ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Якщо ми візьмемо хресних батьків (просто мій хлопець дуже хоче, щоб у нього була хресна), то можливо, щоби це була моя мама? Дякую.
— Господи, благослови! Згідно з Церковними Канонами у хлопчика має бути тільки хресний. Руський звичай брати за хресну ще й жінку — формальний, бо жінка як хресна потрібна для виховання дівчинки. Дорослі мають хреститися з особистими обіцянками у своїй вірі. Лише для людини, яка тимчасово втратила розум, дозволяється хрещення зі свідком, що каже Символ віри замість ураженого.
— Чи можна вагітним заходити до церкви? Дякую!
— Господи, благослови! Треба! Обов’язково! І як частіше Причащатися.
— Благословіть, отче, порадитись: у нашого настоятеля (він немолодий монах) буде день тезоіменитства (можливо, написала з помилкою). Я від всієї душі хочу щось йому подарувати. Порадьте, що було б доречно, наприклад, що дарують священнослужителі один одному? Якби це була мирська людина, я б подарувала йому конверт з вмістом по можливості. Я ж у нього не можу запитати, що потрібно. Підкажіть, будь ласка. Щиро дякую за всі попередні відповіді.
— Господи, благослови! Якщо він настоятель храму, то гроші йому не завадять. А от з подарунком навряд чи вгадаєте, бо ченцю надто мало усього треба. А про храм він турбується і радіє, якщо щось потрібне буде в церкві. Що ж потрібно у храмі, він знає краще. Тому зробіть подарунок грошима.
— Добрый день! Если Вам мой вопрос покажется глупым, — не отвечайте. Но хотелось бы узнать. Когда умирают люди, они попадают в чистилище, на суд Божий, а потом либо в рай, либо в ад. А что происходит с животными? Особенно домашними? Заранее благодарна.
— Господи, благослови! Вопрос не глупый, потому отвечаю. Нам не открыта участь животных. Дело в том, что Священное Писание не есть справочник про всё и вся, в нём только то, что необходимо знать человеку для спасения души, но многие святые высказывались в том духе, что Бог всё (!) сотворил для Вечности, а, значит, и животных ждёт пребывание рядом с человеком в Вечности.
Но, кстати, Вы ошиблись, упоминая католическое заблуждение, которое называется «чистилище», — такого Церковь определения не знает.