Здобутки каденції Новоград-Волинської міської ради сьомого скликання в галузях охорони здоров’я, освіти, культури та житлово-комунального господарства

ГАЛУЗЬ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
У 2016-2020 роках на функціонування галузі з міського бюджету по загальному фонду було виділено 78386,1 тис. грн; по спеціальному фонду на капітальні видатки виділено 32717,5 тис. грн.
У зв’язку з пандемією COVID-19, у 2020 році додатково виділено з міського бюджету 3879,1 тис. грн. За ці кошти придбано апарат штучної вентиляції легень, проведено кисень в інфекційне відділення, закуплено засоби індивідуального захисту, медикаменти, застраховано медичних працівників.
Із метою наближення надання медичної допомоги до жителів, у 2016 році відкрито дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини у віддалених мікрорайонах міста. Загалом у Новограді-Волинському функціонує 7 амбулаторій, 5 із яких розташовані у віддалених мікрорайонах міста. У 2020 році завершений капітальний ремонт АЗПСМ №7.
У 2017 році, завдяки ініціативі та підтримці міського голови, обласного керівництва, депутатів обласної та міської рад, керівництва новостворених об’єднаних територіальних громад було відновлено будівництво хірургічного корпусу КНП «Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання» і освоєно 8639999,6 грн, у т.ч. — з місцевих бюджетів 3039999,6 грн. За період із 2017 по 2019 роки на будівництві освоєно 31244,5 тис. грн. У 2018 році це будівництво включено в проєкт ДФРР, освоєно 10234134,2 грн, у т.ч. 3564134,2 грн — кошти місцевих бюджетів. У 2019 році освоєно 12370336,0 грн, у т.ч. із ДФРР — 10 млн грн. Усього по об’єкту освоєно 35442472, 58 грн. Згідно з рішенням сесії міської ради від 19.03.2020 р. №901 «Про делегування функцій замовника», проєктнокошторисна документація хірургічного корпусу була передана департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА. У 2020 році з міського бюджету виділено на співфінансування будівництва 1,8 млн грн.
У 2020 році проводиться реконструкція приймального відділення КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» у відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги лікувального корпусу №2, на співфінансування з міського бюджету профінансовано 63,0 тис. грн.
За період із 2016 по 2020 роки придбано за кошти місцевого бюджету низку високовартісного медичного обладнання. Так, у 2018 році закуплено лапароскоп вартістю 535,0 тис. грн. У 2019 році придбано ультразвукову діагностичну систему експертного класу, систему цифрової візуалізації рентгенівського зображення, комплект обладнання для лапароскопії, автоматичний біохімічний аналізатор на загальну суму 6,6 млн грн, у тому числі за кошти міського бюджету — 5,5 млн грн. У 2020 році з міського бюджету передбачено кошти на придбання обладнання та предметів довгострокового користування в сумі 4886,2 тис. грн та профінансовано за 10 місяців 2020 року в сумі 4309,2 тис. грн на обладнання, а саме: відеобронхоскоп, відеоколоноскоп, дихальний апарат, шприцеві інфузійні насоси, транспортний інкубатор для новонароджених, шафу для кисневої станції, апарат електрохірургічний високочастотний, цитологічний мікроскоп та ін.
На забезпечення технічними засобами та виробами медичного призначення інвалідів та дітей-інвалідів протягом 2016-2020 років із міського бюджету було виділено 1765,2 тис. грн.
За кошти міського бюджету протягом 2016-2020 років було закуплено дієтичне харчування для дітей з орфанними захворюваннями на загальну суму 2715,2 тис. грн.
На забезпечення лікарськими засобами пільгової категорії населення з міського бюджету протягом 2016-2020 років було виділено 13709,6 тис. грн.
На пільгове зубопротезування з міського бюджету було виділено: 2016 рік — 327,7 тис. грн; 2020 рік — 400 тис. грн.
ГАЛУЗЬ ОСВІТИ
