У Новограді-Волинському вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

У Новограді-Волинському вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

34 роки тому, 14 грудня, було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Зруйнований реактор перестав бути активним джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.
До пам’ятного знака жертвам Чорнобиля поклали квіти керівництво міста та району спільно з представниками Спілки «Чорнобиль». Вшанували хвилиною мовчання загиблих ліквідаторів та схилити голови перед подвигом учасників ліквідації наслідків атомної катастрофи.
Міський голова Микола Боровець подякував присутнім на заході героям та всім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які захистили наше сьогодення від чорнобильського лиха, за мужність і відвагу, а також вручив Почесні грамоти міської ради Валерію Гордійчуку, Сергію Гудзю та Ігорю Завгородньому.
Усього з травня 1986 року по грудень 1990 року понад 3 тисячі осіб було направлено з міста Новограда-Волинського ліквідовувати наслідки Чорнобильської аварії. Долі всіх їх обпалені радіацією.
Довідково. Нині в місті проживає 1022 потерпілих громадянина внаслідок аварії на ЧАЕС. Із них: 116 чол. — І категорії інвалідності (з яких 52 ліквідатори); ІІ категорії — 273 чол. (з них 220 ліквідаторів); ІІІ категорії — 255 (з них 21 ліквідатор); 4 категорії — 70 чол.; категорії Г (потерпілі громадяни, які працювали за межами зони відчуження зі шкідливими умовами праці) — 63 чол.; удови ліквідаторів — 36 чол.; 209 дітей, із них у 9 — інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою.
На обліку в департаменті праці та соціального захисту населення міської ради перебуває 389 потерпілих громадян, яким щомісячно нараховується та виплачується через банківські установи та центр поштового зв’язку компенсація на продукти харчування: І категорії — у розмірі 415,80 грн, ІІ категорії — 207,90 грн щомісяця.
Для фінансування компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2020 рік передбачені кошти з державного бюджету в сумі 1 млн 763 тис. грн.
На відпуск безкоштовних медикаментів постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи з обласного бюджету передбачені кошти в сумі 66,7 тис грн та на відшкодування безкоштовного зубопротезування — 8,5 тис. грн.
У 2020 році оздоровлено 43 громадянина, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 1, та 4 дітей, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради