ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО: НОВОГРАД-ВОЛИНЩИНА СЕРЕД ЛІДЕРІВ

ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО: НОВОГРАД-ВОЛИНЩИНА СЕРЕД ЛІДЕРІВ

Олександр Ющенко — керівник СПП «Галекс-Агро»Другого липня на Новоград-Волинщині проводився Всеукраїнський День органічного поля. Як зазначалося, на теренах України вперше відбувся такий захід, адже органічне землеробство, де не застосовуються хімічні засоби захисту та удобрення, що означає — вихід екологічно чистої продукції, — вже широко застосовується і стає з кожним роком все більш популярним у всьому світі. А те, що такий захід пройшов саме на Звягельщині, ще раз свідчить про те, що наш район, а, зокрема господарство, на базі якого відбувся семінар, серед лідерів у цій галузі.
У Всеукраїнському Дні органічного поля взяли участь представники Міністерства аграрної політики України, Швейцарського бюро співробітництва в Україні, Житомирської ОДА, а також голова Новоград-Волинської РДА Микола Іванюк, голова районної ради Віктор Гончарук, спеціалісти РДА та представники інших регіонів України.
Зазначалося, що в Україні розвиток органічного землеробства тільки починається, а ось на Звягельщині вже другий рік за цією системою працює сільськогосподарське приватне підприємство «Галекс-Агро». (с.Стрієва).
Підприємство створене, як зазначив його керівник Олександр Ющенко, з метою виробництва здорових органічних продуктів, поліпшення екології навколишнього середовища та створення високоефективного агробізнесу. «Галекс-Агро» на даний час має понад дві тисячі орних земель і з 2009 року отримало статус органічного, сертифіковане швейцарською кампанією ІМО. В 2009 році господарство отримало паспорт на виробництво елітного насіння і спеціалізується нині на виробництві органічного насіння та зерна. Головними культурами в СПП є вика, горох польовий, жито, овес, полба, гірчиця біла, редька олійна.
Як могли переконатися учасники наради, органічне землеробство тут ведеться за системою землеробства «Древлянська»: відновлення родючості грунтів вирішується двома зернобобовими культурами: горохом польовим (пелюшка) та викою. Пелюшка ефективно бореться з бур’янами, не потребує удобрення та фіксує біля 100 кг азоту на гектарі. Такі ж властивості вики.
У 2008 року в господарстві розпочали вирощування такої старовинної культури як полба — це особлива група видів пшениці. Саме вона викликала особливу зацікавленість учасників семінару.
Було відзначено, що від часів Вавилону — це був основний злак стародавнього світу. В царській Росії до кінця 18 сторіччя полба була основним видом пшениці — її цінували за простоту вирощування та невибагливість. Зерно цієї пшениці практично не висипалось при дозріванні, стебла не полягали навіть при найгірших погодних умовах, а рослини не хворіли і не пошкоджувались шкідниками.
Сучасний інтерес до полби, підкреслив Олександр Ющенко, обумовлений розвитком органічного землеробства. Ця культура росте на різних грунтах без внесення добрив та має надзвичайно економічну пластичність, холодостійка та дуже стійка до хвороб та пошкоджень шкідниками.
Нинішній ажіотажний попит на полбу в Західній Європі обумовлений надзвичайно корисними і, навіть, лікувальними особливостями цієї культури — в ній високий вміст білка, амінокислот, вітамінів, заліза. Урожайність складає 1,5-4 тонни зерна з гектара. І вирощується ця культура тільки в органічному землеробстві.
На семінарі можна було не лише оглянути поля органічного землеробства, поспілкуватися з фахівцями, а й зацікавлені в цій якісно новій системі землеробства мали можливість отримати рекомендації з введення органічного землеробства та технології вирощування цих культур.
Під час підведення підсумків наголошувалося на тому, що в органічного землеробства — прекрасні перспективи, воно досить економічно вигідне і є багатообіцяючим у плані вкладення інвестицій.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА