Хроніка 51/2020

Хроніка 51/2020

СПІВРОБІТНИКИ СЛУЖБИ СУДОВОЇ ОХОРОНИ ВЧИЛИСЯ ЗАХИЩАТИ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ СУД ВІД ПОРУШНИКІВ ПОРЯДКУ
10 грудня на базі Новоград-Волинського міськрайонного суду пройшло тактико-спеціальне заняття для співробітників підрозділів охорони та резерву другої черги Територіального управління Служби судової охорони в Житомирській області.
Керівник навчань, заступник начальника управління зі служби, підполковник Служби судової охорони Андрій Лозко перевірив дотримання співробітниками протиепідемічних вимог та заходів особистої безпеки, а начальник відділу з професійної підготовки та підвищення кваліфікації, майор Служби Олександр Кравченко провів інструктаж щодо готовності співробітників до виконання практичних завдань.
Судові охоронці ознайомилися зі специфікою охорони та забезпечення безпеки суду, який був прийнятий під охорону 25 листопада 2020 року. Вони відпрацювали тактичні прийоми витіснення порушників громадського порядку під час спроби блокування ними входу до будівлі суду, а також у разі вчинення ними безладів на прилеглій до суду території та в залі судового засідання. У ролі нападників виступили співробітники апарату територіального управління.
«Заняття проведене для здобуття новопризначеними співробітниками Служби практичних вмінь своєчасно реагувати на зміну обстановки та виникнення нештатних ситуацій на території чи в будівлі суду. Особлива увага приділена взаємодії співробітників підрозділу охорони з групою швидкого реагування управління, яка виїздить у разі ускладнення обстановки на об’єкті охорони», — зазначив начальник Територіального управління Служби в Житомирській області, полковник Служби судової охорони Геннадій Герасимчук.
Практичні навички, отримані співробітниками Служби судової охорони під час спільних із представниками інших силових структур і правоохоронних органів тренувань, дадуть змогу їм діяти організовано, чітко та злагоджено в разі виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах охорони.
Новоград-Волинський міськрайонний суд взятий під охорону Службою судової охорони менше місяця тому, і вже за цей час співробітники наряду не допустили пронесення до приміщення суду 15 заборонених предметів — ножів та газових балончиків.
Пресслужба Територіального управління Служби судової охорони в Житомирській області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО В ШАХРАЙСТВІ
Поліцейські встановили особу та місце знаходження чоловіка, який під приводом зателефонувати виманив мобільний у звягельчанина. Триває досудове розслідування.
9 грудня до Новоград-Волинського відділу поліції звернувся 44-річний житель райцентру із повідомленням про ошуканство. Заявник розповів, що цього дня знайомий попросив у нього мобільник нібито для дзвінка. Отримавши гаджет знайомець, розмовляючи по телефону, раптом утік. Заявник звернувся за допомогою до поліцейських.
Прибувши на місце події, поліцейські сектору реагування швидко встановили особу ймовірного шахрая та розшукали чоловіка. Ним виявився 31-річний місцевий житель. Його доставили до поліційного відділу для встановлення всіх обставин події. Чоловік визнав свою провину, мобільний телефон у нього вилучили.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч.2 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Крім того, чоловік уже є підозрюваним за двома кримінальними провадженнями — за вчинення крадіжки та шахрайства.
За такі дії йому може загрожувати покарання від штрафу до 3 років позбавлення волі.
Поліцейські вкотре закликають громадян дбати про збереження власного майна та не довіряти незнайомцям. У ситуаціях, схожих на вищевказану, варто дотримуватися низки простих правил:

  • не передавайте нікому до рук свої телефони, планшетні комп’ютери та іншу техніку, якщо з таким проханням до вас звертаються незнайомці під різними сумнівними приводами;

  • у випадку, коли до вас звертаються з проханням терміново викликати «швидку допомогу», повідомити про злочин, інших екстремальних обставин, — зробіть це самі, уточнивши адресу та дані того, хто потребує допомоги. Шахраї зазвичай одразу відмовляються від своїх намірів;

  • батькам необхідно щоразу нагадувати про обережність власним дітям. Розкажіть їм, що не можна вихвалятися модними гаджетами, особливо — серед незнайомців, у громадському транспорті, на вулиці, на ігрових майданчиках тощо. Варто ігнорувати прохання однолітків та дорослих «подивитися», як працюють функції телефону, пограти в гру, зателефонувати тощо.


