Хроніка 50/2020

Хроніка 50/2020

УПРОДОВЖ ВИХІДНИХ 36 РЕЙДОВИХ ГРУП ПОЛІЦІЇ ОБЛАСТІ МОНІТОРИЛИ ДОТРИМАННЯ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ
5-6 грудня на території області продовжували роботу рейдові групи поліцейських та інших зацікавлених органів для забезпечення дотримання громадянами встановлених карантинних обмежень. За цей період оформлені 119 адміністративних протоколів та постанов. Загалом із початку обмежувального періоду зафіксовано 3289 порушень встановлених заборон.
Упродовж суботи та неділі на території області працювали спеціально створені рейдові групи, до складу яких увійшли поліцейські, представники Держпродспоживслужби, муніципальної інспекції, юридичної підтримки органів місцевого самоврядування та інших. Їх завдання насамперед — ведення роз’яснювальної роботи з громадянами щодо необхідності дотримання тимчасово встановлених правил задля збереження життя та здоров’я.
Переважна більшість адміністративних матеріалів, а їх за вихідні було складено 119, стосувалися перебування людей у громадських місцях або транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту. Поряд із попереджувальною роботою поліцейські винесли 77 постанов за відверте ігнорування вказаних норм закону.
У результаті перевірок було складено 42 адміністративних протоколи за ознаками правопорушень, передбачених ч.1 ст.44-3 (Порушення правил карантину щодо людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення.
У ДТП В с.НАТАЛІВЦІ ЗАГИНУВ ПІШОХІД
Дорожньо-транспортна пригода сталася 5 грудня неподалік с.Наталівки Новоград-Волинського району. Унаслідок отриманих травм пішохід загинув на місці. Поліція розпочала досудове розслідування.
Дорожньо-транспортна пригода сталася на 227-му км автодороги «Київ — Чоп» близько 17:25.
Попередньо, водій автомобіля «Hyundai», 34-річний житель Київської області, рухаючись у напрямку Рівного, здійснив наїзд на чоловіка, який переходив дорогу. Унаслідок ДТП пішохід загинув на місці події.
Попередня правова кваліфікація — ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Триває з’ясування всіх обставин.
Шановні учасники дорожнього руху! Поліція вкотре закликає до неухильного дотримання Правил дорожнього руху. Пам’ятайте: темна пора доби є одним із чинників, що підвищує ризик потрапляння в ДТП.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У НОВОГРАДІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ ХУЛІГАНСТВО НА АЗС
2 грудня на одній із автозаправних станцій райцентру через раптовий конфлікт виникла сутичка між кількома чоловіками. За вказаним фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження. Троє молодиків затримано. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.
Повідомлення про бійку в приміщенні АЗС надійшло до поліції близько 22:30. На місці події поліцейські з’ясували, що зроблене одним із чоловіків, жителем столиці, зауваження іншому щодо некоректної поведінки призвело до сутички. На підмогу агресивному відвідувачу прийшли ще двоє його товаришів, які завдали травми 36-річному киянинові. Потому троє молодиків утекли, скориставшись автомобілем, а потерпілий звернувся за медичною допомогою.
У ході з’ясування обставин поліцейські встановили особи хуліганів — жителів м. Новограда-Волинського, 1993, 1985 та 1975 років народження. Їх було затримано в порядку
статті 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Подію кваліфіковано за ознаками правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.
Інші інформагентства надали більше подробиць щодо інциденту. Зокрема, Police Control Ukraine поінформував, що на Житомирщині битою побили посадовця ГУ «К» СБУ.
У Новограді-Волинському побили заступника начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України Артема Капелюха. Про це Police Control Ukraine стало відомо з добового зведення поліції області.
Увечері 2 грудня до поліцейських Новоград-Волинського ВП надійшло повідомлення від оператора АЗС «БРСМ-Нафта», що на території станції, розташованої по вул.Житомирській, відбувається бійка за участі чотирьох осіб.
На місце приїхали поліцейські та встановили, що троє чоловіків, перебуваючи в приміщенні АЗС, після словесного конфлікту, вчинили бійку з жителем Києва Капелюхом Артемом Вікторовичем. Під час бійки один із чоловіків схопив бейсбольну биту, яка була на вітрині магазину при АЗС, і завдав удару СБУшнику по голові. Після бійки троє нападників втекли з місця події на сірому «Оpel Astra» іноземної реєстрації.
Пізніше їхні особи встановили і затримали. Це — непрацюючі місцеві мешканці.
Працівник СБУ отримав забійну рану голови, йому надали медичну допомогу на місці без госпіталізації. Під час опитування в статусі потерпілого Артем Капелюх представився заступником начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.
За матеріалами відділу комунікації поліції Житомирської області та Police Control Ukraine

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ ТРЬОХ МАГАЗИННИХ ЗЛОДІЇВ
Із полиці магазину побутової хімії та косметики, що в Новограді, зникли вартісні парфуми та чоловічий косметичний засіб на суму понад 1200 гривень. Про це до поліції 3 грудня повідомила адміністратор торговельного закладу. Поліцейські з’ясували, що крадіжку вчинено цього ж дня. До неї причетний 45-річний житель одного із сіл Новоград-Волинського району. Викрадений товар у нього вилучений.
У Житомирі працівники служби безпеки гіпермаркету заявили до поліції про крадіжку чоловічої куртки вартістю близько 3 тисяч гривень. У результаті першочергових заходів правоохоронці з’ясували, що подія трапилася кількома днями раніше, і встановили причетного до неї — 32-річного жителя Житомирського району. Свою вину чоловік визнав, викрадена річ у нього вилучена.
У ще одному житомирському магазині молодик проніс повз касу дві куртки. Це помітили працівники закладу і сповістили поліцейських. На місці події патрульні виявили неоплачений товар у 17-річного житомирянина. Триває з’ясування всіх обставин.
За всіма вказаними фактами поліцейські розпочали кримінальні провадження за ч.1 ст.185 (Крадіжка) КК України. Викритих осіб правоохоронці перевіряють на причетність до інших подібних правопорушень. За чинним законодавством таємне заволодіння майном карається штрафом, громадськими або виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У ЧИЖІВЦІ ВАНТАЖІВКА ПЕРЕГОРОДИЛА ДОРОГУ — ДОПОМОГУ НАДАЛИ РЯТУВАЛЬНИКИ
5 грудня, о 10:36, рятувальники виїжджали на допомогу водію вантажівці MAN, який ще вночі збився зі шляху та застряг у ямі на грунтовій дорозі в с.Чижівці Новоград-Волинського
району, тим самим перекривши її. Оскільки поруч не було інших автівок, щоб його витягти, то чоловік вирішив заночувати в машині, а зранку вже шукати допомогу.
За вказаними координатами було спрямовано черговий караул 10-ї Державної пожежно-рятувальної частини. Після деяких спроб витягнути його лебідкою, рятувальникам вдалося це зробити за допомогою троса, який вони зачепили за вантажівку та пожежний автомобіль. Після цього бійці ДСНС проконтролювали, що водій може самостійно продовжити свій рух далі та повернулися до розташування частини.
УДСНС України в Житомирській області

ВИКРИЛИ МОЛОДИКА В НЕСАНКЦІОНОВАНОМУ ВТРУЧАННІ В ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
Поліцейські відділу протидії кіберзлочинам в області встановили причетність 33-річного житомирянина до правопорушень у сфері інтелектуальної власності. За місцями розташування його Інтернет-магазину та проживання проведені санкціоновані обшуки. Триває подальше розслідування.
Досудове розслідування проводиться слідчими Житомирського відділу поліції за ознаками правопорушення, передбаченого ч.2 ст.361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України.
Попередньо встановлено, що житель обласного центру, маючи спеціальну підготовку та володіючи знаннями у сфері IT-технологій, створив Інтернет-магазин, де серед іншого надав послуги із перепрограмування ігрових консолів Playstation. Тобто, несанкціоновано втручався в програмне забезпечення компанії SIEE, змінюючи його та створюючи можливість уникати необхідності використовувати ліцензовану версію продукту. За приблизними підрахунками, сума завданого збитку складає близько 50 тисяч гривень.
Під час обшуків було вилучено низку гаджетів, оптичні та жорсткі диски, мобільні телефони, флеш-накопичувачі, ігрові консолі, бухгалтерські документи, гроші та інше. Усі носії інформації направлено на відповідне експертне дослідження. За результатами його проведення вирішуватиметься питання щодо остаточної кваліфікації події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області