«Приємно отримати професійну відзнаку до Дня адвокатури»

«Приємно отримати професійну відзнаку до Дня адвокатури»

Як кажуть, там, де немає справедливості, стає багато адвокатів. Підступні людські якості, що зараз культивуються багатьма, на жаль, стають приводом звернутися в суд. Тож часто адвокати в житті людей стають істиною в останній інстанції. Найкраща реклама компетентності в такому випадку — виграні судові справи. І дуже добре, коли авторитет правозахисника базується на відгуках клієнтів, але не менш важливим є визнання з боку колег.
Цими днями таке визнання здобула новоград-волинський адвокат Ніна Кобрина, отримавши подяку Національної асоціації адвокатів України — за відданість професії та інтересам адвокатури, високу професійну майстерність і сумлінність під час виконання своїх обов’язків. Також із нагоди професійного свята — Дня адвокатури, який в Україні відзначили 19 грудня. Ці відзнаки в Житомирській області отримали лише три адвокати, а на рівні країни — дуже небагато молодих спеціалістів.

— Приємно отримати таку подяку з рук досвідчених колег, адже я — молодий адвокат, із 2017-го року займаюся адвокатською діяльністю, — розповіла «Звягелю» Ніна Кобрина. — Хочу подякувати за визнання клієнтам, колегам, керівництву.
Ніна Кобрина веде правозахисну діяльність у місцевому центрі безоплатної правової допомоги. У неї — високі показники в роботі та багато виграшних справ.
— Свою роботу дуже люблю, юридичну допомогу людям ми надаємо безкоштовно, а в наш час для багатьох — це надзвичайно важливо. До нас приходять клієнти, котрі потребують підтримки, але не мають на це коштів. Допомагаю зібрати необхідні довідки, щоб усі юридичні послуги: складання процесуальних документів, представлення інтересів клієнта в суді, касація, звільнення від сплати судового збору тощо — нічого для людини не вартували. Учасникам бойових дій, до речі, для цього необхідно надати лише посвідчення. У гіршому випадку наші клієнти сплачують тільки судовий збір.
Професія адвоката є багатоаспектною, що дозволяє самостійно обирати стратегію ведення справи, приймати креативні рішення. Ніна Кобрина каже, що найбільше професійне задоволення їй приносить вдячність клієнтів. Інколи люди роками не беруться вирішувати справи через відсутність коштів, через що вони «обростають» супутніми проблемами. Тож коли вдається всі або більшість їх розв’язати, то деякі з клієнтів навіть вірші складають на знак подяки.
— Найчастіше звертаються щодо спадщини та сімейного права: аліменти, розлучення, поділ майна. Позитивна енергетика вертається, коли люди задоволені результатом. Цінується намагання допомогти уникнути зайвих фінансових витрат, на що далеко не завжди йдуть приватні адвокати. Я отримую заробітну плату від держави, тому в мене пріоритет — допомогти, а не заробити. Вісім років я працювала помічником у батька-нотаріуса. Тому добре розуміюся в питаннях, що стосуються нотаріату, і багато сімейних справ мені даються легше. Хочу подякувати своїм клієнтам. Часом вони до мене звертаються родинами.
Багато запитань люди пишуть адвокату на її сторінку у Фейсбуці, де вона ділиться правовою допомогою, посилаючись на законодавство. У приміщенні «Ощадбанку» на Шевченка, 6, Ніна Кобрина також має приватну практику (офіс №1).
Багато цікавих можливостей з’явилося в правовій сфері. Проте в провінціях до ноу-хау йдуть дуже повільно. Йдеться, наприклад, про процедуру медіації, що поступово запроваджується в адвокатській діяльності — альтернативний, позасудовий спосіб вирішення спорів як у сфері приватних відносин, так і на рівні бізнесу. У більшості випадків проблему можна залагодити в досудовому порядку з мінімальними втратами для сторін спору. «До цього мають бути готові всі, бо мирні пропозиції в нас часто сприймають як нечесні домовленості, намагання когось обманути. Нам ще належить до цього прийти», — переконана адвокат.
Легше порозумітися, коли існує єдність у професійних питаннях. На думку Ніни Володимирівни, це не завжди можна спостерігати в юридичних колах. Неприємністю для неї було стикнутися в професії з поведінкою деяких колег. Причина — відсутність професійної етики на судових засіданнях: коли не професіоналізм, а моральний тиск, неправомірні образи чи звинувачення деякі адвокати вважають нормами своєї роботи.
— Не хочу називати прізвища, але іноді саме через це з зали суду доводиться виходити морально витисненим, як лимон, і ніби облитим брудом, — поділилася адвокат. — Навіщо це? Так, ми маємо діяти в інтересах клієнтів, але справи рано чи пізно завершуємо, а юридична діяльність продовжиться. Треба вміти достойно працювати і не менш достойно програвати. Тож будьмо взаємно ввічливими, ділімось корисним досвідом й адекватно оцінюймо свою роботу.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Олексія ІНЖИЄВСЬКОГО