Хроніка 52/2020

Хроніка 52/2020

НА ЖИТОМИРЩИНІ З ПОЧАТКУ РОКУ НА ЛІНІЮ «102» НАДІЙШЛО ПОНАД 251 ТИСЯЧУ ДЗВІНКІВ
Щогодини кожен з операторів лінії поліції Житомирщини опрацьовує в середньому 7 повідомлень. Саме здатність швидко приймати рішення в умовах обмеженого часу, а також стійкість до стресу та емоційних навантажень є визначальними рисами працівників цієї служби.
Щодоби на чергування заступає 6 операторів служби «102» та старший зміни. Нині на лінію надходять виклики з мобільних із території всієї Житомирщини, а також — зі стаціонарних телефонів в обласному центрі та Житомирському районі.
Із початку року на спецлінію надійшло 251799 викликів, а це — майже на 23 тисячі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Щогодини оператор приймає 6-7 телефонних повідомлень і відповідно має близько 10 хвилин для спілкування та збирання необхідної інформації щодо події.
— Інколи громадяни дивуються, навіщо оператор запитує їх дані, з’ясовує номер телефону для зв’язку, чим нібито втрачає час. Насправді паралельно з розмовою працівник уже заповнює електронну картку-завдання, яка одразу направляється для виконання поліцейським нарядам. А от людина, яка повідомляє про подію, часто є важливим свідком чи очевидцем, і отримана від неї інформація допомагає правильно скерувати необхідні екстрені служби, залишаючись на зв’язку, — розповідає начальник служби «102» Олександр Купріянов.
Саме такі риси характеру, як швидка реакція та оперативний аналіз отриманої інформації, дозволяють працівникам служби «102» правильно оцінити ситуацію та допомогти диспетчеру направити відповідний поліційний підрозділ. Так, у випадку домашнього насильства найкращу допомогу нададуть поліцейські спеціалізованого підрозділу превентивної діяльності. А от якщо вчинено грабіж чи розбій, — необхідне оперативне реагування та розшук злочинців, які намагаються втекти або навіть вчинити опір. У такому разі можуть бути задіяні і спецпідрозділи поліції.
Так, наприкінці листопада на околиці Житомира було пограбовано 17-річного хлопця. Після отримання повідомлення про це оператор «102» створив необхідну електронну карту, а диспетчер прийняв рішення про направлення за викликом чергового наряду роти поліції особливого призначення ГУНП. Завдяки цьому, поліцейські швидко розшукали неподалік від місця події підозрілих молодиків та затримали їх. З’ясувалося, що саме вони й причетні до цього та ще одного грабунку.
Значну частину повідомлень становлять такі, що безпосередньо не пов’язані із повноваженнями поліції, однак потребують розв’язання проблеми. Нещодавно оператору «102» вдалося допомогти активістці розшукати київського патрульного, який не залишив у скрутній ситуації молоду маму з дитиною. Спільними зусиллями всі разом розв’язували питання.
У роботі з громадянами використовуються також і нові форми отримання повідомлень. Зокрема, з кінця 2018 року на території Житомирської області запрацював мобільний додаток «My Pol», який значно спростив можливість звернутися до поліції, отримати довідкову інформацію тощо. З початку 2020 року за допомогою цього сервісу надійшло майже 2,5 тисячі звернень. А з квітня, з початком використання електронного сервісу «Дій вдома», до поліції також почали надходити й відповідні повідомлення щодо порушень правил ізоляції, пов’язаної із запобіганням поширенню коронавірусної інфекції.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЖИТОМИРЩИНИ ЗАТРИМАЛИ ГРУПУ РОЗБІЙНИКІВ ПІСЛЯ ЩЕ ОДНОГО ЇХНЬОГО НАПАДУ НА КИЇВЩИНІ
Оперативники кримінальної поліції за участі бійців КОРДу ГУНП у Житомирській області під процесуальним керівництвом прокуратури регіону затримали в м.Бучі Київської області злочинну групу розбійників. Чоловіки під час нападу заволоділи понад 2 мільйонами гривень. Утім, за 5 хвилин потому їхню кримінальну діяльність припинили поліцейські. Слідчі слідчого управління главку області проводять подальші невідкладні дії.
Викриття злочинної групи стало результатом комплексних слідчо-розшукових заходів кількох підрозділів поліції та прокуратури області упродовж тривалого часу.
Як розповів начальник Головного управління Нацполіції Житомирщини Юрій Олійник, події відбувалися 17 грудня, близько 19:00, у м.Бучі. На одній із вулиць нападники, застосовуючи погрози та фізичну силу, відібрали в чоловіка сумку з грішми в момент, коли той переносив її з машини до свого приміщення.
