Час обирати здоров’я

З настанням холодів зростає актуальність захворювання на грип та інші ГРВІ. Зважаючи ще й на те, що Україна перебуває в стані епідемії COVID-19, загроза зараження грипом на тлі COVID-19 чи навпаки, значна. Як мінімум, це зумовлює важкість перебігу, високий ризик розвитку ускладнень та несприятливих наслідків.
За даними МОЗ України, в епідемічному сезоні 2020-2021рр. на території України циркулюватимуть три штами вірусу грипу:

  • штам грипу А (Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1);

  • штам грипу А (Hong Kong/2671/2019 (H3N2);

  • штам вірусу В (Washington/02/2019 (лінія B/Victoria);

  • штам вірусу В (Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).


Джерелом інфекції при ГРВІ та грипі є хвора людина. Шлях передачі — повітряно-крапельний. Найбільш небезпечним серед ГРВІ є грип. Це обумовлено як важкістю перебігу, так і можливими ускладненнями.
Здебільшого від зараження до перших проявів хвороби минає одна-дві доби, а інколи — декілька годин. Вірус, що потрапив на слизову оболонку носоглотки, швидко розповсюджується, вражаючи здорові клітини. Це зумовлює відомі клінічні прояви хвороби.

  1. Існують певні особливості клінічного перебігу грипу в різних вікових групах.
    У дітей молодшого віку передусім можуть з’явитися симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми), навіть на тлі субфебрильної температури тіла (37-37,9°С).
    У осіб похилого віку на тлі ГРВІ загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви хвороби.

  2. Захворювання здебільшого починається гостро, із проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м’язовий біль, порушується сон. Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія (почервоніння), одутлість, блискучі очі, що нагадує обличчя заплаканої дитини.

  3. Здебільшого на другу добу хвороби з’являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.

  4. Уже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С й утримуватися на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля, що триває довше 5-7 діб, це свідчить про розвиток ускладнень.

  5. При появі ознак хвороби пацієнт підлягає ізоляції в окрему кімнату і виклику лікаря. Хворого варто забезпечити рясним підкисленим питтям.

  6. Лікування ГРВІ та грипу є складною проблемою, тому його має визначати фахівець.


При грипі не можна:

  • збивати температуру тіла нижче 38°С, тому що при температурі від 37-38°С в організмі утворюється противірусний білок інтерферон. Винятком можуть бути діти — для попередження в них фебрильних судом;

  • самовільно приймати антибіотики.


Профілактичні заходи мають бути спрямовані насамперед на підвищення резистентності організму до дії збудників грипу та ГРВІ. Найбільш ефективною при цьому є вакцинація протигрипозною вакциною в передепідемічний період.
Ефективними є такі методи профілактики:

  • повноцінне харчування з включенням у раціон продуктів, багатих на вітамін С;

  • загартовування організму;

  • уживання загально-зміцнювальних засобів та продуктів, що містять природні фітонциди: цибулі, часнику, хрону;

  • можна застосовувати адаптогени рослинного походження: настоянку ехінацеї, женьшеню, родіоли рожевої, екстракт елеутерококу.


Високоефективними є рекомендації загального санітарно-гігієнічного спрямування, зокрема: часте миття рук із милом; провітрювання приміщень, вологе прибирання; прикривання носа та рота одноразовою маскою, серветками.
Не потрібно займатися самолікуванням, адже це небезпечно. Лише при своєчасному і правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням.
В.КОРПАЧ, координатор за напрямком «Інфекційні хвороби» в міськрайТМО