Відділ комунікації поліції Житомирської області

ФАХІВЦІ ДСНС ПОСИЛЮЮТЬ ПРОФІЛАКТИЧНУ РОБОТУ СЕРЕД СІМЕЙ, ЯКІ ОПИНИЛИСЯ В СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ
Рятувальники, спільно із соціальними працівниками та фахівцями ювенальної превенції, провели протипожежне обстеження житлово-побутових умов проживання багатодітних сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Профілактична робота проводилася в містах Новограді-Волинському та Баранівці.
Першочерговою метою організаторів заходу стало вивчення умов проживання таких сімей у зимовий період. Зокрема, справності в помешканнях пічного опалення, електрообладнання, а також проведення профілактичної роботи з батьками та їхніми дітьми стосовно дотримання правил пожежної безпеки в побуті. Особливу увагу батьків акцентовано на небезпеці залишення малолітніх дітей без нагляду, адже цього року з їхньої вини в області вже сталося 64 пожежі і 6 бешкетників під час таких пожеж отримали травми різних ступенів важкості.
Не залишили поза увагою й інші зимові небезпеки: тонкий лід, обмороження та переохолодження, а також використання різноманітної піротехніки під час новорічних та різдвяних свят.
Загалом рейдовики обійшли 26 родин та вручили дорослим пам’ятки безпеки при експлуатації приладів опалення та електрообладнання, що допоможуть привести їхні оселі в безпечний стан.
РЯТУВАЛЬНИКИ ПІДНЯЛИ ЧОЛОВІКА ЗІ СТІЧНОГО КАНАЛУ
11 грудня, о 22:53, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в м.Новограді-Волинському до канави впав чоловік. Постраждалого необхідно було вилучити з водойми.
По прибуттю чергового караулу рятувальників до місця виклику було встановлено, що в стічному каналі знаходиться людина, яка не рухається, але подає негучні звуки. За допомогою висувної драбини один із бійців ДСНС спустився до постраждалого. Чоловік уже корчився від болю. З видимих ушкоджень — у нього була розбита голова. Рятувальник обв’язав його мотузкою, а бійці драбиною підняли травмованого на поверхню, переклали його на ноші й транспортували до автомобіля екстреної медичної допомоги.
Як з’ясувалося згодом, 67-річний чоловік поїхав того дня на велосипеді набрати води. Дорогою до джерела через сильну ожеледицю він не впорався з керуванням та впав до стічного каналу на своєму транспортному засобі. Увечері дружина з донькою вирушили на пошуки батька і побачили його в проваллі. Жінки зрозуміли, що самотужки йому не допоможуть, тому й набрали номер «101».
УДСНС України в Житомирській області

ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ ПОЛІЦІЯ ЖИТОМИРЩИНИ ЗАФІКСУВАЛА МАЙЖЕ 190 ДТП ЗА УЧАСТІ НЕТВЕРЕЗИХ ВОДІЇВ
Унаслідок безвідповідальності водіїв та пішоходів, які дозволили собі перебувати на автошляху в стані сп’яніння, загинули 7 людей, ще 75 — отримали травми. Загалом на дорогах області загинуло майже 150 людей. Тож поліцейські закликають водіїв та пішоходів відповідально ставитися до заходів безпеки та суворо дотримуватися Правил дорожнього руху.
За інформацією Управління превентивної діяльності ГУНП області, за 11 місяців 2020 року на території Житомирщини сталося понад 3500 ДТП, у яких загинули 148 людей та ще понад 1100 — травмовано. За аналогічний період минулого року в ДТП загинуло 167 людей, а травми отримали понад 1189.
Серед цієї кількості правоохоронці зафіксували 187 дорожньо-транспортних пригод, учинених водіями, які керували автомобілями в нетверезому стані. У результаті таких подій загинули 7 людей, ще 71 — отримали травми різного ступеня тяжкості. Також під колеса автомобілів потрапили 4 нетверезих пішоходи, усі вони були травмовані.
Із початку 2020 року зареєстровано 152 дорожньо-транспортних пригоди за участю дітей, у яких, на жаль, 7 загиблих, ще 148 отримали травми.
За видами ДТП розподілились таким чином: понад 50% ставалися в результаті зіткнення рухомих транспортних засобів, ще в понад 15% — зіткнення з нерухомим транспортним засобом. У 7,5% випадків пішоходи потрапляли під колеса автомобілів (268 ДТП).
Найчастіше загибель людей ставалася через зіткнення транспортних засобів (33%), наїзд на пішохода (31%) та наїзд на перешкоду (14%). У таких же видах автопригод, а також через перекидання транспортних засобів (у 9,5% випадків) відбувалось і травмування людей.
Поліцейські відзначають, що найпоширенішими причинами ДТП залишаються порушення правил маневрування, недотримання дистанції, перевищення безпечної швидкості та порушення правил проїзду перехресть. Саме через перевищення безпечної швидкості руху сталася кожна сьома ДТП з постраждалими, у них загинули 78 людей, а ще 485 — отримали травми.
Поліцейські нагадують учасникам дорожнього руху про важливість дотримання правил безпеки, що допоможуть уникнути аварійних ситуацій на дорозі.
Якщо ви побачили, що хтось потрапив у скрутне становище через негоду чи технічну несправність, не будьте байдужими: запропонуйте посильну допомогу, викличте аварійні служби або зателефонуйте за номером «102».
Відділ комунікації поліції Житомирської області