Одразу нападники сіли в автомобіль та намагались утекти, однак їх затримали бійці КОРДу поліції Житомирщини.
«Четверо нападників були затримані безпосередньо на місці події, п’ятого спільника, який намагався втекти, поліцейські переслідували та теж затримали. Вони жителі Київщини, лише один — найстарший, 50-річний житомирянин. Вік інших — від 31 до 48 років. Усі раніше вже притягувалися до кримінальної відповідальності», — розповів Юрій Олійник.
Підозрюваних затримали в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України та доставили до ГУНП Житомирщини. Тривають подальші слідчі дії в межах кримінального провадження, розпочатого за ст.ч.3, ч.4 ст.187 (Розбій), ч.1 ст.14 (Готування до злочину) Кримінального кодексу України.
За місцями проживання підозрюваних проводяться невідкладні слідчі дії.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКІВ НА 70 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ
18 грудня поліцейські Коростишівського відділу під час санкціонованого обшуку в домогосподарстві 44-річного жителя райцентру виявили декілька картонних коробок із рослинами конопель. За попередньою інформацією, виявлене призначалося для продажу. Триває встановлення всіх обставин.
Слідчі дії проводились у межах відкритого кримінального провадження. Незадовго до цього розшуківці отримали інформацію про можливу причетність одного з жителів міста до незаконного обігу наркотичних засобів.
Підозри оперативників підтвердились у ході проведеного обшуку. Кілька картонних коробок із подрібненими рослинами, ймовірно, конопель поліцейські виявили в підсобних приміщеннях будинку.
Власник оселі наполягає, що вони призначалися для його власних потреб.
Виявлене, а це — майже 2 кілограми, поліцейські вилучили для подальшого направлення на дослідження до Житомирського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого ст.307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) КК України. Законодавством такі протиправні дії караються ув’язненням до 8 років.
Раніше чоловік уже притягувався до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання наркотичних засобів.
ПОЛІЦІЯ ВСТАНОВЛЮЄ СВІДКІВ ТА ОЧЕВИДЦІВ СМЕРТЕЛЬНОЇ ДТП
Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що сталася 30 листопада на 126-му км автодороги «Київ — Чоп», смертельні травми отримала 43-річна пішохід. Поліцейські шукають свідків та очевидців події для встановлення всіх її обставин.
30 листопада, близько 17:10, поблизу с.Гадзинки Житомирського району 27-річна водійка автомобіля «TOYOTA RAV4», рухаючись у напрямку Житомира, здійснила наїзд на пішохода, яка переходила проїжджу частину дороги.
У результаті ДТП 43-річна жінка від отриманих тілесних ушкоджень загинула на місці події.
Триває встановлення всіх обставин події в межах кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Шановні громадяни! Якщо ви були свідками або очевидцями вказаної дорожньо-транспортної пригоди, проїздили повз та маєте записи з відеореєстратора, то просимо звернутися безпосередньо до відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП у Житомирській області за адресою: вул.Старий бульвар, 5/37, або зателефонувати: (0412) 407-431 чи на спецлінію «102».
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ ЗАГОРЯННЯ, ЩО ВИНИКЛИ ЧЕРЕЗ ПРОБЛЕМИ З ОПАЛЮВАЛЬНИМИ ПЕЧАМИ
19 грудня, о 10:36, до Служби порятунку «101» від власників помешкання надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку в с.Неділищі Ємільчинського району. У свято господарі відпочивали вдома і помітили, що тліє перестінок. Самотужки загасити займання їм не вдалося, тому вони набрали номер «101».
По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику було встановлено, що в оселі спостерігається задимлення, у житловій кімнаті горів перестінок. Рятувальники розібрали пошкоджену конструкцію та пролили водою. О 12:30 пожежа була остаточно ліквідована. Згоріло лише 4 кв. м перестінку.
Вдалося не допустити подальшого розповсюдження пожежі, зокрема і на хлів, розташований під одним дахом із будинком. Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало порушення правил влаштування та експлуатації пічного опалення.
Ще одне займання в житловому будинку вогнеборці ліквідували в Баранівці. Господарі встановили для обігріву оселі твердопаливний котел. Однак, за попередньою інформацію, не враховані норми протипожежної розділки, що має відділяти димар від дерев’яних елементів перекриття. Власники своєчасно почули тріскотіння і викликали рятувальників. Трохи більше години знадобилося вогнебоцям для ліквідації загоряння. Вогонь пошкодив 15 кв. м перекриття та облицювання стін і стелі в кімнаті.
Унаслідок обох пожеж загиблих та травмованих не виявлено.
УДСНС України в Житомирській області