Так добре вихованцям: «Моя донька плакала, бо не хотіла йти з садка до школи»

Так добре вихованцям: «Моя донька плакала, бо не хотіла йти з садка до школи»

Цими днями виповнюється 35 років із дня створення ДНЗ №13 «Ромашка», що розташований у мікрорайоні «Дружба». На околиці міста, так сталося, більше проблем, аніж здобутків, тож успішний дитсадок — один із небагатьох приводів радіти й пишатися. Тим паче, що за кожним таким приводом — праця, знання та бажання вдосконалюватися. У «Ромашці» над цим натхненно працюють, адже діти — надія на краще майбутнє, і саме інвестиції в підростаюче покоління є найбільш ефективними.
На адресу редакції надійшло багато схвальних відгуків від батьків вихованців дитсадка, а ці враження, погодьтеся, подекуди промовистіші за звіти чиновників. «Хвалитися не вміємо, — каже завідувачка Оксана Сварицевич, — тому найкраще про нас скажуть відгуки людей, які довірили нам найдорожче — своїх діточок». Цікаво, що одразу два ювілеї святкуватимуть у «Ромашці»: 26 грудня — день народження ДНЗ, а 28-го — ювілейна дата в житті завідуючої Оксани Григорівни.

МІСЦЕРОЗТАШУВАННЯ НА ЛОНІ ПРИРОДИ НАДИХАЄ
Дитсадок «Ромашка» розташований посеред гарних краєвидів, поряд із лісосмугою та річкою Случ, віддалений від міської метушні. Зелене мереживо соснового бору і верб огортають заклад, надихаючи колектив на творчу роботу.
— Приємно в ці дні повернутися в минуле й згадати трудові будні та 35-річний ювілей нашого закладу, — розповіла завідуюча «Звягелю». — Особливе свято, калейдоскоп творчості та спогадів. Звісно, ми планували концертну програму, зустрічі з колективом, працівниками на заслуженому відпочинку. Проте через карантин, на жаль, це наразі не є можливим. Ось чому особливо хочеться розповісти про роботу закладу.
Перших малюків ДНЗ прийняв у грудні 1985-го року, тоді очолила його Галина Миколаївна Скляр. Вона заклала фундамент комфортного перебування в садочку. У 1988-му
естафету продовжила Галина Владиславівна Весельська, а в 2009-му керівником стала Оксана Григорівна Сварицевич, яку називають талановитим організатором і творчим педагогом. Колектив каже, що її невичерпна енергія спонукає діяти, шукати, пізнавати. І погоджуються: найкраще про роботу свідчать відгуки батьків.
БАТЬКИ ВВАЖАЮТЬ ДИТСАДОК НАЙКРАЩИМ
Юлія Шевчук: «Садок, як на мою думку, найкращий, хоча в ньому немає басейну чи сауни, спецгруп та інших «козирних» привілеїв.
Коли старшу доньку віддавала в дошкільний заклад, то обійшла всі в центрі міста, але обрала саме цей. Не тому, що мешкаємо на «Дружбі» і він підходить нам за місцем розташування. Далися взнаки особливі емоції: відчуття особливого затишку, сподобалися красиві ігрові майданчики на території. Здивували доріжки на майданчиках із гальки, піску та води. Коли торік ми були в іншому місті (в обласному центрі, до речі), то побачили, як там по місцевому ТБ, у транспорті — скрізь вихвалялися, що зробили таке ж в одному садочку, і це для них — нова практика оздоровлення дітей, якою вони дуже пишаються. Нам теж час пишатися нашими місцевими здобутками.
Я не хвилююся, коли щодня приводжу сюди меншого сина, хоча він має особливі освітні потреби. Уперше інклюзія в місті була впороважена саме в цьому ДНЗ та ще в ЦРД. Тут знаходять підхід до кожної дитини, хоч це є звичайний фізкультурно-оздоровчий ДНЗ. На кожному кроці відчутне бажання створити найкращі умови. Є ресурсна кімната, де діти можуть заспокоїтися та зосередитися, що дуже важливо для діток з особливими освітніми потребами. У музичній вітальні, окрім піаніно, є багато тренажерів , балансири та сучасна шведська стінка. У кожній групі встановлені «будиночки для відпочинку». На стінах у павільйоні старшої групи намальовано склад числа, тож діти на вулиці в ігровій формі мають змогу вчитися. Ми з сином відвідуємо різні заняття в різних закладах, тому це те, на що я звертаю увагу в першу чергу.
Моя донька досьогодні згадує їх прогулянки з групою до річки. Вона плакала на випускному святі, бо не хотіла йти звідси до школи».
Катерина Ярвиць: «Віддаючи дитину в дошкільний заклад, батьки ретельно обирають найзручніший. Хтось шукає ближчий, інша родина — за напрямком, ще хтось — за відгуками. Ми обирали саме за відгуками, адже в нас одна дитина і це наш перший садочок. Слід відмітити професіоналізм працівників, компетентність, щирість, доброзичливість. Це той заклад, куди приводиш дитину в надійні, добрі руки. Домашня, затишна атмосфера, яка подобається дитині. Вихователі — чудові професіонали, розуміють дітей і батьків. Приємно, коли син щодня приходить із позитивними враженнями, за що ми дуже вдячні!».
Віта Якубовська: «Прийміть наші привітання з нагоди 35-річчя від заснування, а також подяку за вашу працю, доброту сердець і чуйність душі, які щоденно даруєте нашим діткам упродовж багатьох років! Дякуємо за віддану й нелегку роботу, за розуміння та індивідуальний підхід до кожної дитини, за веселе дозвілля й чуйне виховання, за навчання та чудові ігри. Нехай вами буде виховане не одне гідне покоління, а серця ніколи не втомляться від турботи про діточок».
Сергій Сербін: «Це найкращий, як для мене, садочок у місті. Сюди ходив я в 90-х, звідси випустився мій старший син і зараз ДНЗ відвідує менший. Якщо порівнювати з колишніми часами, то можу сказати, що заклад змінився кардинально. З’явилися нові ігрові майданчики, сучасний ремонт, нові обладнання і меблі. Вітаю працівників із 35-річчям закладу та періодом розквіту. Так тримати! Уперед, до нових здобутків!».
«ДНЗ №13 «Ромашка» — з нього починається свідомий поступ у життя наших дітей. Дорогі наші вихователі, ми дуже вдячні вам за сумлінну працю та любов до вихованців. Заслуговуєте на шану і повагу, адже щодня віддаєте тепло своїх сердець! Від усього серця бажаємо вам процвітання, любові до людей та багато добра! Нехай радісні дитячі голоси і сміх завжди лунають зі стін вашого закладу, а у ваших домівках панує щастя, яке даруєте нашим діткам!».
Ірина Жмур: «У 13 років я вирішила, що продовжу династію вихователів у родині. Коли пішла навчатися і постало питання, де проходити практику, то одразу знала, що найкращий варіант — ДНЗ, який я відвідувала дитиною. До того ж, саме тут 30 років роботи моя мама Марія Федорівна Іванчук подарувала вихованню дітей.
Після навчання працювала тут лише рік, проте багато чому навчилася. Спочатку всього боялася, але вдячна колективу за досвід, який допоможе, куди б не закинуло мене життя. Цей заклад змінив на краще моє життя та світогляд. Коли стала мамою, то без вагання віддала сюди сина. Тут працює багато спеціалістів із дня відкриття. Персонал дружній, як справжня сім’я, а садочок — наш дім. Значну увагу приділяють здоров’ю вихованців, розташування сприяє, адже оточують ліс, річка та свіже повітря.
Дякую завідувачці Оксані Григорівні за чудові умови для вихователів та вихованців, які вона організувала за кілька останніх років. Нехай ще багато років цей садочок приймає діток, наповнює їх серця радістю, любов’ю та повагою до батьків та України».
Вікторія Журавська: «Дуже задоволена, що обрала саме цей ДНЗ. Тут комфортна атмосфера, смачне харчування, відмінний догляд за дітьми. Умови створені найкращим чином, щоб діти насолоджувалися дитинством і розвивалися. Гарний інтер’єр як у групах, так і в коридорах. Прекрасні вихователі та їх помічники. Моя дитина з задоволенням відвідує заклад, йде додому, ніби додому: «Там тепло і затишно». Тож успіхів вам і процвітання!».
Вікторія Марвін: «Хочу висловити свої найкращі враження з приводу нашого садочка №13 «Ромашка». Повірте, є з чим зрівняти. Моя донечка з великим задоволенням ходить у групу «Казочка» до привітних вихователів. Не зупиняє її навіть те, що потрібно рано підійматися. У нашому садочку працює чудовий, злагоджений, привітний колектив. Дякуємо вам за виховання наших дітей!».
УЧАСНИКИ «ЛЕСИНИХ ДЖЕРЕЛ», РІЗДВЯНИХ ПРИВІТАНЬ І ПАТРІОТИЧНИХ КОНЦЕРТІВ
Багато уваги в «Ромашці» приділяють вихованню патріотизму. Радіють, коли після концертів для військовослужбовців із українськими піснями та віршами про Україну, чують подяки захисників: «Нам є заради кого відстоювати країну». Тематичні тижні: «Україна — єдина родина», «Ми діти твої, Україно!», «Розгорнемо наш український стяг із любов’ю до країни в серцях», «Яким я уявляю прапор нашої країни», «Мово моя рідна!» — об’єднують малечу, спонукають дізнатися про свої коріння, єднатися не лише в національні свята, а постійно, як єдина родина.
Аби згуртуватися, колектив із вихованцями стали активними учасниками «Лесиних джерел», Дня захисту дітей та Дня незалежності, зустрічаються з видатними людьми нашого краю та країни. У Палаці культури виступають на щорічних освітянських конференціях, а в Будинку офіцерів — із концертними програмами для учасників АТО. Беруть участь у різдвяних вітаннях із колядками для місцевої адміністрації, на підприємствах міста, у своєму мікрорайоні «Дружба».
СПІВПРАЦЯ З БАТЬКАМИ — НАДІЙНА ПІДТРИМКА
Як розповіла завідувачка Оксана Сварицевич, заклад працює в тісному партнерстві з родинами вихованців. Ось що вона розповіла з цього приводу:
— Хочемо висловити щирі слова подяки родинам, які доклали багато зусиль для облаштування садочка та його території. Приємною несподіванкою до ювілею стали подарунки від дорослих. Казковий ігровий будиночок для дітей презентувала закладу Наталія Опанасюк. Батьки групи «Казочка» облаштували ігровий майданчик і власноруч виготовили розвиваюче обладнання для вихованців. Інтер’єр дитсадка прикрашають різноманітні композиції, виготовлені Яблонською Тетяною. Родині Оримовичів вдячні за підтримку будівельними матеріалами, Віктору Підкаурі — за надання транспортних послуг, родині Ангеліні Ющук — за масажні килимки, родині Інни Онищенко — за постійну готовність прийти на допомогу.
Неможливо перерахувати всіх добрих справ батьків! Вдячні кожному, без кого наша праця не була б настільки ефективною. Тісне партнерство закладу дошкільної освіти та сімей вихованців створюють умови й для включення дошкільнят із особливими освітніми потребами в середовище здорових однолітків, сприяє розвитку кожної дитини, її соціалізації та підготовці до самостійного життя.
Окремі слова подяки хочемо висловити міській владі, начальнику управління освіти і науки Ващук Тетяні Володимирівні за сприяння у виділенні коштів для капітального ремонту.
Мріємо та всі зусилля докладаємо для того, щоб славна історія нашого закладу продовжувалася новими успіхами, а реалізовані колективом професійні наміри виявилися надійним підгрунтям для розвитку різних поколінь наших чудових вихованців!
Юлія КЛИМЧУК