Презентовано книгу «Підприємства, установи, заклади міста Новограда-Волинського. Історія і сучасність»

Презентовано книгу «Підприємства, установи, заклади міста Новограда-Волинського. Історія і сучасність»

У 2020 році вийшло у світ п’яте видання із серії «Історія міста» — книга «Підприємства, установи, заклади міста Новограда-Волинського. Історія і сучасність». У ній містяться історії розвитку та основних досягнень підприємств і установ, що створювали й створюють економічний та соціальний потенціал міста, їх трудових колективів.
Книга стала результатом майже чотирирічної праці редакційної групи під головуванням Оксани Гвозденко, на той час заступника міського голови. Також над упорядкуванням видання працювали Лариса Заєць, начальник відділу культури і туризму міської ради, Олена Жовтюк, директор Новоград-Волинського краєзнавчого музею, Людмила Онищук, директор міської централізованої бібліотечної системи, Тетяна Балаушко, методист інформаційно-методичного центру (нині — головний спеціаліст) управління освіти і науки міської ради, Андрій Наумов, учитель історії, Ігор Боремський, фотограф, Віктор Ваховський, краєзнавець, та Ліна Наумець, краєзнавець, почесний громадянин міста Новограда-Волинського.
Підсумкове засідання редакційної групи і, власне, презентація видання відбулися в Новоград-Волинському краєзнавчому музеї. З новим творчим доробком усіх причетних привітала секретар міської ради Оксана Гвозденко, яка зазначила, що Новоград-Волинський має славну історію, динамічну сучасність та перспективне майбутнє. Знати історію рідного краю — це показник освіченості та вихованості людини, тому ця книга є цінною та принесе користь тим, хто долучиться до її читання.
У виданні зібрані дані про підприємства, що вже стали історією, а також про ті, що нині успішно працюють. Також описано державні, військові, освітні, медичні, спортивні установи, заклади культури та громадські об’єднання. Зібрано чимало архівних матеріалів, аби з часом зберегти історичну пам’ять про розвиток Новограда-Волинського.
Власними враженнями від роботи над укладанням видання поділилися Ліна Наумець, Віктор Ваховський та Андрій Наумов, яких за особистий внесок у вихід книги у світ було відзначено Почесними грамотами Новоград-Волинської міської ради.
Робота над створенням цієї книги — накопичення матеріалу, редагування, впорядкування та опрацювання фотоматеріалів — почалася ще в 2017 році, коли редакційна група звернулася до керівників трудових колективів із проханням надати матеріали з історії своїх підприємств. Однак відгукнулися не всі. Тому, як зазначалося під час презентації, робота зі збору матеріалів про підприємства, установи та заклади міста Новограда-Волинського матиме продовження. Далі буде…
Алла ВИГОВСЬКА, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради