Фахівці ДСНС закликають батьків дбати про безпеку дітей!

Шановні батьки! Зважаючи на тривожне сьогодення через поширення коронавірусної хвороби COVID-19, тисячі дітей залишаються вдома, що, безумовно, створює певний ризик для їх безпечної життєдіяльності. Особливу небезпеку для дітей у цей час можуть становити обігрівальні прилади, пічне опалення, електрострум тощо. Адже, якщо дитина не знає, як із ними поводитися, намагається їх експлуатувати без нагляду дорослих, — може статися біда.
Згідно зі статистичними даними, найчастіше причинами пожеж, що виникли на Житомирщині за 10 місяців поточного року, стали необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок, печей. Загалом за вказаний період в області зареєстровано 3759 пожеж, під час яких загинула 51 особа, з них — одна дитина. Ще 37 дорослих та 6 дітей отримали травми.
Зокрема, навесні в селі Курчиці Новоград-Волинського району виникла пожежа в приватному будинку, у якому були самі вдома двоє дівчат, 1,4 та 3-х років. У цей час батько був на заробітках у Києві, а мати пішла по справах, заливши доньок наодинці. Почувши дитячий крик, сусід зміг витягнути через вікно старшу дитину. Повернутися за молодшою було вже неможливо — оселя була вся в диму. Тіло дівчинки вогнеборці знайшли на ліжку в одній із кімнат. Як згодом з’ясувалося, до займання, ймовірно, призвело коротке замкнення в електромережі на кухні, що сталося через порушення вимог пожежної безпеки при її влаштуванні.
Нерідко батьки забувають, що неповнолітні повинні бути завжди під наглядом. Цього року через дитячі пустощі виникло вже понад 60 загорянь. Зокрема, 2 листопада в селі Сліпчиці Черняхівського району 6-річний хлопчик грався з сірниками в літній кухні та підпалював папір. Батьки були на роботі. Коли вогонь перекинувся на простирадло, то дитина побігла надвір по допомогу до 16-річного брата, який і викликав рятувальників. На щастя, хлопці не постраждали, вогонь знищив лише домашні речі.
В умовах карантину більшість дітей, залишившись наодинці, після уроків шукають, як себе розважити: граються сірниками, йдуть гуляти в закинуті будівлі тощо. Для світлин у соціальних мережах шукають екстремальні місця для фото, що в результаті нерідко призводить до трагедій. Декілька років тому в Житомирі заради «селфі» 13-річний хлопець забрався на дах потяга. Унаслідок чого він отримав 60% опіків тіла та помер у лікарні.
Безвідповідальність із боку дорослих, залишення дітей у небезпечних умовах навіть на короткий час — це основні чинники, що супроводжують кожен такий випадок. Деякі батьки навіть не цікавляться тим, де їхні діти проводять дозвілля.
Саме тому фахівці Служби порятунку постійно нагадують населенню про наслідки ігнорування дорослими правил безпеки. Тож, аби попередити трагедії, звертаюся до батьків із проханням подбати про безпеку юних українців. Зокрема:

  • тримайте запальнички та сірники в недоступних для малечі місцях і постійно розповідайте їм про небезпеку, яку приховує в собі вогонь;

  • не залишайте дітей удома самих, якщо вони не в змозі самостійно вирішити проблеми, які можуть виникнути;

  • перевірте справність електромережі та не дозволяйте малолітнім дітям самостійно користуватися побутовими приладами;

  • не доручайте дітям наглядати за печами, що топляться;

  • виховуйте в малечі навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом тощо;

  • обов’язково розкажіть дітям, що, у разі виникнення пожежі, необхідно терміново сповістити про це дорослих та Службу порятунку за номером «101».


Пам’ятайте, що безпека вашої дитини — це насамперед ваша особиста відповідальність!
Олександр КРАВЕЦЬ, заступник начальника Управління ДСНС України в Житомирській області