Працюють, щоб аліменти виплачувалися, а борги поверталися

Працюють, щоб аліменти виплачувалися, а борги поверталися

17 грудня державні виконавці відзначають професійне свято. І навіть у цей день вони думають про роботу. «День працівника державної виконавчої служби — відмінний привід розрахуватися за комуналку та за іншими обов’язковими рахунками», — каже начальник міськрайонного відділу державної виконавчої служби головного управління юстиції в Житомирській області Олена Литвинова. Напередодні професійного свята ми поговорили про робочі будні колективу.
Йому часто доводиться стикатися з неприємними ситуаціями, бо доводиться працювати зі злісними боржниками. Державна виконавча служба покликана забезпечити дію правових норм із застосуванням примусового виконання. Сплатив борги — спи спокійно, а ні — стережися правосуддя.
У селах боржники нерідко втікають через паркани або гострять сокири у відповідь на їх візит, у містах — не пускають у під’їзди з кодовими замками, переховують себе та майно. За такими гострими сюжетами режисери знімають серіали, а для колективу виконавчої служби буденна діяльність — виконувати функцію правосуддя.
Доводиться працювати з неплатниками банківських кредитів, аліментів, порушниками правил дорожнього руху, «знімати» боржників із літаків та потягів, вилучати рухоме й нерухоме майно, виселяти з осель. Серед «клієнтів» — не лише малозабезпечені люди, яким важко розрахуватися за комунальні послуги, а й особи зі статками, котрі не завжди віддають кредити й борги.
— Робота виконавця постійно пов’язана з гострими конфліктними ситуаціями, — каже начальник відділу виконавчої служби Олена Литвинова. — Уміння за складних обставин і на законних засадах знайти правильні шляхи розв’язання конфлікту, забезпечити своєчасність, повноту і неупередженість примусового виконання рішень — це наші основні завдання. Саме державні виконавці працюють, щоб аліменти виплачувалися, а борги поверталися. Усвідомлюють колосальну відповідальність, що на них покладена.
Не всі боржники слідкують за змінами в законодавстві, тому виникають складні ситуації в роботі державних виконавців при перерахуванні заборгованості зі сплати аліментів.
— Відповідно до Закону України №2475-VІІІ від 3 липня 2018 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилання захисту права дитини на належне утримання», що набрав чинності 28 серпня 2018 р., частину першу ст.71 ЗУ «Про виконавче провадження» доповнено абзацом другим, відповідно до якого виконавець стягує з боржника аліменти в розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого СК України. А саме: мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, — розповіла Олена Литвинова. — Із 01.12.2020 року мінімальний розмір аліментів на дитину до шести років становить не менше 960,50 грн, на дитину після шести років — не менше 1197,50 грн.
Навіть ці встановлені державою обов’язкові суми викликають нерозуміння, як за них сьогодні в Україні можна повноцінно утримувати дитину. Слід віддати належне матерям, які з цим героїчно справляються в неповних сім’ях. Працюють, щоб утримувати дитину, коли деякі «тата» втікають через паркани. Тож, народивши дитину і залишивши її на виховання матері, не забувайте про сумління. Або спробуйте самі прожити на суму мінімальних аліментів. На жаль, у законі відповідальності не передбачено в повній мірі. Ось у таких випадках, коли сумління не прокидається, держава й застосує примус. Не лише до аліментників.
— Щиро вітаю наш колектив із професійним святом — Днем працівника державної виконавчої служби! — привітала колег Олена Литвинова. — Бажаю мінімальних ризиків та максимальних результатів у нелегкій праці! Нехай ваші щоденні зусилля будуть винагороджені довірою і повагою громадян. Професійних звершень, успіхів, натхнення в роботі, миру, злагоди та родинного затишку!
Юлія КЛИМЧУК