Дороге тепло: за прогнозами, вартість газу зростатиме. Отже, зросте і плата за теплі батареї

Таке припущення висловила директор КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» Людмила Тодорович. Вона пояснила причини, що спонукали до підвищення тарифу одразу після початку опалювального сезону, а також нагадала про чинники, які впливають на його формування.
— Лише в серпні ми порадували споживачів централізованого опалення звісткою про зниження тарифу. Тому мені, як керівнику підприємства, прикро, що знову відбулося його коригування в бік збільшення. Але це — вимушений крок. Така необхідність викликана здорожчанням природного газу в жовтні 2020 року — на 25,7%, порівняно з ціною, яка закладалася при розрахунку тарифу, — пояснює Людмила Михайлівна.
Нині підприємство змушене працювати в умовах повної невизначеності, адже НАК «Нафтогаз України» формує ціну на газ лише до 28 числа поточного місяця споживання газу, і за всіма прогнозами вартість лише зростатиме. Скільки коштуватиме природний газ (а це — основний енергетичний ресурс для виробництва теплової енергії) у наступних місяцях, — наразі невідомо. Проте, якщо його вартість і надалі підвищуватиметься, то споживачів чекає чергове підвищення тарифів на послугу з постачання теплової енергії.
— Закликаю всіх не політизувати це питання, адже у своїй діяльності підприємство керується винятково чинними нормативно-правовими актами України, — підкреслює Людмила Тодорович. — Законодавство України прямо забороняє встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, які не відшкодовують їх собівартості. Таке можливо лише у випадку компенсації різниці в тарифах із місцевого бюджету, що, власне, є несправедливим, оскільки перекладе частину витрат мешканців багатоповерхівок на плечі всіх платників податків до місцевого бюджету, у тому числі — й тих, які самостійно закуповують природний газ за ринковою ціною для обігріву своїх помешкань.
Щодо інших міст Житомирської області, то в деяких із них практика постійного дотування теплопостачальних підприємств із бюджету є поширеною. Так, у Житомирі з бюджету було виділено 50 млн грн (із них 42,5 млн — на виплату заробітної плати). У Коростені виділено 3,6 млн грн. Тоді як у Новограді-Волинському — лише 850 тис. грн (на реконструкцію теплових мереж на площі Лесі Українки).
Тому на 103-му засіданні виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради прийнято рішення від 12.11.2020 року №1332 про коригування тарифу на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання та на послугу з постачання теплової енергії (з текстом рішення можна ознайомитися на офіційному сайті міської ради).
Таким чином необхідність коригування тарифів на постачання теплової енергії зумовлена об’єктивними обставинами та відбувається з цілковитим дотриманням норм чинного законодавства. Також не варто забувати про запроваджену державою систему житлових субсидій та пільг для споживачів, які не мають можливості сплачувати повну вартість послуг. Варто пам’ятати, що стабільна робота підприємства та наявність тепла в домівках залежить від кожного з нас!
Підготував Олег БРЮХАНОВ