Хроніка 47/2020

Хроніка 47/2020

У ВБИВСТВІ ПЕНСІОНЕРКИ ПІДОЗРЮЮТЬ ЇЇ ОНУКА
Уранці 11 листопада поліцейські затримали 20-річного чоловіка за підозрою у вбивстві літньої жительки с.Тупалець Новоград-Волинського району. Обставини з’ясовуються в ході подальшого досудового розслідування.
9 листопада в приватному будинку родичі виявили тіло 71-річної господині з ознаками насильницької смерті. За висновками фахівців судово-медичної експертизи, жінка померла від завданих їй травм тяжким предметом.
Поліцейські опитали рідних і сусідів загиблої. З’ясувалося, що напередодні до обійстя пенсіонерки приходив її дорослий онук. Однак додзвонитися до нього ні рідні, ні правоохоронці не змогли, не застали парубка і за місцем проживання.
У результаті проведених слідчо-розшукових заходів оперативники кримінальної поліції Новоград-Волинського ВП ГУНП встановили місце перебування 20-річного молодика і затримали його в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України.
Свою вину чоловік визнав. Попередньо, він травмував бабусю під час раптової суперечки на побутовому грунті. Зрозумівши, що заподіяв їй смерть, утік з обійстя і до цього часу переховувався в лісі.
У ході подальшого досудового розслідування, яке триває за ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) КК України, поліцейські з’ясовують усі обставини події. За чинним законодавством молодикові загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.
СЕКРЕТАРЯ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ ВИКРИЛИ В ГОЛОСУВАННІ ЗА ІНШУ ОСОБУ
Слідчі оголосили жительці Новоград-Волинського району підозру в незаконному використанні виборчого бюлетеня на місцевих виборах. Триває досудове розслідування.
У день голосування, 25 жовтня, до поліції звернувся один із кандидатів на посаду селищного голови з повідомленням, що помітив, як секретар місцевої дільничної виборчої комісії вкидає в урну кілька бюлетенів, ймовірно, порушуючи законодавство. На місці події працювала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції, працівники якої задокументували всі обставини.
Відомості про подію було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.3 ст.158-1 (Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше одного разу, викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі) КК України.
У ході розслідування було встановлено, що жителька Новоград-Волинського району, працюючи секретарем ДВК та перебуваючи на виборчій дільниці, самостійно отримала бюлетені за себе та свого сина. Жінка проголосувала за обох та вкинула бюлетені до виборчої скриньки.
12 листопада слідчі оголосили їй підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Відповідно до чинного законодавства, таке діяння, вчинене членом виборчої комісії, карається позбавленням волі на строк від 5 до 7 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5 років.
У НОВОГРАДІ ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ ТРАВМУВАННЯ ДІВЧИНИ В ДТП
Дорожньо-транспортна пригода сталася 15 листопада на вулиці Соборності. Поліція перевіряє обставини події.
Попередньо встановлено, що близько 17:15 водій автомобіля «Chevrolet Aveo», 33-річний житель району, рухаючись вулицею міста, здійснив наїзд на 16-річну місцеву жительку, яка перетинала проїжджу частину.
У результаті ДТП пішохід отримала тілесні ушкодження та була доставлена до приймального відділення Новоград-Волинської лікарні. Триває встановлення всіх причин та обставин події.
Поліція звертається до водіїв транспортних засобів: будьте уважними до пішоходів, надавайте їм перевагу в русі при проїзді перехресть і переходів.
ВИЯВИЛИ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ БАТЬКА ТА СИНА В РІЧЦІ СЛУЧІ
Пошукові групи поліції, рятувальників та лісівників два дні працювали, оглядаючи лісові масиви та приберегову лінію річки Случі, неподалік Баранівки. 9 листопада, увечері, при незрозумілих обставинах зникли двоє жителів цього міста. Їх тіла у середині автомобіля, який належить родині, виявили в другій половині дня,11 листопада, у річці Случі поблизу с.Полянки.
11 листопада, в другій половині дня, рятувальники, які працювали за дорученням поліцейських розшуківців, досліджуючи дно акваторії річки, виявили затоплений автомобіль «Сітроєн Берлінго». У салоні авто знаходилися чоловік та хлопчик.
