Хроніка 46/2020

Хроніка 46/2020

РЯТУВАЛЬНИКАМ ДОВЕЛОСЯ ЇЗДИТИ ПО ВОДУ В СУСІДНІЙ НАСЕЛЕНИЙ ПУНКТ…
5 листопада, о 22:58, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку в с.Андріївці Пулинського району. Про це сповістили селяни, які побачили палаючий дах сусідського будинку.
По прибуттю чергового караулу вогнеборців полум’ям було охоплено увесь дах помешкання загальною площею 70 кв.м. До приїзду рятувальників господарі житла разом із сусідами встигли винести з нього газовий балон. Силами бійців ДСНС о 23:28 пожежу локалізовано, а о 02:30 — ліквідовано. Унаслідок надзвичайної події вогнем знищено покрівлю по всій площі. Рятувальники не допустили перекидання полум’я на сінник та господарчу будівлю.
Крім того, тієї ж ночі, о 02:45, вогнеборці виїхали на гасіння пожежі в житловому будинку в Новограді-Волинському. Близько півтори години знадобилося рятувальникам для ліквідації загоряння. Через технічні труднощі з водопостачанням у місті рятувальникам довелось їздити для забору води до джерела в сусідній населений пункт. Також було залучено додатковий пожежний автомобіль для підвозу води. Вогонь знищив покрівлю та пошкодив перекриття помешкання. Рятувальники відбили полум’я від сараїв, збудованих за 2 м від осередку загоряння.
Унаслідок обох пожеж загиблих та травмованих не виявлено. Причини займань встановлюють фахівці.
ЧОТИРИ ПІДРОЗДІЛИ ДСНС ОБЛАСТІ ОТРИМАЛИ НОВУ АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНУ ТЕХНІКУ
5 листопада чотири підрозділи ДСНС області отримали нову аварійно-рятувальну техніку, яку вручено напередодні від ДСНС України.
— За дорученням голови ДСНС України ми передаємо сьогодні до підрозділів області чотири спеціальні аварійно-рятувальні машини легкого типу САРМ-Л. Автомобілі закуплені в межах Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, — зазначив головний рятувальник області, генерал-майор служби цивільного захисту Ігор Нікітчук. — Уже сьогодні вони будуть на озброєнні в містах Бердичеві, Новограді-Волинському, Малині та Ружині.
Спеціальні аварійно-рятувальні машини на базі шасі FORD RANGER призначені для забезпечення дій рятувальників під час проведення першочергових аварійно-рятувальних робіт, ліквідації наслідків дорожньо-транспортних пригод, заходів щодо пошуку постраждалих та надання їм домедичної допомоги, організації зв’язку та оповіщення під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Кожен автомобіль укомплектований усім необхідним обладнанням, а саме: гідравлічним аварійно-рятувальним обладнанням (різак, розжим, домкрати), пневматичним аварійно-рятувальним обладнанням (пневматичні подушки), первинними засобами пожежогасіння, системами стабілізації пошкоджених транспортних засобів, аварійно-рятувальними засобами малої механізації, шанцевим інструментом, засобами навігації та оповіщення, освітлювальною установкою, аварійно-сигнальними ліхтарями, допоміжним обладнанням.
Керівники підрозділів отримали цього дня сертифікати на техніку та ключі від автомобілів. Перед тим, як отримана техніка поповнить автопарк, начальники підрозділів пройдуть навчання щодо роботи із зазначеним обладнанням.
УДСНС України в Житомирській області

ВСТАНОВИЛИ ПРИЧЕТНОГО ДО КРАДІЖКИ З ОБІЙСТЯ ПЕНСІОНЕРА
В обідню пору 5 листопада до поліції звернувся 74-річний житель села Коротища Новоград-Волинського району з повідомленням про крадіжку його майна. Того ж дня поліцейські встановили особу причетного до правопорушення, розпочато слідство.
Зі слів заявника, інцидент стався в ніч на 5 листопада — коли господаря будинку не було вдома.
На місці події працювала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції. Правоохоронці встановили, що порушник зняв скло з віконної рами до приміщення літньої кухні дідуся та викрав звідти гроші й харчові продукти.
Поліцейські вилучили сліди ймовірного зловмисника та опитали господаря й сусідів. Це дало їм змогу встановити особу підозрюваного у вчиненні правопорушення. Ним виявився 28-річний односельчанин заявника.
За місцем проживання чоловіка правоохоронці виявили та вилучили викрадені речі. Нині поліцейські встановлюють і місцезнаходження молодика.
Слідчі місцевого відділу розпочали кримінальне провадження за ч.3 ст.185 (Крадіжка) ККУ. Законодавством подібні протиправні дії караються від 3 до 6 років позбавлення волі.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ У КВАРТИРІ ЖИТОМИРЯНИНА ГРАНАТИ
7 листопада поліцейські Житомирського відділу під час санкціонованого обшуку вилучили гранати РГД-5, підривачі, димові гранати та вибухові пакети. Власника арсеналу, що зберігався у квартирі, де мешкає 3-річна дитина, поліцейські затримали. Триває розслідування.
Небезпечні боєприпаси поліцейські виявили за місцем проживання 55-річного чоловіка у звичайній квартирі. Слідчі дії проводилися за відповідною ухвалою суду.
Окрім чоловіка, у квартирі проживають ще троє людей, серед них — 3-річна дитина.
— Небезпека від зберігання вибухонебезпечних предметів у житловій оселі, багатоквартирному будинку, у рази збільшувалася від легкодоступності їх знаходження. У будь-який момент дитина, залишившись без нагляду, могла зацікавитися незвичними предметами, — прокоментував ситуацію т.в.о. начальника Житомирського відділу поліції Володимир Богдан.
6 гранат РГД-5 у пакеті поліцейські виявили в тумбочці на балконі, в іншому місці там же знаходилися і два підривачі. 5 димових гранат та 10 вибухових пакетів було знайдено в шафі в одній із кімнат квартири.
Усе виявлене було вилучено та направлено на відповідне експертне дослідження.
Досудове розслідування проводиться за ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.
Власника арсеналу поліцейські затримали в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ СМЕРТЕЛЬНЕ ПОРАНЕННЯ ЖИТЕЛЯ ЛУГИНСЬКОГО РАЙОНУ
Уранці 7 листопада до лікарні з ножовим пораненням потрапив 46-річний чоловік, однак врятувати його життя не вдалося. Лугинські поліцейські встановили причетність співмешканки померлого до завдання йому поранення. Триває досудове розслідування.
Повідомлення про подію надійшло до Лугинського відділення поліції близько 7:50 від медиків «швидкої». На місце події, у с.Жеревці, виїхала слідчо-оперативна група. Правоохоронці опитали ймовірних свідків та очевидців, вилучили речові докази та зібрали іншу інформацію про обставини травмування потерпілого.
Попередньо, за місцем проживання місцевої жительки гостювали її 49-річна сестра зі співмешканцем. Усі разом вживали спиртне. У якийсь момент між громадянським подружжям виник конфлікт, у ході якого жінка вдарила 46-річного чоловіка ножем.
Пораненого ушпиталили до реанімаційного відділення Коростенської лікарні, де його прооперували. На жаль, за кілька годин чоловік помер.
Слідчі оголосили жінці підозру в заподіянні умисного тяжкого тілесного ушкодження співмешканцю.
Відповідно до ч.2 ст.121 КК України, умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого, карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років.
ЗА ДОБУ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЖИТОМИРЩИНИ ЗАФІКСУВАЛИ 35 ПОРУШЕНЬ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ
На території області тривають посилені заходи щодо контролю за дотриманням встановлених карантинних обмежень, у тому числі — режиму роботи розважальних та торговельних закладів. 5 листопада поліцейські оформили 35 адміністративних протоколів за ст.44-3 КУАП за порушення правил щодо карантину людей.
Рейдові групи в складі поліцейських, представників держпродслужби та юридичної підтримки органів місцевого самоврядування працюють на території всіх районів області. Їх завдання — попередження, виявлення та припинення фактів порушення правил карантину, оскільки ситуація із поширенням захворюваності на COVID-19 у регіоні залишається критичною.
Упродовж доби 5 листопада адміністративні порушення щодо правил карантину були зафіксовані в більшості районів області. Так, поліцейські Житомирського відділу оформили 6 матеріалів, по 3 порушення зафіксували поліцейські Коростенського відділу та Хорошівського відділення, по 2 — Бердичівського та Новоград-Волинського відділів, а також Малинського, Народицького, Олевського, Радомишльського та Черняхівського відділень. У переважній більшості випадків йдеться про ігнорування використання засобів індивідуального захисту працівниками та відвідувачами торговельних закладів та ринків.
ЄМІЛЬЧИНСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЯВИЛИ НЕЛЕГАЛЬНИЙ ЛІС У КУЗОВІ ТРАКТОРА
5 листопада в Ємільчинському районі поліцейські зупинили трактор кустарного виробництва без державних номерних знаків. У ході його перевірки правоохоронці виявили в кузові саморобного автомобіля ще й кілька кубометрів необлікованого лісу. Розпочато розслідування.
Транспортний засіб за вищевказані порушення Правил дорожнього руху зупинили патрульні поліцейські сектору реагування Ємільчинського відділу поліції між двох сіл району. Піс час перевірки вмісту кузова правоохоронці виявили близько двох кубометрів необлікованої деревини осики.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група. 52-річний керманич жодних документів, які могли б засвідчити облікованість деревини, правоохоронцям не надав.
Автомобіль разом із лісопродукцією правоохоронці вилучили до відділення поліції.
Слідчі з’ясовують усі причини й обставини події та готують клопотання до суду про накладення арешту на вилучене. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) ККУ. Законодавством подібні протиправні дії караються від штрафних санкцій і до 3 років позбавлення волі.
Відділ комунікації поліції Житомирської області