Безпека на новорічні свята — понад усе!

Як свідчить статистика, кількість пожеж безпосередньо у свята зростає. Більшість «святкових» загорянь виникає з причини необережного поводження з піротехнічними виробами й електроприладами, зокрема гірляндами на ялинках. За 3 місяці минулого року в Україні сталося 18 пожеж через такі причини. 11 із них виникло безпосередньо в ніч із 31 грудня на 1 січня.
Новорічні та Різдвяні свята, на які з нетерпінням чекають і діти, й дорослі, уже на порозі. Намагаючись зробити святкування ще яскравішим та емоційно насиченішим, громадяни традиційно купують піротехнічні вироби — феєрверки, бенгальські вогні, салюти тощо. Однак важливо пам’ятати, що у випадку купівлі несертифікованої продукції чи в разі неправильної експлуатації, окраса свята може стати загрозою для здоров’я та життя людини, особливо коли йдеться про використання піротехніки дітьми.
Дорослі повинні розуміти: піротехнічні засоби становлять потенційну небезпеку, тому варто пояснювати це своїм дітям змалечку, аби в них не виникало бажання приховано придбати таку продукцію або намагатися привести її в дію без нагляду дорослих. Зі свого боку фахівці Служби порятунку докладають максимальних зусиль, щоб свята пройшли без нещасних випадків та травмувань, тож здійснюють превентивну роботу з дітьми, батьками, педагогами, роз’яснюючи правила безпеки в період Новорічних та Різдвяних свят.
Нагадаємо, у новорічну ніч 2020 року на Житомирщині зафіксовано 2 випадки невдалого використання піротехнічних виробів. В обох випадках травмувалися чоловіки, унаслідок чого потрапили в лікарню.
Запуск петард, салютів, ракет можуть здійснювати лише дорослі на відкритій території на відстані не менше ста метрів від житлових будинків, господарських будівель та новорічних ялинок. Дітям дозволяти подібні забави не варто.
Закликаємо вас бути обережними під час відвідування місць масового скупчення людей біля ялинок. На День Святого Миколая в країні вже зафіксовано 2 прикрих випадки. Зокрема, під час запалювання головної ялинки країни в столиці сталася невелика пожежа. Її оперативно загасили. Ще одна «новорічна красуня» горіла на Херсонщині. До цього призвело замикання електричних контактів гірлянди. В обох випадках ніхто з присутніх не постраждав.
УДСНС України в Житомирській області