— При обстеженні берега були знайдені на траві та очереті характерні сліди шин, що вели до води. Стовідсоткової упевненості в тому, що там проїхала машина, не було, хотілося сподіватися на краще. Однак при ретельному дослідженні річки, до якого долучилися водолази обласної аварійно-рятувальної служби, було виявлено затоплений транспортний засіб, — розповів начальник ГУНП Юрій Олійник.
За допомогою спецтехніки автомобіль підняли з дна водойми. Крутий берег та велика глибина річки в цьому місці потребували значних зусиль рятувальників для евакуації транспортного засобу. Усередині знаходились і тіла людей.
У межах досудового розслідування, розпочатого за фактом зникнення чоловіка та хлопчика, призначено судово-медичну експертизу причин їх смерті. Встановлюються всі обставини трагічної події.
МАЙЖЕ 1800 АДМІНПОРУШЕНЬ ЗАФІКСУВАЛИ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЖИТОМИРЩИНИ ЧЕРЕЗ ІГНОРУВАННЯ ПРАВИЛ КАРАНТИНУ
Із початку пандемії поліцейські області проводять роз’яснювальну роботу з громадянами щодо необхідності дотримання встановлених обмежувальних заходів для попередження масового поширення COVID-19. Водночас за цей період як крайній аргумент поліцейські склали 1790 адміністративних матеріалів за порушення правил карантину.
Рейдові групи поліції та інших відповідальних органів працюють в усіх районах області, перевіряючи дотримання власниками розважальних та торговельних закладів, а також водіями транспортних засобів установлених обмежень щодо режиму діяльності.
Загалом найбільше адміністративних порушень, передбачених ст.44-3 КУАП, поліцейські зафіксували у таких містах та районах: Житомирі — 301 (УПП — 179, Житомирський ВП — 122); Коростенському — 131; Житомирському — 113; Бердичівському — 101; Баранівському — 78; Чуднівському — 77; Овруцькому — 72; Попільнянському — 71; Малинському — 67; Радомишльському — 64; Андрушівському — 61 та інших районах.
Нагадуємо, що постановами Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. №641 та від 11.11.2020 р. №1100 визначено низку обмежень щодо суспільної життєдіяльності з метою посилення протиепідемічних заходів через значне поширення хвороби COVID-19.
Також звертаємо увагу, що статтею 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) КУАП визначено, що порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян — від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКУЮТЬ ШАХРАЇВ, ЯКІ ЗАВОЛОДІЛИ ГРОШИМА ПЕНСІОНЕРОК
Дві жительки обласного центру, повіривши незнайомцям, втратили понад 50 тисяч гривень. Нині поліцейські проводять заходи для встановлення причетних до шахрайств та водночас укотре закликають громадян бути вкрай обережними в спілкуванні з незнайомцями.
12 листопада до Житомирського відділу поліції звернулася 80-річна жителька обласного центру із повідомленням про шахрайство. Жінка розповіла, що в обідню пору на її мобільний зателефонував невідомий чоловік та повідомив про затримання доньки за вчинення правопорушення. Незнайомець запропонував «вирішити питання» за певну винагороду. У результаті пенсіонерка переказала понад 42 тисячі гривень на чийсь банківський рахунок, виконуючи вказівки співрозмовника.
Цього ж дня 64-річна житомирянка повірила чоловікові, який у телефонній розмові назвався працівником фінансової установи. Під час спілкування жінка розголосила йому особисті дані, повіривши, що таким чином убезпечить власний рахунок. У результаті пенсіонерка втратила майже 9 тисяч гривень.
Поліцейські з’ясовують усі обставини подій та встановлюють осіб, причетних до шахрайств.
Водночас правоохоронці закликають громадян бути обережними в спілкуванні з незнайомими телефонними абонентами. Зауважте, що в такій розмові можна назватися ким завгодно, при тому не надавши жодних підтверджень.
Відтак, якщо до вас телефонують, називаючись банківськими працівниками, припиніть розмову і самі здійсніть виклик за номером, вказаним на пластиковій картці. Таким чином ви зможете уточнити всі необхідні відомості та будете впевнені, що дійсно розмовляєте з представником фінансової установи.
У разі повідомлень про затримання ваших рідних за правопорушення, потрапляння до лікарні, перебування в іншому скрутному становищі, самі зателефонуйте людині, про яку йдеться, або спробуйте зв’язатися з тими, хто може бути поруч. Самостійно з’ясуйте всі обставини. У жодному разі не передавайте гроші незнайомцям, які до вас прийшли ніби за дорученням ваших рідних.
