Хроніка 48/2020

Хроніка 48/2020

УПРОДОВЖ ВИХІДНИХ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПРИПИНИЛИ МАЙЖЕ ПІВТОРИ СОТНІ ПОРУШЕНЬ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2020 р. №956 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. №641», на період із 31 жовтня до 31 грудня 2020 р. на території держави, додатково до протиепідемічних обмежень, забороняється робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування із організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) та робота після 22-ї та до 7-ї години суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування без організації дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.
Упродовж вихідних на території області працювали спеціально створені рейдові групи, до складу яких увійшли поліцейські та представники Держпродспоживслужби, муніципальної інспекції, юридичної підтримки органів місцевого самоврядування та інші. Їх завдання насамперед — ведення роз’яснювальної роботи з громадянами щодо необхідності дотримання тимчасово встановлених правил задля збереження життя та здоров’я.
Було виявлено та припинено 141 адміністративне правопорушення, передбачене ст.44-3 (Порушення правил карантину щодо людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Під час роботи рейдових груп, серед іншого, виявлено та припинено функціонування 12 закладів, у тому числі — торговельних і громадського харчування.
Так, 21 листопада поліцейські зафіксували наявність відвідувачів у двох кафе обласного центру. Упродовж двох вихідних рейдувальники припинили роботу 10 магазинів промислових товарів у різних районах області. У кожному з випадків були оформлені адмінпротоколи, що передані на розгляд до судів.
21 листопада 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» №1000-IX, яким передбачено доповнення статті 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) КУпАП частиною другою такого змісту: перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі — виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу — від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Упродовж вихідних поліцейські проводили роз’яснювальну роботу щодо необхідності обов’язкового використання засобів індивідуального захисту (масок) у публічних місцях. Загалом винесено 90 постанов за ігнорування вказаних вимог закону.
Нагадаємо, що з початку карантину поліцейські Житомирщини припинили понад 2 тисячі правопорушень, пов’язаних із недотриманням визначених законодавством обмежень.
ЗА ДОБУ В ТРЬОХ РАЙОНАХ ОБЛАСТІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАФІКСУВАЛИ НЕЗАКОННІ ОБОРУДКИ З ЛІСОМ
20 листопада на Олевщині рейдова група правоохоронців зупинила в полі поблизу с.Сердюків трактор Т-25. У кабіні знаходилися двоє місцевих жителів, які причепом перевозили деревину. Як з’ясувалося, жодних документів на неї в чоловіків не було. За їх словами, у лісі вони завантажили вже зрубані соснові колоди для власних потреб.
Обставини задокументувала слідчо-оперативна група Олевського відділення поліції. Попередня правова кваліфікація події — ст.185 (Крадіжка) КК України.
Цього ж дня неподалік с. Жеребців працівники сектору реагування патрульної поліції Лугинського ВП ГУНП зупинили автомобіль УРАЛ 4320, в якому перевозилися колоди сосни. За кермом вантажівки перебував 43-річний житель Івано-Франківщини. На вимогу поліцейських він не зміг надати документи на вантаж.
Керманича та вантажівку з деревиною було доставлено до Лугинського відділення поліції. Розпочаті відповідні перевірки в межах кримінального провадження за ст.246 (Незаконна порубка лісу) КК України.
В одному з сіл Романівського району поліцейські під час огляду території місцевої пилорами, що належить 29-річному чоловіку, виявили понад 100 колод необлікованої сосни. Власник не надав документів, які б підтверджували походження деревини.
Усі обставини задокументовані поліцейськими слідчо-оперативної групи Романівського відділення поліції. Лісоматеріали вилучені. Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.246 (Незаконна порубка лісу) КК України. Законодавством подібні протиправні дії караються від штрафних санкцій і до 3 років позбавлення волі.