2016-2020 роки для галузі освіти були роками значних змін та реформ. Зокрема, робота з розбудови нової української школи, забезпечення широкої автономії закладів загальної середньої освіти, змін в організації харчування учнів, проведення конкурсного відбору на посади директорів шкіл, значного покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, впровадження реформи децентралізації тощо.
Упродовж 2018-2020 років для забезпечення роботи 1-3 класів закладів загальної середньої освіти в умовах нової української школи з державного бюджету було передбачено близько 4,4 млн. грн, співфінансування з міського бюджету становило більше 1,7 млн грн. На ці кошти в усі школи громади закуплені шкільні парти, дидактичне обладнання, комп’ютерне обладнання.
Для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти за 2016-2020 проведено капітальні та поточні ремонти у всіх закладах на загальну суму майже 37 млн грн. Це — реконструкція та капітальний ремонт дахів, ремонт систем теплопостачання, заміна віконних блоків та дверей, капітальний та поточний ремонти харчоблоків, санвузлів, спортивних залів, спортивних майданчиків, встановлення огорож тощо.
За рахунок проведених поточних ремонтів вдалося значно покращити естетичний вигляд та санітарний стан приміщень закладів освіти як навчальних, так і допоміжних, це — навчальні кабінети, харчоблоки, санвузли, рекреації, коридори тощо. Значна увага впродовж років приділялась охороні праці та пожежній безпеці в закладах освіти. Зокрема, проведено обробку дахів ДНЗ та ЗОШ вогнетривким розчином, облаштовано на них блискавкозахист, встановлено в ліцеї №1, ліцеї №4 та ЗОШ №7 систему протипожежного оповіщення та сигналізації, на що було спрямовано понад 2 млн грн.
Упродовж чотирьох років належна увага приділялася закладам позашкільної освіти, які утримуються за рахунок коштів міського бюджету. Щороку ці заклади забезпечуються в повному обсязі коштами на заробітну плату, енергоносії та відрядження й оплату послуг з перевезення дітей для участі в конкурсах, змаганнях, фестивалях тощо. Палац дітей та молоді у 2018 році отримав нове приміщення, яке було передано з державної в комунальну власність.
Для обстеження дітей з особливими освітніми потребами в нашому місті було створено інклюзивно-ресурсний центр, який забезпечено сучасною матеріальною базою. Згідно з висновками інклюзивно-ресурсного центру та рішеннями виконавчого комітету міської ради, у закладах дошкільної освіти міста створено інклюзивні групи для дітей з особливими освітніми потребами, введено 8 посад асистента вихователя та 32 посади асистента вчителя в заклади загальної середньої освіти.
Значна увага приділяється збереженню здоров’я дітей. Рішеннями міської ради та виконавчого комітету міської ради звільнено від плати за харчування дітей таких категорій, які не передбачені чинним законодавством, а саме: дітей, батьки яких мають статус учасника бойових дій АТО, та учнів з інвалідністю. Із метою покращення якості питної води, у закладах дошкільної та загальної середньої освіти встановлено обладнання для доочистки води на суму 919 тис. грн, із них 427,9 тис. грн — за рахунок державної субвенції на соціально-економічний розвиток.
Дієвою була Програма розвитку освіти Новоград-Волинської міської ОТГ на 2016-2020 роки. Зокрема, четвертий рік виплачується стипендія міського голови найкращим учням шкіл міста. Фінансувалася робота школи обдарованої дитини, відзначалися преміями кращі педагоги та учні міської громади за результативну участь в олімпіадах, МАН, змаганнях та участь у конкурсах фахової майстерності.
ГАЛУЗЬ КУЛЬТУРИ
Головний здобуток галузі за 5 років — збережено мережу закладів культури.
2016 рік у місті було оголошено роком Лесі Українки. Збільшено фінансування галузі «культура» на 20%, порівняно з 2015 роком. До штатного розпису міського Палацу культури ім. Лесі Українки введено додатково 2,25 ставки на утримання муніципального духового оркестру. Адміністрація ЦБС переведена в нове ошатне приміщення по вул.Замкова, 3/6.