І пам’ятайте, що «вирішення питань» за фінансову винагороду — кримінально каране діяння.
Нагадайте про правила безпеки своїм рідним та друзям поважного віку, забезпечте постійний зв’язок із ними, обговоріть ситуації, які мають насторожити та потребують допомоги.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

УКРАВ СОБАКУ, ЩОБ… ПОДАРУВАТИ ДІВЧИНІ
Поліцейські допомогли жінці встановити причетних до викрадення її лабрадора. 2-річний пес зник із подвір’я жительки району ще наприкінці жовтня. Згодом його вдалося розшукати в Новограді-Волинському. Поліцейські встановили, що крадіжку вчинив родич власниці разом із товаришем, аби… подарувати собаку дівчині. Триває досудове розслідування.
Як розповіла дільничному офіцеру поліції 45-річна жителька с.Федорівки, її пса викрали в ніч із 28 на 29 жовтня. Поліцейські провели низку заходів та зібрали свідчення того, що до крадіжки причетний 18-річний родич господарки.
Попередньо, хлопець вирішив викрасти лабрадора, аби… подарувати його своїй дівчині. З цією метою він разом із 14-річним товаришем уночі дісталися до села. Пес його впізнав і поводився цілком спокійно. Згодом хлопці поїхали геть автомобілем таксі, видавши собаку за власного. Щоправда, подарувати тварину дівчині не вдалося: лабрадор утік із сараю, де його залишили до ранку.
Тим часом власниці надійшло повідомлення, що собаку, схожого на зниклого, бачили на вулицях районного центру. Його таки вдалося знайти та повернути додому.
Триває досудове розслідування кримінального провадження, розпочатого за ст.185 (Крадіжка) КК України. Поліцейські з’ясовують ролі кожного з учасників події та нагадують, що Кримінальним кодексом також передбачено відповідальність за втягнення неповнолітнього в протиправну діяльність (ст.304 КК України).
У «ПІДОЗРІЛОГО ПЕРЕХОЖОГО» ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКИ
На Житомирщині поліція вилучила наркотичні засоби в жителів трьох районів області. Заборонені речовини були вилучені правоохоронцями в жителів міст Новограда-Волинського та Коростишева, а також — у молодої жінки в Житомирському районі.
17 листопада, близько 21:20, під час патрулювання Новограда-Волинського поліцейські групи швидкого реагування звернули увагу на чоловіка, який підозріло поводився на одній із центральних вулиць. Перехожого зупинили. Під час поверхневого огляду поліцейські виявили в нього 6 паперових згортків із висушеною та подрібненою речовиною зеленого кольору рослинного походження, зовні схожою на наркотичну речовину.
На місце події прибула слідчо-оперативна група місцевого відділу поліції, працівники якої задокументували обставини.
У межах розпочатих за фактами незаконного зберігання наркотичних засобів (ст.309 ККУ) кримінальних проваджень правоохоронці встановлюють походження вилученого. У подальшому сировину направлять на дослідження до Житомирського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
За матеріалами відділу комунікації поліції Житомирської області

ЖІНКА ЗАСТРЯГЛА В ПАРКАНІ — ДОВЕЛОСЯ ВИКЛИКАТИ РЯТУВАЛЬНИКІВ
Рятувальники вивільнили жінку, яка застрягла на паркані між деревами. Пригода сталася 15 листопада в Коростені.
Як повідомляє Управління ДСНС України в Житомирській області, 15 листопада, о 16:10, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в м.Коростені літня жінка застрягла на паркані й не може самотужки зіскочити. Про це рятувальників сповістили очевидці, які проходили повз місце пригоди, але зарадити нічим не змогли.
По прибуттю бійців ДСНС з’ясувалося, що жінка перебуває на паркані, а її нога застрягла між стовбурами дерев біля стіни будинку. Вона перебувала в шоковому стані і не могла чітко вимовити ні слова. На дворі була сира та прохолодна погода, і скільки часу потерпіла вже перебувала в таких умовах, — дізнатися не було можливості. За словами очевидців, жінка, ймовірно, намагалась нарвати винограду.
Рятувальники бензопилою порізали дерева та вивільнили постраждалу з «пастки». Потім передали її до рук медиків, яких викликали після того, як оцінили стан жінки. Її госпіталізовано до місцевої лікарні.
За матеріалами УДСНС України в Житомирській області