ПРАВООХОРОНЦІ ЗАТРИМАЛИ ПЕРЕХОЖОГО З НАРКОТИКАМИ
19 листопада, близько 14 години, увагу співробітників кримінальної поліції Новоград-Волинського ВП ГУНП привернув підозрілий чоловік, який рухався однією з віддалених вулиць райцентру.
Оперативники зупинили його для встановлення особи, однак під час бесіди той почав помітно нервувати. Під час поверхневої перевірки в 33-річного жителя райцентру поліцейські виявили згорток із подрібненою рослинною речовиною, що зовні нагадувала наркотичний засіб — канабіс.
На місце події правоохоронці викликали слідчо-оперативну групу. Виявлене вилучили та в подальшому направлять на дослідження в Житомирський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС.
Затриманий пояснив, що «травичку» зберігав нібито для власного вжитку. Поліцейські в межах відкритого кримінального провадження за ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України перевіряють фігуранта щодо причетності до розповсюдження наркотичних засобів на території міста та району.
ВИКРИЛИ ЧОЛОВІКА В ЗБОЧЕНИХ ДІЯХ ВІДНОСНО НЕПОВНОЛІТНІХ
36-річного жителя обласного центру правоохоронці обгрунтовано підозрюють у причетності до виготовлення та розповсюдження в соцмережі фото та відео порнографічного характеру, а також розбещення неповнолітніх. Відповідне кримінальне провадження розслідують слідчі Слідчого управління ГУНП в Житомирській області за оперативного супроводження УСБУ в області та під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури.
У ході досудового розслідування слідчі встановили, що житель Житомира за допомогою мобільного телефону виготовляв фото- та відеоматеріали порнографічного характеру за своєї участі. Ці матеріали через фейкові анонімні акаунти він розповсюджував серед малолітніх дівчат, з якими знайомився в соціальних мережах. Окрім того, чоловік у ході спілкування з дітьми спонукав їх до зйомки та надсилання йому у відповідь відео- та фотоматеріалів аналогічного змісту.
20 листопада правоохоронці провели за місцем проживання фігуранта санкціонований обшук, у ході якого виявили та вилучили докази, які підтверджують причетність чоловіка до вчинення злочинів.
Йому вже повідомлено про підозру у вчиненні понад десятка епізодів кримінальних правопорушень, передбачених ч.2, 3 ст.301 КК України (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) та ще один епізод — за ч.2 ст.156 (Розбещення неповнолітніх) Кримінального кодексу України.
За чинним законодавством за сукупністю вчинених протиправних діянь відносно малолітніх осіб чоловікові може загрожувати до 8 років позбавлення волі.
ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ НАЇЗДУ АВТОМОБІЛЕМ НА ПЕНСІОНЕРКУ В НОВОГРАДІ-ВОЛИНСЬКОМУ
Дорожньо-транспортна пригода, у якій травмовано жительку районного центру, сталася 19 листопада, близько 17:50, на вулиці Пушкіна.
Попередньо, водій автомобіля «Фіат», 41-річний місцевий житель, рухаючись вулицею, учинив наїзд на жінку, яка переходила проїжджу частину. У результаті ДТП пішохід, 73-річна звягельчанка, отримала тілесні ушкодження та доставлена до травматологічного відділення місцевої лікарні. Триває встановлення всіх причин та обставин події.
Поліція звертається до водіїв транспортних засобів: постійно проявляйте пильність стосовно пішоходів, надавайте їм перевагу в русі при проїзді перехресть і пішохідних переходів. Особливо будьте уважні в місцях можливої появи дітей на дорозі.
Шановні пішоходи! Переходьте дорогу винятково у встановлених місцях, переконавшись у безпечності ваших дій. Не виходьте на автошлях раптово, з-за припаркованого автотранспорту та інших перешкод. Пам’ятайте, що навіть за невеликої швидкості руху водій не здатен миттєво зупинити автомобіль, відтак, ступаючи на автошлях, переконайтеся, що керманичі транспортних засобів помітили та зрозуміли ваші наміри.
Відділ комунікації поліції Житомирської області