Хроніка 49/2020

Хроніка 49/2020

ВИКРИЛИ ЧОЛОВІКА У КРАДІЖЦІ ГРОШЕЙ ІЗ БАНКІВСЬКОГО РАХУНКА ЗНАЙОМОГО
У Новограді-Волинському правоохоронці викрили місцевого жителя в крадіжці банківської картки та розпорядженні чужими коштами. Триває досудове розслідування, а правопорушнику може загрожувати до п’яти років позбавлення волі.
До поліції із заявою про крадіжку звернувся 58-річний місцевий житель. Чоловік розповів, що виявив зникнення з власного банківського рахунка близько 2 тисяч гривень, а платіжної картки вдома не знайшов.
Поліцейські з’ясували, що картка зникла з помешкання заявника після того, як у нього в гостях побували знайомі. На телефон чоловіка почали надходити сповіщення про платежі в різних торговельних закладах міста, допоки рахунок не був спустошений.
Як встановили оперативники карного розшуку, пін-код до карткового рахунка був відомий багатьом друзям чоловіка, оскільки він мав ваду здоров’я, проживав самотньо і час від часу просив знайомих сходити до магазину за покупками.
Зрештою поліцейські встановили того, хто скористався необережністю чоловіка: 42-річний містянин визнав, що під час гостювання та спільного розпиття алкогольних напоїв у заявника вдома, викрав картку. Згодом під приводом походу до магазину нібито на прохання господаря дізнався пін-код в інших гостей і пішов витрачати гроші на власні потреби. Коли кошти закінчилися, викинув картку в смітник.
Триває досудове розслідування за ч.2 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Законодавством таке діяння карається арештом на строк від 3 до 6 місяців або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 5 років.
НАЧАЛЬНИК ПОЛІЦІЇ ЖИТОМИРЩИНИ РОЗПОВІВ ПОДРОБИЦІ ЗАТРИМАННЯ ПІДОЗРЮВАНОГО В ЗАМОВНОМУ ВБИВСТВІ
25 листопада начальник Головного управління Національної поліції в області Юрій Олійник прокоментував затримання 41-річного житомирянина, підозрюваного в організації вбивства свого бізнес-партнера. Поліцейські попередили злочинні наміри на початковому етапі їх практичної реалізації.
— Під час перевірки наявної інформації було встановлено, що на початку жовтня 2020 року 41-річний житомирянин, маючи вже тривалий конфлікт із бізнес-партнером, задумав вирішити власні фінансові проблеми, усунувши його фізично. У подальшому чоловік мав намір продати спільне підприємство, орієнтоване на надання послуг у сфері відпочинку, та одноосібно розпорядитись отриманими за нього коштами, — розповів Юрій Олійник.
Для усунення партнера підозрюваний спланував його вбивство, що мало бути замасковане під нещасний випадок, точніше самогубство.
Підозрюваний підшукав виконавця, домовився з ним про суму за учинений злочин — 15 тисяч доларів, передав йому інформацію про партнера (фото, записи розпорядку життя, місць мешкання та відпочинку тощо) та виконав інші дії, які вважав необхідними для організації вбивства.
24 листопада після передачі підозрюваним частини завдатку виконавцеві поліцейські затримали чоловіка. Супротиву він не чинив, оскільки такий розвиток подій для нього був неочікуваним.
— Ми попередили вчинення особливо тяжкого злочину — убивства людини. Ми врятували життя — це головне, тому вважаю, що виконали свої обов’язки максимально, — підсумував Юрій Олійник.
Як повідомляють у поліції, близько місяця тому поліцейські отримали оперативну інформацію про підготовку особливо тяжкого злочину. Для перевірки відомостей слідчі відкрили кримінальне провадження, відповідно до статей 14 (Готування до кримінального правопорушення) та 115 (Умисне вбивство) КК України. У ході досудового розслідування правоохоронці провели низку слідчо-розшукових заходів, у тому числі — непублічного характеру. У результаті вказана інформація знайшла своє підтвердження.
24 листопада слідчі СУ ГУНП, поліцейські Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції та бійці КОРДу затримали 41-річного жителя обласного центру після передачі ним завдатку для виконання злочинного наміру.
Наразі він затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. Вирішується питання про оголошення чоловікові підозри за ст.15 (Замах на кримінальне правопорушення), п.6 (з корисливих мотивів), п.11 (вчинене на замовлення) ч.2 ст.115 (Умисне вбивство) КК України.
Подібні протиправні дії караються до 15 років позбавлення волі або довічним ув’язненням.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

