28 листопада — День пам’яті жертв голодоморів

Шановні краяни!
У літопис українського народу чорними літерами назавжди закарбувалися трагічні події голодоморів 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Вони стали масштабною національною трагедією.
Унаслідок умисно створених умов, несумісних із життям, в Україні за різними підрахунками загинули від 1 до 10 мільйонів людей. Надзвичайно висока ціна, яку заплатив наш народ за прагнення до свободи. Це був свідомо й чітко спланований тоталітарним режимом геноцид проти українців.
Штучно створений масовий голод мав на меті не лише фізично знищити людей, а й придушити український національно-визвольний рух, викликати покору і страх. Українському народові, якого ніколи не щадила доля, було завдано глибоку духовну рану, яка донині нестерпним болем пронизує пам’ять його очевидців та сучасне покоління.
Новоград-Волинська міська територіальна громада також відчула на собі нестерпний біль голодоморів. Чи не кожен із нас у ті роки втратив частинку свого родового коріння.
Закликаю в спільній молитві згадати жертв голодоморів. Хай пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу творити добро, жити в мирі та злагоді на рідній землі. Нехай Господь Бог береже і направляє нас в усіх добрих ділах.
Вічна пам’ять жертвам голодоморів!
Микола БОРОВЕЦЬ, міський голова