, у гаманці разом із банківською карткою). У разі втрати картки, обов’язково в найкоротший строк зв’яжіться з банком та заблокуйте всі операції по ній.
Відділ комунікації поліції Житомирської області