ЯКА ОСВІТА ПО КИШЕНІ?

ЯКА ОСВІТА ПО КИШЕНІ?

У нашому місті, як і по всій Україні, вступна кампанія розпочалась 29 червня. Найгарячішою ситуація, звичайно, складається у великих містах та у столиці, бо саме туди поспішають мільйони школярів. Але не мало і тих, хто обирає місцеві навчальні заклади. І так як активність абітурієнтів щодня зростає, то судити про ситуацію можна лиш у перспективі.
Проведене порівняльне дослідження показало, що на даний момент найпопулярнішою є медична спеціальність. За 4 дні роботи приймальної комісії медичного коледжу було подано 114 заяв до вступу, що у порівнянні з минулим роком перевищує попередні показники. Цікавим є той факт, що більшість абітурієнтів становлять дев’ятикласники, які, як пояснили мені, бояться йти в 11 клас через складну ситуацію з незалежним оцінюванням і невпевненість в успішності його складання. Тож, щоб бути впевненішими у своєму майбутньому, ідуть до середніх навчальних закладів.
Що стосується цьогорічних випускників, то вони розраховують на вищі навчальні заклади, а оскільки документи приймають до 5 серпня, — час у них ще є. Крім того, плата за навчання тут суттєво не піднялась. Тому і приймальна комісія працює в спокійній атмосфері, додатково — у суботу, щоб дати змогу приїхати дітям із сільської місцевості, та не переживає за брак студентів.
Промислово-економічному технікуму цього року держава зробила сюрприз. Бо, попри те, що документи в абітурієнтів розпочали приймати 29 червня, але відомостей про точну кількість місць держзамовлення нічого невідомо. В приймальній комісії запевняють, що ще ніколи такої ситуації не виникало. І поки серед 50 потенційних студентів — лише троє одинадцятикласники. Усі, хто набрав на незалежному оцінюванні 124 бали і більше, можуть вступати на 2 курс платної форми навчання. З оплатою ситуація склалася ще цікавішою, що в принципі характерно для законодавства України. У технікумі діють два, взаємовиключних документи: перший говорить про те, що піднімати впродовж навчання студента оплату не можна, а другий – що під час інфляційних процесів сума має перераховуватися. Тому заклад і вимушений підняти плату, але не більше, ніж на 900 гривень.
У економіко-гуманітарному коледжі мені повідомили, що усіх абітурієнтів після 11 класів, безумовно, чекає конкурс сертифікатів. Але, як пояснила секретар приймальної комісії Надія Панасюк, цьогорічні випускники вичікують і не поспішають подавати документи, бо, звичайно ж, сподіваються вступити до закладів вищого рівня акредитації. Що стосується оплати навчання, то вона, звичайно, піднялась, зокрема через інфляційні процеси в країні, підвищенням мінімальної заробітної плати та зростанням вартості комунальних послуг. І хоч приймають документи вже не перший день, на молодь чекають трохи згодом. «Незважаючи на проблемну демографічну ситуацію в Україні, ми впевнені, що план набору студентів на 2009-2010 навчальний рік буде виконаний. А колегам з інших ВНЗ нашого міста бажаємо успіхів у вступній кампанії цього року!» — запевнила Надія Миколаївна.
Нижче ми наводимо вартість навчання в міських учбових закладах.
Людмила САВОНЬКІНА

НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
\"ЯКА
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ПРОМИСЛОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ ТЕХНІКУМ
\"ЯКА
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ (2009-2010 н.р.)
\"ЯКА