РЯТУВАЛЬНИКИ ВИВІЛЬНИЛИ ДВОРІЧНУ ДИТИНУ ІЗ ЗАЧИНЕНОЇ КВАРТИРИ
25 листопада, об 11:26, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в Новограді-Волинському в зачиненій квартирі знаходиться малолітня дитина. Необхідна допомога, щоб відчинити двері оселі.
На місці пригоди з’ясувалося, що батько дворічної дівчинки вийшов на декілька хвилин із квартири. Дівчинка, граючись, зачинила двері зсередини. Коли батько повернувся, то донька вже заново відкрити житло не змогла. Чоловік набирав номери служб екстреної допомоги та продовжував говорити з дитиною на сходовій клітині.
Квартира знаходилася на четвертому поверсі п’ятиповерхового житлового будинку. За допомогою аварійно-рятувального обладнання бійці ДСНС відчинили двері. Дівчинка увесь цей час знаходилася на порозі та кликала батьків. Допомога медиків малечі не знадобилася. Переляканий тато щиро подякував рятувальникам за оперативну та ефективну допомогу.
УПРОДОВЖ ДОБИ РЯТУВАЛЬНИКИ ЛІКВІДУВАЛИ ДВІ ПОЖЕЖІ В ПРИВАТНИХ ОБІЙСТЯХ СЕЛЯН
25 листопада, о 06:39, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку в с.Красилівці Новоград-Волинського району.
По прибуттю рятувальників до місця події з’ясувалося, що вогонь встиг знищити покрівлю будинку на площі 84 кв.м. До цього призвело пізнє повідомлення та легкозаймистість самої оселі.
Рятувальники зосередили свої дії на гасінні оселі та відбивання полум’я від поруч розташованих декількох господарчих будівель.
О 07:10 пожежу локалізовано та о 10:05 — ліквідовано. Унаслідок надзвичайної події вогнем знищено будинок. Однак бійцям ДСНС вдалося запобігти перекиданню полум’я на господарчі будівлі. За попередньою інформацією, до займання могло призвести необережне поводження з вогнем самого власника.
Загоряння ще однієї оселі цього ж дня вогнеборці ліквідували в Малині. Там осередком займання виявився тліючий диван, який бійці ДСНС швидко загасили підручними засобами.
Унаслідок обох пожеж загиблих та травмованих не виявлено. Остаточні причини загорянь встановлюють фахівці.
УДСНС України в Житомирській області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ШВИДКО РОЗШУКАЛИ НАПАДНИКА НА МОЛОДУ ЖІНКУ
Подія сталась увечері, 26 листопада, в обласному центрі. Малознайомий чоловік, який прийшов на прийом масажу, напав на житомирянку в її ж квартирі. Поліцейські швидко встановили особу та затримали підозрюваного у вчиненні тяжкого злочину. Розпочато кримінальне провадження.
Близько 21 години до Житомирського відділу поліції надійшло повідомлення про напад на жительку обласного центру. Потерпіла, 26-річна жінка, розповіла, що годину тому до її квартири за попередньою домовленістю на процедуру масажу прийшов чоловік, якого вона знала лише на ім’я. У помешканні, крім господарки, нікого не було. Тож візитер цим і скористався: він спричинив жінці тілесні ушкодження, а коли та втратила свідомість, виніс із її оселі близько 2 тисяч гривень і особисті речі. Отямившись, потерпіла звернулася по допомогу до сусідів, і ті зателефонували на спецлінію «102».
Встановити кривдника заявниці поліцейським вдалося швидко, завдяки першочерговим заходам, у тому числі — непублічного характеру. Уже за кілька годин оперативники карного розшуку Житомирського відділу поліції та патрульні ТОРу розшукали підозрюваного на території одного з підприємств міста, де він працював, а заодно і тимчасово мешкав.
— Затриманим у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України є 34-річний уродженець Криму. Про чоловіка відомо, що він раніше притягувався до кримінальної відповідальності за особливо тяжкий злочин і відбував покарання в одній із пенітенціарних установ на Житомирщині. З місць позбавлення волі звільнився минулого року, — розповів т.в.о. начальника Житомирського ВП ГУНП Сергій Синявський.
Під час затримання в чоловіка вилучені речі, викрадені з квартири заявниці, та інші докази його причетності.
Вчинення розбійного нападу поліцейські розслідують у межах розпочатого відповідного кримінального провадження. У ході досудового розслідування можлива додаткова правова кваліфікація окремих обставин.
За чинним законодавством, подібні протиправні дії можуть обернутися для чоловіка позбавленням волі на строк до 7 років.
ВИЯВЛЕНО НЕЗАКОННУ ПОРУБКУ ТА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ЛІСУ У ДВОХ РАЙОНАХ
26 листопада на Олевщині інспектори поліції зупинили підводу з сосновими колодами. З’ясувалося, що місцевий житель вирубав дерева в лісосмузі. А в Попільнянському районі правоохоронці зупинили вантажівку з деревиною, водій якої не надав жодних документів, що підтверджували законність її перевезення. В обох випадках розпочаті відповідні перевірки.
Пізно ввечері, 26 листопада, працівники підрозділу превентивної діяльності Олевського відділу поліції неподалік с.Калинівки зупинили підводу під керуванням 36-річного місцевого жителя. Чоловік перевозив соснові колоди, не маючи жодних документів про походження та легальність лісопродукції.
Надалі з’ясувалося, що цього дня він разом зі своїм односельцем вирубали 8 сосен у лісосмузі неподалік с.Калинівки, а тепер перевозив усе до місця проживання. Віз із вантажем поліцейські вилучили.
У Попільнянському районі працівники Управління стратегічних розслідувань в області НПУ на дорозі неподалік с.Мохначки зупинили для перевірки автомобіль ЗІЛ під керуванням 69-річного жителя райцентру. Під час огляду в кузові виявили дубові колоди. Як з’ясувалося, водій не мав жодних документів, що підтверджували б легальність перевезення лісу. Автомобіль із вантажем вилучили.
Триває подальше з’ясування всіх обставин правопорушень.
Попередня правова кваліфікація подій — ч.1 ст.246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) КК України. Законодавством таке правопорушення карається штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області