2017 рік. Підготовлено та відзначено 760-річчя від першої літописної згадки про м.Звягель. Проведено археологічні розкопки на древньому Городищі літописного Возвягеля. Проведена Міжнародна наукова археологічно-краєзнавча конференція. Створено ще одну філію краєзнавчого музею — «Гарматний напівкапонір №306 Новоград-Волинського укріпленого району». Фонди Краєзнавчого музею поповнились артефактами, які датуються Х-ХІІІ ст.
2018 рік. Покращені умови роботи бібліотекарів та відвідувачів бібліотеки-філії №1 — бібліотека переведена в приміщення ЗОШ №8. Бібліотечна система поповнилася бібліотекою у с.Майстрові. Краєзнавчий музей отримав окреме приміщення, розпочався його капітальний ремонт.
2019 рік оголошений у місті роком Олени Пчілки. До 170-річчя Олени Пчілки започатковано мистецьку акцію з вишивання «Узорів Олени Пчілки» на старовинному конопляному рушнику. Налагоджено зв’язки з громадою м. Гадяча Полтавської області. Підписано чотиристоронню угоду між Громадською організацією «Київське історико-родовідне товариство», відділом культури і туризму міської ради, Музеєм родини Косачів, Краєзнавчим музеєм із метою створення Всесвітнього інтерактивного музею родини Косачів-
Драгоманових. Введені до штату Краєзнавчого музею 3 ставки. До штату Музею родини Косачів введено 1,5 ставки. Частково відремонтовано фасад Музею родини Косачів.
2020 рік. Продовжено капітальний ремонт приміщення Краєзнавчого музею. Розпочався капітальний ремонт внутрішніх приміщень клубу с. Маковиць. На території міста встановлено вказівники та інформаційні стенди.
Зрушилося з місця питання розвитку туризму в нашому місті. Розроблено план розвитку туризму. Відкрито рубрику «Новоград-Волинський туристичний» на офіційному сайті міської ради. Випущено туристичний буклет. У 2019 році встановлено перший туристично-інформаційний вказівник. Розроблено низку нових туристичних маршрутів. Створено Раду з питань розвитку туристичної діяльності в громаді. Проведена велика робота з видання історичних, краєзнавчих, культурно-мистецьких досліджень.
За 5 років на галузь виділено кошти: на придбання предметів довготривалого користування — 1853,6 тис. грн; на придбання періодичних видань для бібліотек — 272,0 тис. грн; на роботи з капітального ремонту установ культури — 25283,9 тис. грн; на ремонт пам’ятників історії — 390,05 тис. грн. За звітний період встановлено 10 меморіальних дощок воїнам, загиблим під час АТО і ООС, 3 дошки — видатним діячам українського визвольного руху.
ГАЛУЗЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА
У 2016 році проведено капітальний ремонт 8 об’єктів вулично-дорожньої мережі на суму 6,3 млн грн.
У 2017 році проведено капітальний ремонт 15 об’єктів вулично-дорожньої мережі на суму 7,7 млн грн: водопостачання мікрорайону «Кар’єр» (перша черга будівництва) та частину вул. Штепіна в сумі 0,45 млн грн.
У 2018 році проведено капітальний ремонт 2 об’єктів вулично-дорожньої мережі на суму 3,0 млн грн: водопостачання частини вул.Штепіна, Івашківська в сумі 0,3 млн грн.
У 2019 році проведено капітальний ремонт 12 об’єктів вулично-дорожньої мережі на суму 8,2 млн грн:

  • проведено роботи ТОВ «Асфальт плюс» на об’єкті «Капітальний ремонт вул.Шевченка від будинку №5/1 до будинку №37/2, вул.Пушкіна до будинку №36, вул.Житомирська до будинку №55 в м.Новограді-Волинському Житомирської області (коригування)» кошторисною вартістю 17954,032 тис. грн;

  • капітальний ремонт вуличного освітлення в с.Маковицях в сумі 0,4 млн грн;

  • будівництво полігону ТПВ (другий пусковий комплекс, перша черга будівництва) в сумі 3,5 млн грн;

  • водопостачання мікрорайону «Дружба» — 3,8 млн грн;

  • ПНС на площі Лесі Українки, 3, у сумі 1,4 млн грн.


У 2020 році проведено капітальний ремонт 5 об’єктів вулично-дорожньої мережі на суму 6,2 млн грн:

  • делеговано функції замовника Департаменту регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації на роботи з капітального ремонту по вул.Соборності, Надслучанська, площа Лесі Українки в сумі 58,3 млн грн;

  • капітальний ремонт вуличного освітлення на вул. Лянгуса (буд. №95-№145) та частини вул. Богуна в сумі 0,34 млн грн.


Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради