Цукровий діабет і коронавірус

14 листопада — Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. На диспансерному обліку в Новограді-Волинському і районі перебуває 3010 хворих на цукровий діабет, 450 із них отримують інсулінотерапію, зокрема 17 дітей. У пацієнтів із цукровим діабетом не більше шансів захворіти на COVID-19, аніж в інших людей, якщо вони дотримуються всіх застережливих рекомендацій лікаря-ендокринолога.
Існує біохімічний показник, що відображає середній вміст цукру в крові за останні 3 місяці, який має назву глікований гемоглобін. У пацієнтів із цукровим діабетом він має бути не вищим за 7%. Для того, щоб досягти зазначеної цифри, потрібно підтримувати рівень глікемії натщесерце в межах 4,4-7,2 ммоль/л, а через 2 години після їжі — не вище 10 ммоль/л. Якщо реєструються саме такі показники при самоконтролі за допомогою глюкометра, то це означає, що мета пацієнтом досягнута.
Відомо, що цукровий діабет — це хронічне захворювання, яке нерідко супроводжується іншими супутніми проблемами зі здоров’ям. Наприклад, із серцево-судинною системою, з нирками, іноді захворюваннями дихальної системи. Маючи низку недуг, люди з ЦД 1-го і 2-го типу потрапляють до групи ризику щодо важчого перебігу будь-якого інфекційного захворювання. Тим більше, такої важкої вірусної інфекції, як COVID-19.
Перебіг вірусної пневмонії чітко корелює зі станом компенсації цукрового діабету. Чим гірші показники цукру в крові, тим гірший перебіг COVID-19, про це важливо пам’ятати. На жаль, українська статистика не відрізняється від світової. Цукровий діабет посідає друге місце у світі після серцево-судинних захворювань і випереджає онкологічні захворювання, що зустрічаються при COVID-19. Тобто, наявність цукрового діабету підсилює погіршення стану хворого на коронавірус за умов декомпенсації.
З одного боку, декомпенсація цукрового діабету призводить до пригнічення імунної системи, тому організм неспроможний належним чином впоратися з вірусною інфекцією. З іншого — вірусна інфекція викликає коливання глюкози в крові. За останніми даними, люди, які не хворіли на цукровий діабет, але перехворіли на COVID-19, мають вищий ризик розвитку цукрового діабету.
Хочу звернути увагу й на те, що стійке підвищення рівня цукру в крові протягом року збільшує ризик розвитку інфаркту міокарда на 67% та інсульту — на 50%. Ще трохи сумної статистики, щоб осягнути масштаб проблеми: кожні 40 секунд у світі проводяться операції з ампутації нижніх кінцівок через ураження діабетом судин та нервів. Чому так відбувається? Відповідь проста — недосягнення пацієнтом компенсації цукрового діабету.
Часто наші пацієнти ігнорують рекомендації лікаря щодо інтенсифікації лікування, страх інсулінотерапіїї деякі хворі сприймають як вирок, «залежність від голки». Це є міфом, як і те, що лікування інсуліном призводить до ускладнень. Насправді ускладнення виникають саме тому, що інсулін призначають занадто пізно, коли вже є прогресуючі ускладнення. У часі це може збігатися з призначенням інсуліну.
Буває, що пацієнти, отримавши рекомендації від лікаря і дотримуючись призначеної дози того чи іншого препарату протягом декількох років, вважають, що захворювання під контролем. Це — оманлива думка. Треба постійно контролювати рівень цукру в крові, коригувати терапію під наглядом лікаря.
Що робити пацієнтам із цукровим діабетом, щоб уникнути ускладнень в умовах пандемії COVID-19?
По-перше, пацієнту слід звернутися до свого лікаря за консультацією й обрати терапію для компенсації ЦД. Звісно, у процесі потрібно не тільки визначити необхідну дозу таблетованих препаратів чи інсуліну, а й коригувати її, з огляду на стан пацієнта.
По-друге, украй необхідно дотримуватися збалансованого харчування і зберігати режим фізичних навантажень. На жаль, під час карантину чимало хто «заїдає» існуючу стресову ситуацію. Важливо пам’ятати, що зайва жирова тканина не дає інсуліну бути використаним належним чином: певні клітини організму наче «не чують» його.
Щоб не захворіти на COVID-19: регулярно мийте руки, уникайте контактів із людьми з симптомами ГРВІ, обов’язково використовуйте маски в громадських місцях, не відвідуйте місць скупчення людей, уживайте достатньо овочів, фруктів та вітамінів. У разі виявлення симптомів ГРВІ, консультуйтеся з сімейним лікарем. Бажаю здоров’я!
Г.КОМЕНДАТ, лікар-ендокринолог