Інформація про призначення субсидій на опалювальний сезон 2020-2021 рр.

Субсидія на житлово-комунальні послуги призначається, відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. №848.
Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу.
Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто, за місцем реєстрації особи, з урахуванням усіх зареєстрованих осіб.
За рішенням місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування субсидія може бути призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.
За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.
Також комісії можуть приймати рішення щодо неврахування при призначенні субсидії окремих осіб із числа зареєстрованих, які фактично не проживають за місцем реєстрації.
Житлову субсидію за рішенням комісії не може бути призначено в разі, коли в члена домогосподарства або в члена сім’ї особи зі складу домогосподарства відсутні доходи та не сплачено єдиний соціальний внесок, та особи, які перебували за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.
Житлова субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону.
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 р. №247 «Про особливості надання житлових субсидій», у жовтні 2020 року на опалювальний сезон призначені субсидії без звернення для категорій сімей, які раніше мали звертатися за призначенням субсидії на наступний термін, а саме:

  • у складі яких є особи з доходами менше мінімальної зарплати;

  • у складі яких кількість фактично проживаючих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих;

  • внутрішньо переміщеним особам;

  • особам, які орендують житлове приміщення.


При розрахунку враховані доходи громадян за І півріччя 2020 року, тобто, з січня по червень 2020 року. Для непрацюючих пенсіонерів — дохід за серпень 2020 року.
Громадяни, які втратили роботу в період карантину та зареєстровані в службі зайнятості як безробітні (відповідно до п. 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України), можуть отримати субсидію на підставі заяви про призначення житлової субсидії, декларації про доходи та майно та інформації центру зайнятості про їх перебування на обліку. При цьому для розрахунку житлової субсидії при зверненні з початку опалювального сезону враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати за І півріччя 2020 року, тобто, їх попередні доходи не впливають на суму субсидії.
Житлова субсидія не призначається (у тому числі — на наступний період), якщо структурними підрозділами з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (на сьогодні це 340 грн). Крім того, існує механізм реструктуризації заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг на підставі укладеного договору з надавачами цих послуг.
Звертаємо вашу увагу, що, за постановою від 25.03.2020 р. №247, на період карантину розрахунок житлових субсидій проводиться з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, що встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. №409, незалежно від кількості днів дії карантину на місяць.
Нагадуємо, що отримувачі субсидії зобов’язані повідомляти протягом місяця департамент праці та соціального захисту населення про такі зміни:

  • склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціальний статус;

  • перелік отримуваних послуг;

  • зміну виконавця послуг;

  • про здійснення одноразової покупки, придбання або набуття права власності на майно, вартість якого перевищує 50 тисяч гривень.


Звернутися з новою заявою та декларацією про призначення субсидії в опалювальний сезон повинні тільки ті громадяни, у яких відбулися зміни складу сім’ї або складу зареєстрованих у житловому приміщенні, громадяни, які в літній період користувалися пільгою на оплату житлово-комунальних послуг, а на зимовий бажають користуватися житловою субсидією, та ті громадяни, які мали борг, загальна сума якого перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (на сьогодні це 340 грн), який погасили, або уклали договір про реструктуризації заборгованості.
Подати документи на субсидію можна особисто до департаменту праці та соціального захисту населення міської ради або поштою за адресою: вул.Ушакова, 40, та онлайн через ресурс Міністерства соцполітики: subsidii.mlsp.gov.ua.
Із метою уникнення ризику розповсюдження захворювань, повідомляємо про можливість вирішення більшості питань без особистих візитів за телефонами: (04141) 3-60-74 та 3-55-53.
Лілія ХРУЩ, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради