Соціальний захист осіб з інвалідністю

3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, який спрямований на посилення уваги до проблем осіб з інвалідністю, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу й милосердя до людей з особливими потребами.
Станом на 01.12.2020 року в Новоград-Волинський міській територіальній громаді проживає 4267 осіб з інвалідністю, з них — 289 дітей.
Підтримка осіб з інвалідністю в міській територіальній громаді здійснюється як за рахунок коштів державного бюджету (пенсії, пільги, адресна допомога, компенсації), так і в межах місцевих програм соціального захисту.
За 2020 рік:

  • 828 особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю призначено державну соціальну допомогу на суму 18 млн 690 тис. грн;

  • 175 матерям, які доглядають за дитиною з інвалідністю, виплачується надбавка на догляд, оскільки вони не працюють (із них надбавку на дітей віком до 6 років отримують 29 осіб, на дітей віком від 6 до 18 років — 146 осіб) на суму 1 млн 113 тис. грн;

  • 86 осіб, які проживають разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, отримали кошти в сумі 1 млн 917 тис. грн;

  • 236 особам призначена державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю призначена та виплачена на суму 4 млн 500 тис. грн.


Із метою забезпечення людей з особливими потребами засобами реабілітації, упродовж 11 місяців 2020 року видано 720 направлень на забезпечення протезно-ортопедичними виробами та технічними засобами реабілітації на суму 4 млн 627 тис. грн. Із початку року особи з інвалідністю отримали 16 крісел-колісних з електроприводом (електроскутерів), 46 одиниць крісел-колісних, 720 одиниць протезно-ортопедичних виробів та 132 інші засоби реабілітації.
У 2020 році виплачено грошову компенсацію 6 особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи (АТО/ООС) за належні для отримання житлові приміщення, на суму 6 млн 25 тис. грн.
На обліку в департаменті праці, соціальної та сімейної політики Житомирської обласної державної адміністрації для забезпечення спецавтотранспортом перебуває 86 осіб з інвалідністю.
Грошову компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування за 2020 рік виплачено 9 особам з інвалідністю, які в установленому порядку забезпечені автомобілем на суму 3,8 тис. грн, компенсацію на транспортне обслуговування виплачено 97 особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, які, відповідно до законодавства, мають право на безоплатне або пільгове забезпечення автомобілями — на 44,3 тис. грн.
На обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням перебуває 1160 осіб з інвалідністю різних категорій.
Оздоровлено за рахунок коштів державного бюджету 111 осіб з інвалідністю різних категорій на суму 665,7 тис. грн.
Грошову компенсацію замість санаторно-курортної путівки отримали 77 осіб з інвалідністю внаслідок війни та загального захворювання — на 40,5 тис. грн, 21 особа, інвалідність яких пов’язана з наслідком Чорнобильської катастрофи, — на 12,0 тис. грн.
Надано матеріальну допомогу за рахунок коштів державного бюджету 25 особам з інвалідністю, які потрапили в складні життєві обставини, на суму 20,7 тис., 163 особам з інвалідністю, які перебувають у скрутному матеріальному становищі, виплачено одноразову грошову допомогу на лікування на суму 322,5 тис. грн із місцевого бюджету.
Проведено відшкодування витрат за придбані лікарські засоби по пільгових рецептах 49 громадянам з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на суму 67,2 тис. грн.
На території громади проживає 76 осіб з інвалідністю І та ІІ групи, які мають вади зору. Відповідно до міської комплексної програми «Соціальний захист на 2018-2021 роки», нараховані пільги на житлово-комунальні послуги в розмірі 50%, на що спрямовано 151,1 тис. грн.
У 2020 році запроваджений новий механізм забезпечення для реабілітації дітей з інвалідністю за принципом «гроші ходять за людиною», що дозволяє забезпечити адресність, прозорість та підвищити якість надання реабілітаційних послуг.
Реабілітаційними заходами охоплено 15 дітей з інвалідністю на суму 263,0 тис. грн у Міжнародній реабілітаційній клініці Козявкіна (м. Трускавець) та реабілітаційному центрі «Еліта» (м.Львів).
При потребі, відповідно до заяв та рекомендацій індивідуальної програми реабілітації, діти з інвалідністю проходять курс соціальної реабілітації в місцевому Центрі соціальної реабілітації дітей з інвалідністю, де протягом року реабілітаційні послуги отримали 103 дитини.
Лише спільними зусиллями можливо подолати існуючі проблеми щодо забезпечення всіх прав людей з інвалідністю. Переймаючись буденними проблемами, ми постійно повинні замислюватися над непростою долею осіб з інвалідністю, не забуваючи про те, що поруч живуть ті, хто потребує сторонньої допомоги, уваги та підтримки.
Лілія ХРУЩ, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради